All posts by ecalz

Mengapa berada dijalan dakwah?

insyaAllah kali ni entry ringkas in bullet point. essay panjang2 pun org bosan gak bace.

hari ni nak share part first from buku Beginilah Jalan Dakwah Mengajarkan Kami

tajuk first; Mengapa berada dijalan dakwah?


  • Keperluan
  • Kewajiban
  • Kebersamaan dengan saudara2 lain
  • penghalang turunnya azab
  • sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah

rasa keperluan kepada dakwah mengatasi rasa kewajiban terhadap dakwah.

“barangsiapa mengajak kepada petunjuk Allah, dia akan mendapat pahala yang sama seperti jumlah pahala orang yang mengikutinya tanpa dikurangi sedikit pun oleh pahala mereka(HR. Muslim)

sesungguhnya Allah, para malaikat, semut yang ada didalam lubangnya, bahkan ikan yang berada dilautan akan berdoa untuk orang yg mengajarkan kebaikkan kepada manusia (HR. Tirmidzi)

dakwah penghalang turunnya azab.

ni leh refer balik kisah kaum Sabat>3kelompok manusia> pengakhiran kelompok tersebut.

surah al a’raf:164-165


Abu bakar mengatakan, sesungguhnya aku mendengar Rasulullah bersabda; “Sesungguhnya manusia jika mereka melihat kemungkaran dan mereka tidak merubahnya, dikhuatirkan mereka akan diratakanoleh Allah swt dengan azabnya (HR. Ahmad dan Abu Daud)


3kelompok manusia:

  1. penyeru dakwah yang shalih
  2. shalihin tapi tidak menyeru dakwah
  3. mengingkari dakwah

pengakhiran golongan ke 2 tidak disebut. why? 

 

sebab golongan ke dua dikatakan terlampau lemah dan tidak layak untuk dibahas kan dalam ayat2 Allah. takde kepentingan. fuuh.. dan tidak tahu pengakhirannya. nauzubillah.


berada di jalan dakwah sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah. Thats it. bersyukurkah kita dengan hidayah yang Allah berikan pada kita. syukur, hanya ungkapan dipinggir bibir atau sebuah pembuktian melalui perbuatan?

Wallahualam.

Advertisements

useless??!

pernah rasa useless?

pernah rasa tak diperlukan?

pernah rasa jadi halimunan?

pernah rasa better tak wujud dari wujud?

pernah rasa terkapai kapai?

pernah rasa tak mampu buat sesuatu?

pernah rasa tak mungkin dapat teruskan hidup ini?

sakitnya perasaan ini. itu baru antara manusia. dimata manusia. belum lagi di mata Allah.

owh,tak ingin jadi useless dimata Allah!

very inspiring video!

Anas said that when the Prophet, peace be upon him, was faced with a serious difficulty, he would always supplicate, “Ya Hayyu, ya Qayyumu, bi-rahmatika astaghithu (O the Living, O the Eternal, I seek help in Your grace).
Source: Tirmidhi

Abu Bakrah reported that the Prophet, peace be upon him, said, “The supplications of distress are, ‘Allahumma rahmataka arju, fala takilni ila nafsi tarfata ‘ain, wa aslah li sha’ni kullahu, la ilaha illa anta

(O Allah, I hope for Your mercy, so give me not over to my self even for as little as wink of an eye, and set right all my affairs, there is no god but You).”
Source: Abu Daw’ud

 

pesona diatas pesona

tersenyum..
ish2.. senyum lagi.. MyEm0.Com
so sweet.. MyEm0.Com
dunno what else to say..MyEm0.Com
malu kat diri sendiri..MyEm0.Com

HEs soooo sweet..

HE got HIS own way to refrain me from doing something that ‘not really good for me’, even i do wish to just do it. MyEm0.Com

HE knew i can’t adapt that, thus HE had stopped me by HIS on way. Although i feel quite akward and a bit regret at first(ade ke regret coz xbuat benda xbrape nk baik?? ish3..) but then ketenangan tu datang MyEm0.Com kan HE is sebaik2 penolong..

teringat tafsir surah an Nas.. tema surah an Nas is “halangan dalam diri”. and only HIM can help us whenever this happen.. alhamdulillah, HE help me with HIS absolutely perfect skills!! MyEm0.Com

ok2 dah..sebenarnya nak kongsi something else.. melalut bercerita tentang perasaan yg best ni..

erm..semalam terbuka satu page dlm buku ni..dush3..kena batang hidung sendiri.. MyEm0.Com so kena lah share…walaupun kene kat diri sendiri..huhu..

