Mengapa berada dijalan dakwah?

insyaAllah kali ni entry ringkas in bullet point. essay panjang2 pun org bosan gak bace.

hari ni nak share part first from buku Beginilah Jalan Dakwah Mengajarkan Kami

tajuk first; Mengapa berada dijalan dakwah?


  • Keperluan
  • Kewajiban
  • Kebersamaan dengan saudara2 lain
  • penghalang turunnya azab
  • sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah

rasa keperluan kepada dakwah mengatasi rasa kewajiban terhadap dakwah.

“barangsiapa mengajak kepada petunjuk Allah, dia akan mendapat pahala yang sama seperti jumlah pahala orang yang mengikutinya tanpa dikurangi sedikit pun oleh pahala mereka(HR. Muslim)

sesungguhnya Allah, para malaikat, semut yang ada didalam lubangnya, bahkan ikan yang berada dilautan akan berdoa untuk orang yg mengajarkan kebaikkan kepada manusia (HR. Tirmidzi)

dakwah penghalang turunnya azab.

ni leh refer balik kisah kaum Sabat>3kelompok manusia> pengakhiran kelompok tersebut.

surah al a’raf:164-165


Abu bakar mengatakan, sesungguhnya aku mendengar Rasulullah bersabda; “Sesungguhnya manusia jika mereka melihat kemungkaran dan mereka tidak merubahnya, dikhuatirkan mereka akan diratakanoleh Allah swt dengan azabnya (HR. Ahmad dan Abu Daud)


3kelompok manusia:

  1. penyeru dakwah yang shalih
  2. shalihin tapi tidak menyeru dakwah
  3. mengingkari dakwah

pengakhiran golongan ke 2 tidak disebut. why? 

 

sebab golongan ke dua dikatakan terlampau lemah dan tidak layak untuk dibahas kan dalam ayat2 Allah. takde kepentingan. fuuh.. dan tidak tahu pengakhirannya. nauzubillah.


berada di jalan dakwah sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah. Thats it. bersyukurkah kita dengan hidayah yang Allah berikan pada kita. syukur, hanya ungkapan dipinggir bibir atau sebuah pembuktian melalui perbuatan?

Wallahualam.

3 thoughts on “Mengapa berada dijalan dakwah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s