All posts by dR.diDie=)

No longer MSM, we are now IKRAM ;-)

Advertisements

Sesaat

“Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. [Surah al-Nur, ayat 26]

 

 “Dan orang-orang yang apabila berbuat kejahatan atau menganiaya dirinya,(kemudian) mereka ingat akan Allah,lalu mereka meminta ampun atas dosanya.Dan tiadalah yang mengampunkan kecuali Allah.Mereka tiada berkekalan di atas dosanya itu sedang mereka mengetahui.” ( Ali Imran : 135 )

 

“Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertaubat dan mengasihi orang yang mensucikan dirinya.” ( Al BaQarah : 222 )

 

 ingatan untuk diri sendiri. Sekian terima kasih..=.=

Di balik Tirai Malam

Jam menunjukkan pukul 2.25 pagi waktu UK. Ain bangkit dari posisi tidurnya. Ah, baru tersedar, awal benar dia tidur malam tadi. Selepas pulang dari kelas, habis solat dan makan-makan dengan housemates tercinta, terus matanya rasa berat semacam. Mengantuk la maknanya tu.

Ain menggosok-gosok pelupuk matanya. Dah segar sikit sekarang. Pandangannnya melilau memerhatikan seluruh ruang dalam bilik tidurnya. Luas. Cantik. Cukup. Lengkap.

“Alhamdulillah…Astaghfirullah..” Spontan 2 kalimah itu keluar dari bibir mungilnya. Entah kenapa Ain tersentuh melihat keadaan biliknya sendiri. Bukan apa, dia tiba-tiba teringat bilik tidur kawan-kawan yang belajar di Malaysia. Sungguh serba sederhana. Tapi dia yang belajar di UK? Lebih dari cukup.

Bermula dari alat-alat solek, baju-baju, poster-poster seluruh bilik, buku-buku, duvet setebal 15 tog, kasut-kasut dan segalanyalah! Semuanya boleh dikatakan perfect untuk seorang pelajar sepertinya. Terkadang dia terlupa mengucap syukur atas segala yang telah dia  perolehi. Terlupa tak semua orang dapat macam apa yang dia dapat.

Padahal bersyukur itu langsung tak mengurangkan harta, malah Allah berjanji akan menambah lagi nikmat buat sesiapa yang bersyukur.

“…Sesungguhnya jika kamu bersykur niscaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” QS. Ibrahim : 7.

Allahuakbar…

Ain jadi takut. Takut kalau dia terlalu mempermudah-mudahkan nikmat Allah. Takut kalau dia terhantuk baru terngadah. Takut kalau dia mensia-siakan. (Sedang dia sedar, memang banyak dia buat kerja sia-sia..)

“…Ingatlah kamu kepada-Ku, niscaya Aku ingat pula kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari nikmat-Ku.” QS. Al Baqarah : 152.

Perlahan-lahan Ain bangkit dari katilnya. Dia meregangkan tangannya ke depan dan ke belakang. Makin segar. Alhamdulillah!

“Dan barangsiapa yang bersykur kepada Allah, maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri. Dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpui.” QS. Luqman : 12.

Esok ada kelas. Tapi Ain sudah tak dapat melelapkan mata lagi. Kakinya diatur cermat ke tandas. Mahu mengambil wudhuk. Mahu jadi hamba yang tahu bersyukur. Ya,Ain mahu! Cuma terkadang dia tersungkur dan terfutur dengan perkara-perkara yang hadir dalam hidupnya. Dan Ain sedar, futur itu sia-sia. Menghabiskan usia. Mempercepat tua. Dan akhirnya, futur itu jika terlalu lama  bisa membawa mudharat yang fatal!

“Ya Robb-ku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang ibu bapakku, dan untuk mengerjakan amal sholeh yang Engkau ridhoi. Dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang sholeh.” QS. An Naml : 19

Air paip yang sejuk itu membasahi seluruh anggota wudhuknya. Bertambah-tambah segar terasa. Allah-Allah-Allah…Ain mahu bersama Allah. Ain mahu Allah di sisi Ain..Ain mahu Allah yang menjadi mata, hati, telinga, kaki dan tangan Ain…Kuatkan jiwa Ain yang mudah rapuh ya Allah..Kuatkan.Kuatkan…

“Mengapa Allah akan menyiksamu, jika kamu bersykur dan beriman? Dan Allah adalah Maha Mensyukuri lagi Maha Mengetahui.” QS. An Nisa : 147

Just an EXPRESSION..

