Category Archives: Announcement

Revival of a Rhythm

Revival of a Rhythm

Advertisements

BOOM! Review 09

poster boom

Salam alaik kepada semua warga Leicester dan UK seluruhnya.

Alhamdulillah, pada 18/10/2009 Leicester University Malaysia Society (LUMS) dengan kerjasama IMAM dan MSM telah berjaya mengadakan program BLOOMING OUT OF MEDIOCRITY atau BOOM! bagi tahun 2009.

Syukur ke hadrat Allah, kerana semuanya berjalan lancar dengan kehendakNya.Untuk pengetahuan semua, BOOM! kali ini lebih meriah kerana telah disertai oleh student-student dari universiti lain juga antaranya, Nottingham, Sheffield, Birmingham, Loughborough, Leeds dan Warwick. Dan tak lupa juga kepada Leicester students yang beramai-ramai mengimarahkan BOOM! kali ini.

Apa itu BOOM!

-BOOM! adalah program yang di ‘design’ khas untuk junior-junior bagi membantu mereka mengharungi hidup di UK dengan lebih cemerlang, gemilang dan terbilang! insya Allah.

-Ia tidak mengambil masa berhari-hari tetapi cuma sehari yang cukup berinformasi.

-Menyediakan workshop yang menarik;

1)communication skills

2)time management skills

3)Stress management skills

4)Specific Course station

-Disamping itu BOOM! juga mendatangkan speaker2 yang hebat dan terkenal serta pakar dalam bidang masing-masing.

Speaker tahun ini adalah:

Dr Al hady Alfian Yusof: Registrar in Emergency and Intensive Care Medicine Yorkshire Deanery

(talk: I’m not just a student, I’m a Muslim delegate)

Ustaz Maszlee Malik: Researcher and Tutor of School of Governance University of Durham

(talk: Revival of the Ummah)

Jom review BOOM!

DSC_0485

Blooming out of mediocrity!!!BOOM!

DSC_0353

Di meja pendaftaran. Wahh!! Ramainya adik2!!=)

DSC_0383

Adik2 lelaki…

DSC_0346

Sonoknye dia…peace,no war!=)

DSC_0378

Khusyuknyee…..(ke control macho sume ni?=P)

DSC_0327

yang bertudung hijau , student dari LEEDS.

DSC_0376

I’m a muslim delegate! -dr hady-

DSC_0366

Di gerai jualan. Ada baju labuh and dedications

(flowers,chocolates and hair clippers at low price!)..=)

ema dah tersedak!

DSC_0329

project director of BOOM! 09.Alamak, bajet busy…hee…=P

DSC_0416

Sepenuh perhatian! Haipp!! (Lili nape tutup mulut?=)

DSC_0317

Izwan-Orang kuat makan.eh,silap…orang kuat MSM….=)

DSC_0408

Enjoy the show! opps, the talk!=)

DSC_0336

Apa tengok2, ada hutang ka? hehe… (Seha, first year medic student)

DSC_0362

AJK BOOM! sempat berposing =0

DSC_0321

Sarah,first year medic student

DSC_0449

DSC_0432

Gaya Bebas!!

DSC_0467

Semangat ustaz Maszlee,sampai naik atas meja.huh!

DSC_0521

Ahli-ahli academic Malaysia….Bangga-bangga….=)

DSC_0593

Bila Leicester Physicists ber ‘conference’…Hehe

DSC_0586

Adik2 Medic pun berworkshop gak. Talaqi ke apa ni?=)

DSC_0564

Communication skills workshop. Mari ber’speaking’!!!

DSC_0565

Time management skills workshop.

DSC_0569


DSC_0574

Raja, AJK Masakan.Mantoooppp!!!

DSC_0579

Kak Lili yang ‘semanggat’!!!

DSC_0551

Iklan colgate BOOM!

DSC_0601

Adik2 Maths pun tak ketinggalan berdiskusi!

DSC_0493

Ustaz Maszlee Malik yang BESTTTTTTTT

Okeh, gamba2 da tengok, apa kata kita tinjau pendapat adik2 tentang BOOM!Zassss..layannnnn…………….

Apa kata mereka?

-BOOM! bestttttttttt…….saya suka la dua-dua speaker ni….wonderful sangat talk diorang…

-Atiqah, first year medic student –

-Makanan tengah hari yang mantop!!

-Sarah, frist year medic student-

-Berinformasi, menarik, klakar. Overall, banyak sangat yang saya dapat hari ni. Workshop best! Menyentuh hati dan menyuntik semangat.

-Lin,first year physics student-

-Akak, saya dah jadi rajin!

-Rai, first year Physics student –

-Terima kasih set up kan BOOM! untuk kami.Best! Terharu…

-hamba Allah,First year student-

-Saya rasa lebih yakin sekarang.Banyak tahu cara belajar di UK.

-Hamba Allah,First year student-

Kesimpulan

Datanglah ke BOOM! beramai-ramai next year. Insya Allah it’s worth for you guys! