Category Archives: Tukang Fikir

pesona diatas pesona

tersenyum..
ish2.. senyum lagi.. MyEm0.Com
so sweet.. MyEm0.Com
dunno what else to say..MyEm0.Com
malu kat diri sendiri..MyEm0.Com

HEs soooo sweet..

HE got HIS own way to refrain me from doing something that ‘not really good for me’, even i do wish to just do it. MyEm0.Com

HE knew i can’t adapt that, thus HE had stopped me by HIS on way. Although i feel quite akward and a bit regret at first(ade ke regret coz xbuat benda xbrape nk baik?? ish3..) but then ketenangan tu datang MyEm0.Com kan HE is sebaik2 penolong..

teringat tafsir surah an Nas.. tema surah an Nas is “halangan dalam diri”. and only HIM can help us whenever this happen.. alhamdulillah, HE help me with HIS absolutely perfect skills!! MyEm0.Com

ok2 dah..sebenarnya nak kongsi something else.. melalut bercerita tentang perasaan yg best ni..

erm..semalam terbuka satu page dlm buku ni..dush3..kena batang hidung sendiri.. MyEm0.Com so kena lah share…walaupun kene kat diri sendiri..huhu..

PESONA DIATAS PESONA

“ku tanamkan didalamnya mutiara lalu kubiarkan
bersinar tanpa mentari dan berjalan tanpa rembulan
kedua matanya adalah sihir dan keningnya laksana pedang India
milik Allahlah bulu mata,leher dan kulit yang dicelup merah”
[‘Aidh AlQarni]

pesona dari seorang wanita.. mata..suara..kulit..penampilan..

mata yang jelita.. antara wanita muslimah dan bidadari..
dlm quran selalu cerita pasal bidadari yg jelita bermata jelita..dan paling best, menundukkan pandangan. kat sini, wanita muslimah bisa seperti bidadari di syurga itu jika dia pun turut menjaga pandangannya…

“disisi mereka ada bidadari2 yg tidak liar pandangannya dan jelita matanya”[ash shaffat:48]

“didalam syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya.
Tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka. Tidak pula oleh jin.”[ar rahman:56]

itu ayat2 mengenai bidadari.. ayat2 mengenai wanita???

“katakanlah kepada wanita yg beriman hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang bisa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerundung ke dadanya”[anNur:32]

how to put this into words eh, coz ayat penulis buku ni direct ah, dush3… katenya..wanita ni suka melirik,senyum2..lalu tunduk malu.. memang, walaupun lelaki tu xtampan sgt, xde la hensem sgt, tapi siapa tahu ada titipan syaitan dimata wanita itu membuatkan lelaki nampak begitu hensem,smart,tampan dll… tu kate penulis ni la..huhu..MyEm0.Com

camtu jugak lelaki..bukan pandangan wanita je yg mengentarkan hati yg memandang.. MyEm0.Com tapi senyum,tunduk, berbisik ketawa sesama rakan perempuan pun boleh merusakkan hati lelaki jika terpandang..kate penulis itu..huhu…saya no komen.. ala..mcm dlm citer tu la..bila gambar slow motion, perempuan ketawa..senyum dikalangan kawan2 perempuan..tu pun leh buat lelaki penasaran..yang kemudian melahirkan prasangka dan rasa..MyEm0.Com itu cerita la, realiti…?? tanyer diri sendiri…

so pengajarannya….

“pandangan adalah anak panah beracun dari anak panah Iblis. siapapun yang menghindarkannya kerana rasa TAKUT kepada ALLAH,Allah akan mengurniakan keimanan yang ia temui rasa manisnya dalam hati..”[HR Al Hakim]

banyak lagi pesona lain yang tak terkongsi disini..next time aje la ek..suara,kulit,penampilan..tu semua insyaAllah next entry…

erm..pesanan penaja..
entry ni xbermakna penulisnya terpelihara dari semua tu..
tulis or bg nasihat or mengingatkan sesama kita tak bermakna penulis blog ni sempurna..
but, somehow, bila tulis, bila kite dah ingatkan org…kite kena la usaha utk buat kan? walk ur talk…