Salam alaik everybody….

Huhuh..musim exam sudah pun sampai ke garisan penamat. Kini saya, ema and our juniors sudah bisa menarik nafas lega.fuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh………..

Lega sebab dah habes exam. Tentang result, tawakkal!hihi….

Hmm…sebenarnya..saya nak minta maaf banyak-banyak kat semua especially ahli rumah saya, As-syifa , sebab sepanjang musim exam tu, saya agak ignorence, tak empati langsung!! Tahu la nak exam…isk2…Adoi…ampun ye As-syiffa!=)..>>>>saya sayang korang senanye…

Hehehe….Actually, saya pon tak tahu ape saya nak update kali ni. Yang pasti, saya rasa saya nak share rasa seronok , rasa happy, rasa blissful, rasa delightful, rasa enjoy dan segala rasa yang saya rasa sekarang!! Sangat overwhelming!!!

Subhanallah…..

Thank you Allah for everything!!

For giving me YOUR endless Love….

For guiding me in every single step in my life….

For letting me live here on this special planet, Earth instead of Mars…

I thank you Allah for the positive spirit that you give to me which continue to support me  through my difficult times…..

I thank you Allah for always being there for me….

Allah…

Allah…

Allah…

Thank you for the trust You put in me….

Thank you….

And now I strongly feel love with You Allah!!

You are my Hero.(not Superman!~)

You are my saver!

Oh, I’m sooooooooooooooooo Happy, for everything You’ve done to me!!!

…..eH, IS it JusT AN eXpression????Upps…

Wonders of Nature

Salam alaik…

Alhamdulillah, I’m back at my “office” now. So, can mess around with my diary again. Hehe…

Well, yeah, first and foremost, I would like to apologize to anyone who stopped here but didn’t find something precious or benefit to ponder.

I’m kind of, you know , like, lack of pace to write, sort of.

Maybe it’s because of exams time.

Talking about exams then, I have done three papers by this time I’m writing tonight and “luckily” there are still 6 papers to go.

Huh..kind of hard work yeah? Hehe…

Just reminiscing to what has happened to me when I was in first year, I think I was in a stressful condition at that time because I found Physics is real fundamentally hard to learn.

But, as time goes by, and as I’m getting older (oh, no!!), I start to fall in love with Physics. And surprisingly, the more I learn Physics the more I find it so interesting and the more I can relate it to Allah.

It is such a beautiful enormous knowledge to learn. And speaking by heart, it is also a privilege for me to understand physically of what is actually happening in the other side of the world such as the cosmology thing; ie: the galaxies, the stars, the solar systems and the particle physics which we sometimes take it for granted.

It is , if I could say, such a brilliant world of science that I actually can explore and understand what matters are made up from, and how things can stick together. Like you and me and the whole wide universe.

Physics is all about the combination of the microscopic and macroscopic world.

It just likes when we look at our own body, whether we realize it or not, our body is actually made from something that has no life, ie: muon particle, tau particle, H2O, O2, CO2, acid lactic, etc etc….

And yet, miraculously, here we are. Living as a human being here on Earth, enjoying every past, present and future of the time.

Now look at the Sun. Look at the concept of the sunshine? How? Well, the sun shines because of the fusion and quantum tunneling process. And it is such a great philosophical complex process to just understand in one page of writing. (the best you could do is google it if you don’t know what I’m talking about.)

But seriously saying here, you don’t even need to be scientist to understand scientific thing. Everything is in internet. You just need a passion to learn and insya Allah you’ll be able to learn everything out of nothing.

Insya Allah, together we learn and together we worship Allah. Because no matter how wonderful the science could prove, there is always one question that left in mind>>>>>WHO’S ON EARTH CREATING THIS MAGNIFICENT LAW OF NATURE????

Science can only prove this law, but who is behind the scene???

Of course, as a Muslim, I would easily find the answer. He is ALLAH!!!

Well, got a present for you guys.

p/s: Just like when the medic student start to fall in luv with medics stuff.

Maybe the same syndrom now that I have. Hehehe….

Action speaks louder than word…

Salam alaik~~

Sudah lama benar saya tidak menulis dalam blog “hati ke hati” ini….

Fuh, fuh, fuuuuuuuuuuuuhhhh……berabuk sudah rumah banglo kami ini…ish3…

Cuti musim bunga sudah hampir berlalu…Esok hari terakhir saya bercuti insya Allah..

Hmm..banyak benda saya dapat sepanjang cuti ni…

Ada yang saya rasa macam nightmare, ada yang saya rasa macam fairy tale, ada yang saya rasa macam day dream, dan ada jugak pengalaman yang saya rasa macam in a split second….

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah….

So many inputs that I’d got…Tinggal nak amal je lagi…huhuh…

“Action speaks louder than word”, right as-syifa’? hehe…

Tulis banyak pun tak guna jugak kalau habuk pun tarak…Cakap pun sama. Berbuih mulut pun tapi kalau sendiri tak bikin serupa macam tin. Tin kosong! Bila diketuk, gedugung gedegang bunyinya….Tapi bila bukak….lol..patut la..kosong….

Astaghfirullah…Sebenarnya macam cakap dengan cermin saya neh…kena batang hidung sendiri semuanya… Adoi…

Well, walau apapun, Rasulullah suruh kita berkongsi kan. So, apa eh yang saya dah belajar musim cuti ni?

Hmm….

1) Memuliakan tetamu.

Walaupun pada waktu kita busy macam mana pun, tapi kalau tetamu datang, kena layan!(saya mmg salu fail bab ni…huhu=(

2)Meraikan perbezaan pendapat

Hidup di dunia ni memang tak dapat tidak kita kena berdepan dan berinteraksi dengan makhluk bernama manusia yang penuh dengan ragam dan macam. Justeru, perbezaan pendapat memang konfem tak dapat dielakkan. Maka apa yang kita harus lakukan ialah berlapang dada, memaafkan, dan meraikan perbezaan pendapat itu…

3)Kita dulu kena berubah

Tang ni..ehem3…insya Allah..kena bergerak. Jadikan Islam cara hidup. Benda ni, takkan jadi kalau tak de fokus. Kalau kerja seharian duduk atas kerusi ngadap laptop memang takkan ke mana la hidup ni…Isk2..sekali lagi saya bercakap dengan diri sendiri…=(

Kena ada perancangan. If you fail to plan, you plan to fail.

Perancangan akan menggerakkan kehidupan.

Jadual, outline apa nak buat everyday.

Huhuh…..Senang nya saya menulis…apakah saya sendiri sudah buat? ~~sendiri jawab..=P

Keep going! =P

Salam alaik everybody…

Huhu..Soo sorry (especially to K.long) for i’m not really updating my story lately..

Juz too lazy and I lost my momentum to write too honestly…

Huhuh..what was actually happen to me for the last 2 months?

Ohhoo..It was just a little bit too hard to explain here…

Aiseymenn….

Personal?

Maybe..=P

Well..now I think I get myself back.

 I’m working on my studies again.

I got my guts once more and yeah… I think I don’t want to loose them no more.

Once is enough.

I’ve seen a lot of people that believe in God better than me then they drowned into what we call “world”.

And I don’t want to sink like them while I’m still on the ground.

Sometimes u might find your feet stand firmly on sand but your soul is just like on air!

It does happen to me and usually when I reflect it back , I detected the reduction in my IMAN due to some resistive leakage.haha….what on earth am I talking about?huh…

Hmmm..

10 years ago, I always wondered why I need to be nice to people. To behave politely when there were guests around. Why sometimes I could not get all the stuffs that I wanted.

In fact, sometimes I needed to just give it up and let the other people took it…And years ago, I wondered why I needed to queue for hours and waited for something that I actually can go and grab it.

I wondered how someone can be soooo disciplined and behave all the years in the school and became a very strict prefect. I wondered all about them.

Don’t they ever have any feelings to break the school rules even just for once?And..if they ever felt that, how did they overcome such a feeling? I was just really wonder………

But that the story for agessssssssssssssss agooooooooo……

And now…. I UNDERSTAND why…

I UNDERSTOOD why I need to do all those things.

I just need some time to LEARN and to  FEEL it by heart.

I just need a LONG way of journey to understand the word of FAITH.

Faith in RULES, faith in good ATTITUDE, faith in PATIENT, faith in BOSS, and the most important thing that I learnt was faith in GOD and all His words…

Hmm….I look at the people around me.

Some of them not wearing hijab like I did. But after I explore what is inside them, I found that they really have a good, soft and clean heart.

The reason is just they’re not strong enough to make it. But I don’t want to say much about this because  like I said just now, I myself need a very very long journey to understand the word of FAITH. So do them. I think they just need a couple more of time to learn it, very slowly and hopefully when they get that spark, it comes from the bottom of their heart. Huhu….

Learning process is never short. It takes time and people usually look for never ending support in their search. So, what we actually can do to help them is to support and pray for them. Always be patient towards them and at the same time try to our utmost to keep advicing them in a very hikmah way.

In my case, I’ve found mine and I’m trying to keep it on. But in some other people cases, they maybe still seeking for that and perhaps they’ve just found that and now they’re struggling to catch it up though the process seems to be very slow….

Hmm…I look at the people around me again…

They’re just a little bit too different from me and my family. I mean their way of life.

Some of the come from a very rich and wealthy family. Travel around the world is nothing to them. Their families consist of doctors, lecturers, engineers, lawyers, bussinessmen, and whatsoever…bla-bla-bla….They have relatives all around the Earth. Thousand  pounds of money are easy for them and they just never face any hard time in life….

Hmm…I simply be honest to you guys…Sometimes I can’t help myself to feel jealous about them. Such kinda feeling just come to my mind in a split.

But then, I realize, I slap my cheek, put my feet on the ground again and try to stand straight and look in the sky humbly.

I’m no one…and each of them also someone who is no one in front of GOD without TAQWA.

Wealth is not the scale to enter paradise. Allah will weight our good deeds and our hearts regardless of our wealthy. All of the people are just the same in akhirah. We are all the Allah’s slaves. Wa la gholibu ilallah… There’s no strength BUT Allah!

So….my heart feels calm….

I’m working towards my success..And Allah governs my destiny… I try to utmost, and Allah decides it for me.

I just still learn and  try to always remember that I would never know when Allah will take my soul! And when the day comes, I want to die in a husnul khatimah.

Well…

Learning never ending…

Dakwah will never stop spreading…

And understanding other people is always the best thing!

Erm..I would like to dedicate a song to all  of the readers…This is a very special song you know.Here it is….

Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Tidak ku temu mana pintu mu..
Untukku seru rasa rinduku..

Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Sungguh ku buta dalam cahaya..
Sungguh ku lupa tika bahagia..

Sedang KAU dekat bukan dimata..
Sentuhku erat di pinggir jiwa

Sedang KAU dekat di pinggir jiwa..

Biarkan airmata melimpah..
Biarkan luluh cinta tercurah..

Segala kasih rindu tertumpah..
Seluruh hati aku berserah..

Ya Allah….

Ku tunggu waktu bila bertemu..
Hidup matiku hanya untukmu..

Hidup matiku hanya untukmu.

p/s 1: A very long post from me this time! huhu..grammar tunggang langgang, sorry. I’m not really good at writing (esp in English, haha)=P

p/s 2: I miss my mom and my dad A LOT! I want to hug them and say, “mom,I really love you coz I’m here today becoz of you. I am what I am today becoz of you.I arrive at UK today becoz of you and I’ll do everything only for you mom…”

DUA dalam SATU

Salam alaik~~

Sudah 2 minggu blog ini terbiar…Sepi tak berhuni…

Bukan tuannya hilang, tapi kesibukan yang menelan…

huhu…

2 minggu lepas, saya menghadiri program kecemerlangan pendidikan anjuran sponsor kesayangan saya, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA di Warwick, UK.