PESONA DIATAS PESONA

“ku tanamkan didalamnya mutiara lalu kubiarkan
bersinar tanpa mentari dan berjalan tanpa rembulan
kedua matanya adalah sihir dan keningnya laksana pedang India
milik Allahlah bulu mata,leher dan kulit yang dicelup merah”
[‘Aidh AlQarni]

pesona dari seorang wanita.. mata..suara..kulit..penampilan..

mata yang jelita.. antara wanita muslimah dan bidadari..
dlm quran selalu cerita pasal bidadari yg jelita bermata jelita..dan paling best, menundukkan pandangan. kat sini, wanita muslimah bisa seperti bidadari di syurga itu jika dia pun turut menjaga pandangannya…

“disisi mereka ada bidadari2 yg tidak liar pandangannya dan jelita matanya”[ash shaffat:48]

“didalam syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya.
Tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka. Tidak pula oleh jin.”[ar rahman:56]

itu ayat2 mengenai bidadari.. ayat2 mengenai wanita???

“katakanlah kepada wanita yg beriman hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang bisa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerundung ke dadanya”[anNur:32]

how to put this into words eh, coz ayat penulis buku ni direct ah, dush3… katenya..wanita ni suka melirik,senyum2..lalu tunduk malu.. memang, walaupun lelaki tu xtampan sgt, xde la hensem sgt, tapi siapa tahu ada titipan syaitan dimata wanita itu membuatkan lelaki nampak begitu hensem,smart,tampan dll… tu kate penulis ni la..huhu..MyEm0.Com

camtu jugak lelaki..bukan pandangan wanita je yg mengentarkan hati yg memandang.. MyEm0.Com tapi senyum,tunduk, berbisik ketawa sesama rakan perempuan pun boleh merusakkan hati lelaki jika terpandang..kate penulis itu..huhu…saya no komen.. ala..mcm dlm citer tu la..bila gambar slow motion, perempuan ketawa..senyum dikalangan kawan2 perempuan..tu pun leh buat lelaki penasaran..yang kemudian melahirkan prasangka dan rasa..MyEm0.Com itu cerita la, realiti…?? tanyer diri sendiri…

so pengajarannya….

“pandangan adalah anak panah beracun dari anak panah Iblis. siapapun yang menghindarkannya kerana rasa TAKUT kepada ALLAH,Allah akan mengurniakan keimanan yang ia temui rasa manisnya dalam hati..”[HR Al Hakim]

banyak lagi pesona lain yang tak terkongsi disini..next time aje la ek..suara,kulit,penampilan..tu semua insyaAllah next entry…

erm..pesanan penaja..
entry ni xbermakna penulisnya terpelihara dari semua tu..
tulis or bg nasihat or mengingatkan sesama kita tak bermakna penulis blog ni sempurna..
but, somehow, bila tulis, bila kite dah ingatkan org…kite kena la usaha utk buat kan? walk ur talk…

insyaAllah, i’ll try utk perbaiki diri dlm masa yg sama kena la bgtau jugak, ye tak??
kalo tgk diri ni mcm cakap xserupa bikin..faham2 je la..(nasihat2kan lah ye kwn2?)hehe..walaupun dalam blog berapi-api membebel.. sy cuma share apa yang rase best.. and cuba apply apa yg best tu.. MyEm0.Com

sekian utk kali ini… MyEm0.Com

sumber;
buku: Agar bidadari cemburu pada mu
penulis:Salim A.Fillah

diolah dan disampaikan dgn gaya bahasa tersendiri(hancuss bahase..hehe) oleh ecalzz… MyEm0.Com

suatu petang…

subahanallah..alhamdulillah..allahuakbar…

semalam, Allah ajar saya banyak perkara(act,everyday pun byk,cuma xterkesan je.hehe). Allah ajar saya berlapang dada(mungkin sedikit failed disitu..MyEm0.Com)
Allah ajar saya utk bersungguh sungguh. Allah ajar saya untuk mengatur urusan, dan yang paling penting, Allah bagi saya peluang, at least, utk uruskan something yang sgt kecil, utk saudara se muslim saya.

alhamdulillah. solat hajat bersama2 utk keselamatan palestine dan orang2 yang menyertai freedom frotilla telah berjalan dgn lancarnya. mendapat sambutan yang menggalakkan. semua orang aware isu yang melibatkan orang2 islam ni,tambah2 lagi isu palestin yang sememangnya dan sepatutnya menjadi sebahagian dr hidup kita kerana rakyat palestine adalah saudara kita!

solat hajat bermula pukul 4.30 petang. ada sedikit perkongsian, muhasabah apakah yang telah kita lakukan, apa sumbangan kita. alhamdulillah, i think this sharing is the best moment of the day! then kami teruskan dgn solat asar berjemaah and makan2..

seronok walaupun penat.. berbaloi, and insyaAllah berbaloi walaupun ada ujian2 Allah yang saya failed semalam.MyEm0.Com

thanks to all yang membantu, memberi sokongan. walaupun hari ni ramai yang sedang berjuang di medan peperiksaan. semua orang willling to spend a little time utk memudahkan urusan muslim yang lain. moga hari ini Allah mudahkan pula urusan mereka. insyaAllah..

Hadis diriwayatkan oleh al-lmam Muslim dengan lafaz ini.
Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
“Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat.
Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat.
Barangsiapa yang menutup ke’aiban seorang muslim, nescaya Allah akan menutup ke’aibannya di dunia dan akhirat.
Allah sentiasa bersedia menolong hambaNya selagi mana dia suka menolong saudaranya. Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga.
Sesuatu kaum tidak berkumpul di salah sebuah rumah-rumah Allah (iaitu masjid) sambil mereka membaca Kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka melainkan suasana ketenangan akan turun ke atas mereka, rahmat akan melitupi mereka dan mereka akan di kelilingi oleh para malaikat dan Allah akan menyebut (perihal) mereka kepada orang-orang yang berada di sisiNya. Barangsiapa yang terlambat amalannya, nescaya nasab keturunannya tidak mampu mempercepatkannya.”

moga amalan dan usaha kita yang kecil ini diterima.
kesimpulan yang dapat semalam;
keep on praying to palestinian..
teruskan menderma,infaq..etc
keep spreading about palestine to others
try to taja anak2 or satu family kat palestine.(sorry xde link to,sape2 ada leh la share)

special thanks to those yang membantu masak menu yang best!!! hehe… wan sitah, nadia (import dr lufbra tu..hehe) zay,fiza(best air tea fiza!) lya, rai, kak fana!, and semua2 la termasuk yang asyik kat dapur menggoreng cucur Wan yang sangat sedap! MyEm0.Com

MyEm0.Com that’s all for now.. never stop believing that one day Islam will become the world order..

lampu yang terang benderang

sape tau lampu apakah yang paling terang??
lampu apekah yang mempunyai watt yang paling tinggi?
oleh itu, hari ni jom kita belajar pasal lampu yang terang itu..hehe
MyEm0.Com

“serta menjadikan matahari sebagai lampu(yang terang benderang)”[Nuh:16]
yeah,its the SUN!

berapa kadar sinaran matahari yang sampai ke bumi??

MyEm0.Com
pancaran dalam satu saat adalah lebih dr 4juta ton. dan, yang sampai ke bumi hanya lah 4paun sesaat.

harga sinaran dalam masa sehari?
MyEm0.Com
173tan sinaran cahaya yang sampai ke bumi dlm mase sehari. kalo dikira2..harganya terlalu mahal! erm mungkin tak terbayar!!! so, faham kah kita dgn nikmat yang Allah berikan ini, tanpa sebarang bayaran????? kalo kena bayar camne?like kena byr electric,internet etc..xke naya kita?huhu..abih duit sponser bagi.tu pun still xcukup! MyEm0.Com

fungsi matahari?? MyEm0.Com

  1. dgn cahayanya kita dpt melihat dan bergerak
  2. dgn kepanasan sinaran mentari, kita dan semua hidupan memperoleh makanan yg dihasilkan oleh tumbuh tumbuhan
  3. dgn kepanasan mentari, bumi menjadi panas dan kesejukkan yg membawa kematian dpt dilenyapkan

sekiranya bumi bergerak sedikit menjauhi matahari..ape jadi??? kita semua akan beku!!!
kalo, bumi tiba2 nak dekat2 skit dengan matahari..pe jadi? kita semua akan hangus terbakar!!!
namun Allah yang Maha berkuasa dan Penyayang itu, dah tetapkan semuanya utk kita. tetapkan sistem yang sangat sempurna,teratur dan mengikut arahan. jika perangai bumi,matahari, planet2 semua tu same dgn perangai manusia yang suka ingkar arahan Allah, pe jadiii??? fikir la sendiri..kita semua sebagai manusia,ada jawapannya..hehe…

And He has made the sun and the moon, both constantly pursuing their courses, to be of service to you; and He has made the night and the day, to be of service to you. And He gave you of all that you asked for, and if you count the Blessings of Allah, never will you be able to count them. Verily! Man is indeed an extreme wrong-doer, – a disbeliever (an extreme ingrate, denies Allah’s Blessings by disbelief, and by worshipping others besides Allah, and by disobeying Allah and His Prophet Muhammad ).

hargailah nikmat yang Allah berikan kepada kita..jom same2 berusaha menjadi hamba yang bersyukur!

-source from kitab tauhid abdul majid aziz az zindani-

He and She

sedikit perkongsian dr pembacaan…~Wanita Islam -risalah Hasan AlBanna~

i’m trying to make it short, just isi penting.hehe..better than reading an essay huh?

erm..bercakap tentang he and she..well, i’m not really deserve to talk about this, MyEm0.Com but still have to..share something that u know, even a single sentence!

semua orang tahu what Allah said about this kind of relationship,he and she. whats the rules.
this and that. dos and don’ts.
kita tahu islam atur seluruh aspek kehidupan..
kita tahu islam adalah dasar dan sistem terbaik..
kita tahu islam dah jelaskan sejelas jelasnya hukum hakamnya..

tapi semua ni tak penting sangat… yang PENTING is, ask ourselves, adakah kita BERSEDiA utk AKUR dengan HUKUM ALLAH?? lihat hukum Islam tanpa dipengaruhi oleh hawa nafsu.
kalo dah xleh tu, mmg xleh la..jgn di cuba utk cilok kut jalan len.huhu.. MyEm0.Com

HUKUM ISLAM yang PERLU diketahui dlm soal iniMyEm0.Com

  1. islam mengangkat darjat wanita,menjadikan wanita setaraf dgn lelaki dr segi hak dan tanggungjawab
  2. perbezaan hak antara lelaki dan wanita dilakukan berdasarkan perbezaan semulajadi dan perbezaan peranan antara lelaki dan wanita tidak dapat dinafikan.
  3. tarikan semulajadi yg kuar antara wanita dan lelaki menjadi asas kepada hubungan mereka.Matlamat hubungan-bekerjasama menjaga kelangsungan bangsa manusia+pikul beban hidup

point ke 3 tu..islam ambil kira naluri kite ni..tapi Islam juga cuba utk MEMBERSIHKAN naluri tersebut dan mahu MENGUBAH naluri yg bersifat haiwani kepada yg lebih baik dan bersifat rohani. >>>capai matlamat dan halatuju sebenar.

tapi cam bese la, “ape yang ada ditangan tidak akan diminta oleh hati” kan2?? MyEm0.Comsuka pepatah ni.

erm..semua rules yg ada ni adalah utk selamatkan kita,baik perempuan mahu pun lelaki yang sememangnya attracted to each other.

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [al ahzab:59]

tunduk pandangan- bukan kena tunduk kepala! tapi our pandangan,menjaga cara dan perasaan kita apabila melihat kepada yg bukan mahram. MyEm0.Com rasulullah saw bersabda, Allah berfirman yg bermaksud “pandangan itu adalah panahan beracun iblis. siapa yang meninggalkannya kerana TAKUTKAN AKU nescaya Aku akan gantikannya dgn iman dan dia akan memperolehi kemanisan didalam hatinya [riwayat tabrani dan al haki,]

Rasulullah bersabda: “janganlah datang kepada wanita bersendirian”. lalu seorang lelaki ansar bertanya: Apakah pandangan mu tentang hamu? Baginda bersabda: Hamu itu maut”.
[riwayat albukhari muslim dan at tirmizi]

