Reactive ->Repair ->Remodelling

Assalamualaikum buat semua, semoga kalian semua sntiasa dlm keadaan bersemangat sllu iAllah..

Alhamdulillah, rasa syukur sgt sbb harini Allah bg ilham utk tulis satu lagi post.. insyaALLAH utk student medics mayb akan familiar ngn tajuk post ni …hehe🙂 nway, bg yg igt2 lupe…tajuk ni sbnanye adapted from ‘Bone Healing Process’… dh igt? hehe…sy pun br revise tym teaching w my beloved seniors…hehe…alhamdulillah..

Nway, tak tau nape, tajuk ni asyik terngiang2 kt fikiran…rasanye ape yg berlaku harini sgt ada kaitan dgn each stage of bone healing process tu… subhanallah…betapa sunnatullah yg Allah dh tetapkan tu sgt tepat n applicable in our life… subhanallah…

Before start, insyaAllah nk ajak sume tuk revise sama2 ttg bone healing process..hehe=) (correct me if i am wrong):

Ada 3 main stages which are reative, repair n remodelling..

REACTIVE = haematoma + organisation

REPAIR = cartilaginous callus + osseous callus

REMODELLING.

Huhu..xtau nape…harini ada sth yg happen…n perkara tu sgt menyedihkan..sbb ia sgt bertentangan dgn prinsip hidup sy…rasa bersalah sgt dgn Allah..takut jadi fitnah terhadap Islam… ya Allah…hanya Engkau yg tahu betapa sedihnya hati ini harini…

Ya Allah, sbb terlalu sedih = REACTIVE… bile reflect blk apa yg terjadi harini terus ‘banjir’ = haematoma (insyaAllah budak medic tau..hehe).. cume bukan darah yg kua, tp cecair yg berformula H2O… nangis dan terus nangis.. tp.. bnde dh jadi..dh takle nk undur masa… decision tu dh pn dibuat..n sume dh pn terjadi.. insyaAllah sume nye ada hikmahnya..antaranya ialah dpt ilham utk share post ni..alhamdulillah…

Tp, btul ckp baba (panggilan for my abi tersayang…baba, syg sgt baba=))..takde gnenya nangis…kne byk sabar n jgn byk sgt bazir masa to be REACTIVE yg haematomic (btul ke term ni?hhuhu) upon what has happened…instead, kne cepat blaja from what has happened…learn+reflect+ atur strategi = organisation. Sgt btul…jgn buang masa nangis yg x berkesudahan..huhu… tp syukur jgak kua air mata…x dpt bygkan klu perasaan bersalah tu xde langsung..huhu..

Alhamdulillah lepas organise diri balik, dh check mana silapnya… alhamdulillah, thanks to Allah sbb kurniakan cth2 yg byk kt sekeliling diri yg lemah ini…ya ALLAH betapa rahmatMU sgt infinite..:) wlpn diri ini sllu je wat silap…tp YOU R ALWAYS THERE … thanks to YOU..🙂

So, insyaALLAH kne cepat2 wat ‘callus’… mula2 kne wat ‘cartilaginous callus‘ dlu. As the base.. ya ALLAH, berilah aku kekuatan spya base ni merupakan base yg kuat dgn hidayahMU ya ALLAH.. sbb klu base x kuat, next tym bone akan prone to fracture lg…ya ALLAH aku hrp ini adalah kali terakhir .. yaALLAH, berilah kekuatan…amin3..

InsyaALLAH now in the process of ‘cartilaginous callus’ formation.. smga ia ckup kuat utk ‘osseous callus’ formation nnt..insyaALLAH towards REMODELLING ikut d perfect model on earth, ie our beloved PROPHET MUHAMMAD SAW.

InsyaALLAH smga kte sume berjaya REMODEL ourselves ikut cth RASULULLAH SAW.

Alhamdulillah, mmg btul sgt.. apa2 yg kte buat semuanya tidak lari dari ISLAM n dari ALLAH n RASULULLAH..

Smga kte sume dpt usaha lengkapkan diri dgn ilmu SYARIATULLAH(Al Quran) + SUNNATULLAH(Scientific Knowledge)..insyaALLAH..

“kecuali dgn mengatakan INSYAALLAH. Dan igtlah kepada Tuhanmu apabila engkau lupa dan katakanlah, ‘Mudah-mudahan Tuhanku akan memberi petunjuk kepadaku agar aku yg lebih dekat (kebenarannya) daripada ini

SurahAl Kahfi: 24

‘Mudah-mudahan Tuhanku akan memberi petunjuk kepadaku agar aku yg lebih dekat (kebenarannya) daripada ini’
Wallahua’lam..

6 thoughts on “Reactive ->Repair ->Remodelling

  1. my head is spinning…oh~~~lalala…budak fizik tak paham..haha..nyway, nice analogy u did.ley tau ape yg terjadi?ahaks~~~

  2. jzkk wanfarah for sharing. at least boleh revise sket pasal bone healing ni. hehe =)
    hopefully awak tabah menghadapi segala dugaan (skemanye ayat ni..)
    jangan lupe focus kat exams.. utk didi jugak =P
    goodluck korg.

    “do deeds!” (9:105)

  3. salam,
    hehe topik bone remodelling ni agak dekat ngan akak sbb akak keje kt department orthopedic skarang ni…

    masya allah, tk pernah terfikir utk utk bone remodelling tu dari segi ‘remodelling diri sendiri’. tp tu la kn, mmg Allah suruh kite relate n muhasabah setiap kejadian yg berada di sekeliling kita utk benefit diri kita juga..n utk kita yg belajar ilmu ni, lg kita rasa ‘feel’ n betapa hebat nye Allah, semua benda yg Allah buat ade je ‘magic’ dia yg dpt menyentuh kehidupan kita.

    salam sayang dari sheffield
    k nikmun @ orthopaedic sho😉

  4. salam wanfarah…..
    wow~!! wat a creative mind u have….
    tak penah terfikir blaja medic gini…. =)
    keep up with the good work sis!

    all the best preparing for exams… doa all the way from oxford court~~~~😀
    hugs n kisses

  5. Salam sayang buat kak nikmun juga;)

    And to ‘bdkcomellester’..hugs n kisses to u too🙂
    all d best kat akk jg!
    Chaiyok3;)

    *hugs* to all my dearest sisters ..hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s