Kalau boleh, ingin saya kongsikan segala ilmu dan motivasi yang saya dapat daripada program mantap tersebut.

Ya Allah…hanya Allah saja yang tahu betapa saya merasakan bahawa program itu adalah suatu rahmat yang terbesar buat diri saya.

Kerana jujurnya, pada minggu keenam di UK saya tidak boleh menipu diri sendiri lagi. Saya stress! Tension dengan study yang saya rasakan saya tak terdaya lagi nak bawa. Dengan tanggung jawab2 lain yang perlu saya pikul.

Saya lemah, saya hilang semangat sebagai seorang fata, saya hilang motivasi sebagai seorang syabab. Saya tenggelam dalam kalut urusan dunia yang menyesakkan.

Huhu…Namun alhamdulillah…Allah itu sentiasa di sisi…Sesiapa sahaja yang mengharapkan bimbingan dan pimpinanNya, mengharapkan rahmat dan pertolonganNya, pasti Dia akan Mengurniakannya…

Alhamdulillah, motivational talk yang disampaikan oleh TKSU KPM, Datuk Kamruzzaman itu telah berjaya membasahkan jiwa saya kembali. Menyemarakkan semangat yang hampir-hampir saja luntur.

Terkesan saya dengan kata-kata beliau,

“Untuk menjadi seorang yang excellent, cemerlang dalam semua segi, kita perlu ada PENGORBANAN. Kita MESTI sanggup berkorban! Tidak ada orang yang berjaya tanpa pengorbanan.”

Subhanallah….tegas sekali kata-kata beliau, sesuai dengan karismanya sebagai bekas best student Oxford, UK.

tambah beliau lagi,

“untuk menjadi cemerlang kita perlu ada 3 perkara;

KNOWLEDGE + SKILLS + ATTITUDE “

Attitude atau dalam bahasa Melayunya, SIKAP!

Sikap itu adalah paling penting dalam ketiga-tiga perkara itu.

Kerana sikaplah yang menentukan knowlegde dan skills.

Saya sebenarnya masih bertatih dalam memperbetul sikap. Sikap yang negatif kepada positif, contohnya seperti malu tak bertempat.

Malu bertanya, malu menonjol, malu mempamerkan kualiti yang ada dalam diri.

Sebaliknya, bahkan kita dalam Islam amat dituntut untuk menjadi seorang yang berketrampilan, berdaya maju, berdaya saing, jujur, amanah, hebat, ikhlas dan sebagainya.

Begitulah, dalam dakwah juga kita perlu pengorbanan.

Dalam apa jua pun, kalau namanya inginkan KEJAYAAN tuntasnya haruslah pengorbanan.

Pokoknya kalau sanggup berkorban, ikhlas demi Allah, insya Allah, akan diganjari kefahaman, kejayaan seterusnya kebahagiaan.

Hmm..Indahnya….

Tetapi ingat, di sisi manusia, selain malaikat yang menjaga, adanya syaitan yang menggoda.

Kita tidak boleh terlalu yakin diri dengan menyangka;

” Nahhh….aku sudah berkorban, sudah tetap hati untuk belajar dan bekerja dijalan Allah, maka Allah pasti akan memelihara aku.”

Tidak boleh sama sekali!!!

Kerana detikan seperti ini hanya mengundang syaitan bertamu.

Riak, bongkak, takabbur, ujub. Perasaan halus yang disuntik syaitan saat hati terlalu yakin.

Oleh itu, perkara yang paling sukar tetapi mesti dibuat adalah muhasabah dan istighfar.

Hati ini boleh saja berbolak balik. Hati ini bagaikan tudung periuk yang isinya menggelegak. Ia berbolak balik semudah itu.

Hanya kepada Allah jualah kita sandarkan doa dan harapan…

Ya Allah,

Sering aku cuba lari dariMu.