**hamu is lelaki sebelah suami seperti abang ipar,adik ipar dan bapa mertua
even dengan mereka ini pun perempuan perlu menjaga batas mereka..apatah lagi lelaki lelaki diluar sana? kawan,boyfrenz,bf? lagi xleh blah! MyEm0.Com

hurm..sebenarnya panjang lagi ni nk kena share.. tapi dah xsanggup..banyak terkena pada diri sendiri. ape2 punMyEm0.Com
kesimpulannya..pandai2 la nak hidup ni.. pandai2 la bergaul dan menjaga batas dan limit… saya pun cuba memandai kan diri..pandai2 pun..still in frame work of islam ya kawan2!

itu je utk kali ni…wallahualam… see ya MyEm0.Com

p/s: kak mai, happy birthday! kiranya sy dah update la blog ni ek.. tunggu org lain lak.hehe.. dr quantum ke..

Mencari yang hilang..

bismillahhirahmanirrahim…

“beban dan tanggungjawab sebagai seorang muslim itu sememangnya telah lama tergalas dibahu kita, cuma antara sedar atau tidak. jika yang telah sedar, alhamdulillah. jika yang belum sedar??..”

butir2 hikmah yang diutarakan sangat menusuk ke hati ini.. ya, sememangnya tanggungjawab dan beban yang berat itu telah lama and sedia ada tergalas dibahu cuma ramai manusia tidak sedar hakikat amanah yang dipertanggungjawabkan oleh AlKhaliq ke atas setiap yang bergelar manusia, setiap manusia yang bergelar hambaNYA..

“dan ingatlah ketika tuhanmu berfirman kepada para malaikat; aku hendak menjadikan khalifah dimuka bumi”….[2:30]

“dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat kepada orang mukmin.”[51:55]

“aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar meeka beribadah kepadakul”[51:56]

sebenarnya ramai yang tahu hakikat amanah yang dipertanggungjawabkan keatas kita sebagai khalifah dimuka bumi Allah utk menyebarkan agama NYA, membawa kembali hati2 yang telah jauh dari Allah utk kembali kepada Rabbnya..kembali kepada penciptanya dan mengenali semula agamaNYA dlm erti kata sebenar. itu tugas kita, sebagai pewaris para nabi dan anbia’ membawa manusia utk kembali kepada Allah dan dalam masa yang sama membawa diri sendiri menuju Allah.

logikkah untuk kita membawa orang kearah utara, sedangkan kita sedang menuju ke selatan?? oleh itu kita perlu pastikan kita sentiasa dlm arah yang betul sambil berusaha membawa orang lain ke arah yg betul itu. dalam usaha kita menuju kearah utara, pimpin tangan2 mereka yang kita temui disepanjang perjalanan, bawa mereka bersama ketempat yang kita ingin tuju yang sememangnya kita yakini arah itu adalah jalan yang mempunyai kenikmatan hakiki dihujungnya. nikmat yang sgt besar, kita sama2 ingin mereka2 yang kita temui disepanjang perjalanan kita utk turut sama merasai kenikmatan itu.

kita dalam usaha berjual beli dgn Allah..bertahap2, jual apa yang termampu kerana kita yakin bahwa jualbeli yang kita lakukan itu mampu memberi untung yang sangaaaaat BESAR buat kita. sangat rugi jika kita tahu itu adalah bisnes yang paling menguntungkan, semua orang berebut2 dan sedang berusaha dalam proses berjual beli itu, tapi kita?? hanya melihat dan memerhati.. melihat mereka2 yang sedang mengaut keuntungan dan hanya membiarkan. kenapa?? kerana kita masih tak nampak dimana keuntungan itu walaupun terlah tertulis dalam undang2 yang agung, bahawa itu adalah jual beli yang sangat menguntungkan..

“sesungguhnya Allah membeli dari orang mukmin , baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka. mereka berperang dijalan Allah;sehingga mereka membunuh atau terbunuh sebagai janji yang benar dari Allah di dalam taurat, injil dan alquran.”…

dan Allah sambung lagi..