insyaAllah, i’ll try utk perbaiki diri dlm masa yg sama kena la bgtau jugak, ye tak??
kalo tgk diri ni mcm cakap xserupa bikin..faham2 je la..(nasihat2kan lah ye kwn2?)hehe..walaupun dalam blog berapi-api membebel.. sy cuma share apa yang rase best.. and cuba apply apa yg best tu.. MyEm0.Com

sekian utk kali ini… MyEm0.Com

sumber;
buku: Agar bidadari cemburu pada mu
penulis:Salim A.Fillah

diolah dan disampaikan dgn gaya bahasa tersendiri(hancuss bahase..hehe) oleh ecalzz… MyEm0.Com

Pilihlah Aku.

Alhamdulillah…tidak mungkin utk kita mempunyai ruang utk kufur (yakni TIDAK bersyukur)…Mengapa begini???

Cube kte reflect blk diri kte sume;
Dari berjuta-juta sperm, Allah pilih kita utk dijadikan manusia yg mana MANUSIA = SEBAIK2 CIPTAAN
“Sungguh kami telah menciptakan manusia dlm bentuk yg sebaik2nya.” (95:4)

Dan dari berjuta2 manusia di muka bumi ini, Allah pilih kita utk tergolong dlm kalangn hambaNya yg bergelar UMAT ISLAM = SEBAIK2 UMAT.
“Kamu umat Islam adalah umat yg terbaik…” (3:110)

Seterusnya, tidak cukup dgn itu, Allah pilih pula kita untuk tergolong dr kalangan hambaNya yg FAHAM tentang agama Islam…
(interpretation dr hadis Rasulullah: sesiapa yg Allah mengkehendaki baginya kebaikan, Allah akan menganugerahkan kepadanya KEFAHAMAN dalam agama)

Tapi agaknya sejauh manakah Allah akan pilih kita??
Mampukah kita menjadi hambaNya yg sentiasa menjadi pilihanNya??
Sukakah kita utk menjadi seperti sperm yg terputus ekornya dlm perjalanan utk mensenyawakan ovum??
Mahukah kte menjadi org yg tidak dipedulikan Allah…yg tidak menjadi pilihanNya??…yg tidak memenuhi cita rasa Allah?? dan criteria2 yg Allah tetapkan dlm requirementNYA??

Dan sejauh manakah ‘aim’ kita? adakah hanya setakat menjadi hambaNYA yg faham…dan kemudian kita hanya menjadi ‘just another muslim’?

Sebagai seorang yg beragama Islam…sewajarnya kita agree on satu end yg sama…sbb hanya dgn ‘end in mind’ barulah kita dpt mengatur langkah sedikit demi sedikit ke arah long term aim itu…insyaAllah…

Tp apakah ultimate aim yg boleh kita aim for?
Adakah hanya seperti ‘end in mind’ of a secularist..i.e..for e.g nk jadi seorang dr specialist yg berjaya…n that’s it??
Itu je ke kemampuan seorang muslim yg merupakan sebaik2 umat??

Sepatutnya, each n everyone of us (muslim) should aim for jannatulfirdaus…syurga yg paling tinggi di sisi Allah…insyaAllah…

Sbb aim for jannatulfirdaus la yg akan membantu kita utk bersungguh2 dlm study, dakwah dan apa jua yg kita lakukan dlm daily life kita insyaAllah….

Dan sentiasalah berdoa supaya Allah sentiasa memilih kita dalam pilihanNya dan akhir sekali memilih kita utk tinggal di dlm syurgaNYA yg tertinggi i.e. jannatulfirdaus…amin3…insyaAllah…

~post-‘talk Prof Latiff’ reflection~

Dependent -> Independent -> Interdependent

Ya Allah,

Selama ini..emosi dan perasaan ku sllu bergantung terhadap pandangan org lain terhadapku..