Sering aku remehkan arahanMu…

Sering aku rendahkan ayat-ayatMu…

Sering aku pandang enteng pahala dan balasanMu…

Sering aku ragu dengan syurga dan NerakaMu…

Sering aku tidak peduli dengan dosa-dosaku…

Sering aku ambil mudah rahmat dariMu…


Ya Allah,

apakah masih layak aku berada dalam barisan fata pilihanMu?

apakah masih ada tempat untuk manusia sehinaku?


Ya Allah,

aku benci teori,

aku benci retorik,

aku benci cakap kosong,

aku benci falsafah,

yang semuanya tiada nilai kalau tanpa amal…

yang semuanya sampah kalau tidak ditunai…


Tapi ya Allah…

Sering kali akulah yang terjatuh ke dalam lembah itu..

Akulah yang cakap tak serupa bikin

Akulah yang paling kuat membantah

Akulah yang paling melulu menurut hati

Akulah, akulah yang sering ya Allah…..


Ya Allah…

Ampunkan andai darah mudaku pernah menghiris jalan dakwahMu…

Ampunkan kalau darah mudaku pernah melemahkan barisan syababMu…

Ampunkan kalau darah mudaku pernah menghalang rahmatMu turun kepada orang lain…

Ampunkan aku ya Allah…..


Alhamdulillah juga pada minggu ketujuh saya telah diberi peluang lagi untuk menghadiri suatu sesi daurah ataupun seminar di Birmingham.

Pada saya, isi daurah kali ini hampir saling tak tumpah dengan apa yang saya dapat di Warwick.

Intinya sama, cuma matlamatnya saja yang berbeza. Yang satunya untuk cemerlang dalam belajar, yang satu lagi untuk cemerlang dalam dakwah.

Tetapi sebenarnya, dakwah adalah study dan study adalah dakwah.

Ia satu bentuk hubungan relatif,seiring dan saling berkait.

Maka kita perlu cemerlang study dan berusaha untuk cemerlang juga dalam mengajak orang kepada Allah.

RABBANI…dakwah menuju Allah, bukan dakwah menuju manusia…

Dakwah menuju syurga, bukan dakwah menuju bala…

Wallahualam bisshawab…

BOOM! Review 09

poster boom

Salam alaik kepada semua warga Leicester dan UK seluruhnya.

Alhamdulillah, pada 18/10/2009 Leicester University Malaysia Society (LUMS) dengan kerjasama IMAM dan MSM telah berjaya mengadakan program BLOOMING OUT OF MEDIOCRITY atau BOOM! bagi tahun 2009.

Syukur ke hadrat Allah, kerana semuanya berjalan lancar dengan kehendakNya.Untuk pengetahuan semua, BOOM! kali ini lebih meriah kerana telah disertai oleh student-student dari universiti lain juga antaranya, Nottingham, Sheffield, Birmingham, Loughborough, Leeds dan Warwick. Dan tak lupa juga kepada Leicester students yang beramai-ramai mengimarahkan BOOM! kali ini.

Apa itu BOOM!

-BOOM! adalah program yang di ‘design’ khas untuk junior-junior bagi membantu mereka mengharungi hidup di UK dengan lebih cemerlang, gemilang dan terbilang! insya Allah.

-Ia tidak mengambil masa berhari-hari tetapi cuma sehari yang cukup berinformasi.

-Menyediakan workshop yang menarik;

1)communication skills

2)time management skills

3)Stress management skills

4)Specific Course station

-Disamping itu BOOM! juga mendatangkan speaker2 yang hebat dan terkenal serta pakar dalam bidang masing-masing.

Speaker tahun ini adalah:

Dr Al hady Alfian Yusof: Registrar in Emergency and Intensive Care Medicine Yorkshire Deanery

(talk: I’m not just a student, I’m a Muslim delegate)

Ustaz Maszlee Malik: Researcher and Tutor of School of Governance University of Durham

(talk: Revival of the Ummah)

Jom review BOOM!

DSC_0485

Blooming out of mediocrity!!!BOOM!

DSC_0353

Di meja pendaftaran. Wahh!! Ramainya adik2!!=)

DSC_0383

Adik2 lelaki…

DSC_0346

Sonoknye dia…peace,no war!=)

DSC_0378

Khusyuknyee…..(ke control macho sume ni?=P)

DSC_0327

yang bertudung hijau , student dari LEEDS.