“siapakah yang menepati janjinya selain dari Allah? maka bergembiralah dgn jual beli yang telah kamu lakukan itu dan demikian itulah kemenangan yang agung”

insyaAllah, selepas ni kita semua mula berlumba2 mengerjakan kebajikan. berlumba2 utk mendapat perhatian dari Allah.. berlumba2 utk mendapat tempat disisi Allah.. bukan pujian manusia yang harus dicari, bukan perhatian manusia yang diingini, bukan pandangan manusia yang diambil kira.. hanya pandangan AlKhaliq yang penting dimata seorang muslim..hanya perhatian Rabbnya yang ingin diraih..hanya ada harapan pada ArRahman utk diri ini dikasihi dan dicintaiNYA..

Mungkin selama ini, hidup kita penuh dgn dosa. mungkin selama ini rahmat dari Tuhan yang pemurah ini ktia lupakan..mungkin selama ini kita berpaling dariNYA. kita mengira hanya diri kita sendiri yang mengetahui apa yang telah kita lakukan. justeru kita kita berbuat sesuka hati, menurut kehendak nafsu yang tidak pernah jemu. namun lupakah kita, ada yang memerhati?lupakah kita ada yang menilai???

“tidak ada sehelai daun pun yang gugur yang tidak diketahuiNYA. Tidak ada sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak pula sesuatu yang basah atau yang kering yang tidak tertulis dlm kitab yang nyata(luh mahfuz)”

hmm… let us perbaiki diri, kembali pada fitrah kita yang sejak azalinya telah berjanji dgn TuhanNYA dan mengakui Allah adalah tuhannya.. dosa2 silam yang menghantui?? pandangan serong manusia dgn dosa2 lalu kita?? rasa tidak layak utk kembali pada Allah??? buang semua rasa itu.. sesungguhNYA Allah, tuhan kita ini sangaaaaaat la pengampun…

“katakanlah: ‘wahai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, JANGANLAH KAMU BERPUTUS ASA DARI RAHMAT ALLAH, sesungguhnya Allah maha mengampuni dosa-dosa semuanya’ sungguh, dialah maha pengampun, maha penyayang”[39:53]

insyaAllah DIA takkan sia2kan usaha hambanya utk mendekatinya, utk mecari kembali diri yang telah hilang, membawa balik hati yang hilang agar kembali kepada jalan yang sebenarnya..

wallahualam…

buat sisters heartandhugs yang dikasihi fillah..moga kita semua saling membantu, pimpin tangan satu sama lain..bergerak bersama2 jangan ada yang tertinggal dibelakang..kuatkan dan eratkan ikatan tanganmu itu, kerana aku amat memerlukannya dikala diri ini tidak berdaya utk melangkah menusuri sepanjang jalan…

tika dan saat itu, hanya Allah!!

“Dan bukanlah engkau yang melempar ketika engkau melempar. Akan tetapi, Allah jualah yang melempar” (al-Anfal: 17)

benar, setiap perkara yang kita lakukan, setiap kejayaan yang kita capai, sebenarnya bukan kita yang lakukannya. Hanya Allah lah yang memberi kita kejayaan seperti itu, memberi kita kekuatan sehinggakan kita berjaya menyempurnakan tugasan yang diberikan. alangkah indahnya hidup seorang mukmin itu apabila setiap perbuatannya disandarkan kepada kekuasaan Allah. maksudnya, setiap kali kita selesai dgn tugasan kita seharian, xkirala buat experiment ke, ada clinical or kena oncall, if and only if kita dapat rasakan bahawa Allah yang menjadikan kita berjaya buat dan lalui semua itu, alangkah indahnya perasaan itu! alangkah bermaknanya setiap detik dan ketika kita dlm usaha menyelesaikan tugasan kita if kita dapat rasakan bahawa segalanya hanya kerana Allah, then kita selesaikan tugasan itu tanpa sedikit pun rasa di hati bahawa tugasan itu selesai kerana dan hanya kerana ketekunan diri sendiri dlm menyelesaikannya.

jom kita baca sirah rasulullah, ketika perang badar. rasulullah meminta pertolongan dari Allah. setelah pertolongan Allah sampai, DIA mengingatkan rasulullah melalui ayat diatas bahwa itu semua bukan dari rasulullah, even jelas dan terang bahwa rasulullah yang melempar pasir kearah musuh, itu pun Allah katakan bukan engkau yang melemparkan nya… (dan sebenarnya mmg dgn kekuasaan Allah je membolehkan rasulullah berbuat demikian, faham ker berbelit ayat saya?) xpe, meh bace keratan kisah perang badar yang diambil dr buku raheeq al mahktum…

Rasulullah terlelap dan terlena sejenak, kemudian Rasulullah mengangkat kepalanya lantas
bersabda: “Terimalah berita mengembirakan ini wahai Abu Bakar, itu dia Jibrail yang berada di antara debu berterbangan”.

