Be better than the Bee.

InsyaAllah this time, nk ajak sume to reflect ourselves…agak2 kita sebaik lebah tak?

Tp nape nk compare dgn lebah??

Sbb; Allah kata dlm Quran:

Surah An Nahl:68

“Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah, ‘Buatlah sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon kayu, dan tempat-tempat yg dibikin manusia,

Lebah adalah antara serangga yg Allah mention dlm Quran, jelas sekali ada hikmah di sebaliknya..

Nape Allah mention pasal lebah dlm Quran??

Sedangkan lebah kalau nk diikutkn merupakan antara serangga yg digeruni la jgak since dia ada potential utk sengat kte..huhu..beware of bee..hehe…

Namun, sebagai manusia yg berakal dan moga diberi petunjuk dan hidayah dari Allah…sesungguhnya terdapat hikmah yg lebih besar dari itu di sebalik penciptaan lebah..

Apa agaknye ye?? Let’s ponder together upon this…

N insyaAllah, mungkin ayat Quran yg berikut boleh membantu kte berfikir:

Surah An Nahl:69

“kemudian makanlah dari segala (macam) buah-buahan lalu tempuhlah jalan Tuhanmu yg telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yg bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yg menyembuhkan bagi manusia. Sungguh, pada yg demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bg orang yg berfikir.”

Kalau difikirkan kmbali, lebah ni sgt bermanfaat utk org2 sekelilingnya. Dahla madunya boleh dijadikan ubat n so sweet rasanya..🙂 Kalau tengok cara lebah memghisap madu dari bunga, tak pernah pn nmpk bunga yg dirosakkan oleh lebah kan?? Pelik tak?? SUBHANALLAH, betapa lebah ni, dia mengambil sesuatu yg baik (madu) dari tempat yg baik (bunga yg harum, bukannya sampah yg busuk..huhu) dan menghasilkan sesuatu yg baik (madu yg dijadikan ubat) TANPA merosakkan source nye pun…subhanallah…

Agak2 mampu tak kte contohi sikap dan character lebah ni? Mampu tak kte jadi someone yg bermanfaat utk semua, to the ummah, insyaAllah?..🙂

InsyaAllah kte semua mampu, sbb tu Allah cipta kte sbg manusia yg mampu berfikir dan bukannya kambing mahupun pokok..huhu..patutnya kte leh jadi lebih baik dari lebah lagi..insyaAllah…

Macam mana nk jadi manusia yg bermanfaat buat ummah?

InsyaALLAH sama2 kte usaha tarbiyah diri, bersumberkan AlQuran n Sunnah..supaya kte tak jadi manusia yg sia2 di muka bumi ni…na’udzu billah..

So, let’s usaha sungguh2 together…!!

Chaiyok2!!

Wallahu a’lam..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s