DSC_0376

I’m a muslim delegate! -dr hady-

DSC_0366

Di gerai jualan. Ada baju labuh and dedications

(flowers,chocolates and hair clippers at low price!)..=)

ema dah tersedak!

DSC_0329

project director of BOOM! 09.Alamak, bajet busy…hee…=P

DSC_0416

Sepenuh perhatian! Haipp!! (Lili nape tutup mulut?=)

DSC_0317

Izwan-Orang kuat makan.eh,silap…orang kuat MSM….=)

DSC_0408

Enjoy the show! opps, the talk!=)

DSC_0336

Apa tengok2, ada hutang ka? hehe… (Seha, first year medic student)

DSC_0362

AJK BOOM! sempat berposing =0

DSC_0321

Sarah,first year medic student

DSC_0449

DSC_0432

Gaya Bebas!!

DSC_0467

Semangat ustaz Maszlee,sampai naik atas meja.huh!

DSC_0521

Ahli-ahli academic Malaysia….Bangga-bangga….=)

DSC_0593

Bila Leicester Physicists ber ‘conference’…Hehe

DSC_0586

Adik2 Medic pun berworkshop gak. Talaqi ke apa ni?=)

DSC_0564

Communication skills workshop. Mari ber’speaking’!!!

DSC_0565

Time management skills workshop.

DSC_0569


DSC_0574

Raja, AJK Masakan.Mantoooppp!!!

DSC_0579

Kak Lili yang ‘semanggat’!!!

DSC_0551

Iklan colgate BOOM!

DSC_0601

Adik2 Maths pun tak ketinggalan berdiskusi!

DSC_0493

Ustaz Maszlee Malik yang BESTTTTTTTT

Okeh, gamba2 da tengok, apa kata kita tinjau pendapat adik2 tentang BOOM!Zassss..layannnnn…………….

Apa kata mereka?

-BOOM! bestttttttttt…….saya suka la dua-dua speaker ni….wonderful sangat talk diorang…

-Atiqah, first year medic student –

-Makanan tengah hari yang mantop!!

-Sarah, frist year medic student-

-Berinformasi, menarik, klakar. Overall, banyak sangat yang saya dapat hari ni. Workshop best! Menyentuh hati dan menyuntik semangat.

-Lin,first year physics student-

-Akak, saya dah jadi rajin!

-Rai, first year Physics student –

-Terima kasih set up kan BOOM! untuk kami.Best! Terharu…

-hamba Allah,First year student-

-Saya rasa lebih yakin sekarang.Banyak tahu cara belajar di UK.

-Hamba Allah,First year student-

Kesimpulan

Datanglah ke BOOM! beramai-ramai next year. Insya Allah it’s worth for you guys! Nantikan BOOM edisi ketiga tahun hadapan yang akan digubah oleh team akan datang, insya Allah…

p/s: Laporan formal akn disiapkan…=)

Autumn in my heart…=)

Photo1623Sebulan sudah saya di UK untuk tahun kedua ini….

Muhasabah kembali….

Kalau di tahun pertama, saya masih sedang terkial-kial menyesuaikan diri pada hari genapnya sebulan di UK. Tapi hari ini, saya beda….

Banyak bedanya….

Adilah yang dulu, tidak sama dengan Adilah yang kini…

Alhamdulillah, itu tandanya saya belum menjadi manusia celaka!

Bukankah hari ini harus lebih baik dari semalam? =)

Berbalik ke minggu pertama tahun kedua di UK.

Sesampainya dari Malaysia, saya terus menuju ke rumah baru di Windermere Street. Tiba saja di rumah, saya disambut adik2 first year yang menginap di rumah kami untuk beberapa malam. Waktu tu saya pun terdetik; “oh, dah senior rupanya aku! huhu….”

Rasa penat tak terasa bila melihat wajah-wajah polos adik2 first year yang masih homesick dan manja-manja. Hmm… sume perlukan perhatian senior.

Seminggu pertama saya sangat sibuk. Menguruskan adik2 dan study.