Aku rasa sgt terkongkong selama ini ya Allah…

Seolah-olah, hanya kehendak mereka yg perlu dituruti…

Maafkan aku ya Allah, kerana lupa utk mengingatkan diri bahawa Hanya kehendak ENGKAU yg perlu kupenuhi..

Rupanya selama ini aku seorang yg DEPENDENT…

Mulai saat ini yaAllah,

Aku berjanji padaMu…i’ll move towards interdependent…

But before that, i’ll build myself to be an independent person..

Seorang yg mengutamakan pandanganMu lebih dari segalanya,

Seorang yg sentiasa berusaha membersihkan hati keranaMu..

Seorang yg boleh berdiri sendiri sebagai seorang mukmin yg bertaqwa,

Berilah aku kekuatan ya Allah…

I really need You to be strong…to be independent..

Only then,

I can move towards interdependent,

Supaya aku boleh menjadi salah satu bata yg berkualiti,

Yg akan bergerak bersama2 bata2 berkualiti yg lain,

utk membina sebuah ‘binaan’ umat yg Engkau cintai,

Sebuah umat yg berjaya dunia dan akhirat,

yg sentiasa positif, ceria, hebat, cemerlang…

seperti yg Engkau gambarkan…

dalam surat cintaMu yg bernama Al Quran..

ya Allah..Tuhan yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Maafkan aku kerana…sekian lama aku terleka lagi lalai…

Thanks so much Allah ….

krn masih memberi peluang utk aku merasai perasaan ini kembali…

perasaan utk kembali kepadaMu…

dgn penuh rasa hina dan rendah diri selaku hambaMu yg penuh dgn dosa…

Ampunkan segala kesalahanku ya Allah….

Ya Allah…

Alhamdulillah,

thanks for all the inspiration that U’ve enlightened me with…

All the inspiring creations that You have created for me..

All the people and things around me…

(Mama, baba, sahabat2, and inspiring book; AlQuran..thoughts; 7 Habits of Highly Effective People + YOUR guidance all many other things…all YOUR very inspiring creations…)

Thank You Allah..

You are soooooo sweet.. =)

I am so touched… 😉 I hope this feeling will never end forever..insyaAllah..

Understanding the conflict

Assalamualaikum everybody…

I just want to share a very deep video with all of you…I can guarantee that you’ll be able to understand more about GAZA-ISRAEL-HAMAS through this video.Ok, let’s watch together and make your own judgement!!

p/s: Stop the occupation is the first step.The issue is not HAMAS,not JUDAISM,not JEWS, not MUSLIMS, but it is all about ZIONISM who creates this chaos and so-called occupation here in GAZA. It’s stupid to say that you are liberating GAZA.How come the GAZA will be liberated with the armies constantly watch over the palestinians??

It’s the time to Americans to take action.Put as much as efforts you can to push the US government to STOP this silly foreign policy. STOP supporting and protecting the CRIMES!!

We really can’t continue with this….=(

boikot

photo0039

Marilah kita bersatu-padu dan bekerjasama memboikot barangan-barangan regim laknatullah ini..sekian,wassalam…

Ya Allah, aku keliru..

Ya Allah, aku rasa sangat keliru ya Allah, akhir2 ni hati ini sering kali bergolak ya Allah, aku keliru antara yg hak dan yg batil…

Ya Allah tunjukkan lah jalan yg benar kepada hambaMu yg lemah lg hina ini ya Allah…

Ya Allah, aku sangat memerlukanMu ketika ini ya Allah…ya Allah berilah hidayah kepadaku ya Allah, aku keliru sangat dlm membuat keputusan..antara yg menjadi ‘norm’ dan kebenaran ya Allah….

Ya Allah, bantulah hati ini ya Allah…aku rasa lemah sangat ya Allah… jauhkanlah aku dari perkara yang tidak Engkau redhai ya Allah, dan janganlah Engkau bolak balikkan hatiKu utk tetap yakin melaksanakan perkara yg Engkau sukai ya Allah……..ameen3…

Allah, I really need you.. I am so confused…