Di dalam riwayat Ibn Ishak menyebut: Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Terimalah berita yang mengembira wahai Abu Bakr. Pertolongan Allah telah melewati engkau itu dia Jibrail memegang kekang kudanya, memecutnya ke hadapan merentas debu-debu yang berterbangan itu ”

Kemudian Rasulullah keluar ke hadapan perteduhan dengan mengenakan baju besi dan
menyebut ayat yang bermaksud: “Kumpulan mereka yang bersatu itu tetap akan dikalahkan dan mereka pula akan berpaling lari”. (al-Qamar: 45)

Seterusnya Baginda mengambil segenggam pasir dan menoleh ke arah kaum Quraisy sambil
bersabda: “Musnah kalian semua” sambil melontar pasir itu ke arah Quraisy, menyebabkan tak
seorang pun yang tidak terkena dengan pasir tadi, malah dengan izin Allah pasir itu terlontar ke
telinga, mata, hidung dan mulut mereka semua. Dalam hal ini Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan bukanlah engkau yang melempar ketika engkau melempar. Akan tetapi, Allah jualah yang melempar” (al-Anfal: 17)

kisah ini sangat jelas, walaupun secara zahirnya nampak rasulullah yang melemparkan pasir kearah musuh, tetapi secara batinnya, Allah lah yg memberikan kekuasaan kepada Rasulullah utk bertindak begitu.

now, cuba reflect dalam diri kita. apakah kita sedar yang sesungguhnya setiap kejayaan kita sehingga kehari ini, tidak kira besar atau kecil semuanya datang dari Allah.
sedar ke tidak, jika kita berjaya membaca dan menghabiskan satu module dlm target masa yg kita tetapkan, semua itu Allah yang lakukan?
sedar ke tidak, jika kita berjaya melakukan experiment yang sangat susah dgn jayanya, dan mendapat result yang sangat bertepatan dengan teori, semua itu hanya kerana Allah yang menjadikan itu semua berlaku?

what if, satu pun result kita xdapat sepanjang 3jam experiment, apa reaksi kita? menyalahkan equipment? menyalahkan department kerana bg experiment yang susah sgt? or menyalahkan takdir? pernahkan kita terfikir, mungkin ianya adalah kesalahan kita sendiri?
ya, mungkin kerana kesalahan diri yang lupa memohon dari Allah at the first place utk memudahkan urusan kita. bila dah tersangkut baru ingin memohon agar Allah mudahkan?

oleh itu wahai sahabat sekalian, put Allah sebagai yang pertama in every single thing you do.. insyaAllah semuanya akan dipermudahkan..
wallahualam..

aku dia dan kamu…

Sebiru Hari Ini

Album : Sepotong Episode
Munsyid : Edcoustic

Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

link ke blog muntalaq di klik.. sepantas itu juga teringat lagu sebiru hari ini ..kenangan di kibar terbayang bayang menggamit rindu pada usrahmate ku..huhu… saat itu telah berlalu..saat itu tak mungkin kembali..tangan yg tergenggam kemas tika itu telah terlerai..air mata yg mengalir tika itu telah kering.. hanya satu yg masih kemas ikatannya, hanya satu yg sentiasa segar, UKHUWAH kita.. Betapa diri ini merindui saat itu..aku dd dan wan…(sorry, xde wanfarah time kibar tu..huhu) sekelip mata segalanya berubah, peranan masing2 pun berubah..Ya, aku perlu menerima perubahan ini, berubah kearah yg lebih baik, berubah utk lebih serius di jalan ini.. itu pun masih kita lakukan bersama-sama kan heartsandhug mates? cuma perlukan sedikit masa utk sesuaikan diri dgn semua ini..hehe.. tiba2 lak sentimental malam ni… apa2 pun, aku bersyukur dgn nikmat ukhuwah yang Allah anugerah kan dalam hati-hati kita ini.. moga berkekalan hingga ke syurga..