Minggu kedua saya diberi amanah untuk menjadi project director bagi program BOOM! untuk student di leicester, especially adik2 junior…

Alamak, bertambah lagi kesibukan!

Mampukah saya menggalas semuanya??

Ah, tipu kalau tiada tekanan. Tetapi semua itu adalah tarbiyyah langsung daripada Allah.

2minggu bertungkus-lumus bersama AJK2 lain untuk merealisasikan BOOM! akhirnya berbaloi….

Alhamdulillah….semua berjalan lancar, Allah menolong, dan Allah melindung….

Walaupun bekerja dengan orang yang tak sama wavelenght, tapi saya sangat suka dengan potensi2 hebat dan kualiti2 bernilai yang mereka ada. Banyak yang saya pelajari daripada sosok2 hebat itu.

Saya personally enjoy bekerja dengan mereka. Sungguh, pengalaman menjadi pengarah projek kali ini amat memberi kesan mendalam kepada hati saya.

Benarlah, semua orang harus diberi peluang untuk beraksi dan mencoret bakat.

Tidak kira mereka itu ikhwah atau bukan ikhwah. Akhowat atau bukan akhowat. Itu tidak penting. Yang penting, percaya bahawa kita semua harus diberi peluang dan yakin akan kebolehan yang ada pada setiap manusia.

Ya, saya dapat mengesan penyakit yang menimpa sesetengah ikhwah dan akhowat kita iaitu mudah BERSANGKA BURUK kepada ‘group lain’.

Mungkin kerana kita terlalu atau selalu berada dalam group yang kecil, dalam circle kita-kita saja, seputar itu-itu juga.

Sehingga kita merasakan bahawa group kitalah yang terbaik dan boleh bekerja dengan paling baik dan orang lain tidak boleh menjadi sebaik kita.

Hmm…ini terjadi…terjadi dalam kalangan kita tanpa disedari….

Padahal, sedarlah, sebahagian prasangka itu adalah dosa….

Maka marilah kita sama-sama membersihkan tanah hati kita daripada lalang-lalang dan semak samun dosa yang tumbuh di tanah gersang hati kita. Mari kita siram tanah hati kita dengan benih-benih mahmudah dan kita kutip semua batu-batu dosa yang berat menimbun dalam hati dan kita gantikan dengan baja iman dan taqwa.

Semoga pohon yang tumbuh nanti adalah pohon-pohon keimanan dan keikhlasan yang segar dan sihat. Moga tanah hati kita basah dengan hujan zikrullah….

Jauhkan sangka buruk.

Dakwah itu seribu cara.

Jangan terlalu taksub dengan satu cara.

Jangan terlalu jumud pada satu rasa.

Kita semua berbeda dalam banyak perkara.

Maka raikanlah perbedaan itu.

Manusia senang jika diraikan.

Dan sangat suka jika menerima.

Mungkin kita harus lebih banyak bersabar dengan memberi.

Kerana mereka belum mengerti.

Jadilah sedikit manusiawi tanpa mengorbankan ukhrawi.

Bingkisan hati ini, ingatan untuk kita dan diri sendiri…

Moga ikatan ini kekal selamanya….

Saya sayang ikhwah akhowat semua….

Dan saya sayang juga sahabat2 saya yang lain…

Saya gembira dengan bimbingan kalian, tetapi kadang-kadang saya juga punya pendapat dan pandangan sendiri.

Maafkan kalau saya tidak selari dalam beberapa hal.

Ku akui kelemahan diri…ku insafi kekurangan ini… ku kesali kejahilan ini...

Saya budak baru belajar dan sentiasa sedang belajar.

Hmm….

Kini sudah tamat minggu keempat, maknanya sebulan genap saya di UK. Saya harap saya akan menjadi lebih matang dalam membuat keputusan, lebih sensitif dalam membaca hati orang, lebih faham akan liku-liku di dunia dan saya amat berharap agar Allah sentiasa memimpin saya di jalanNya..

Ameen…..

(Ah…musim luruh dalam hatiku!!!Apakah akan terjadi pada minggu-minggu mendatang?Wallahualam….)=P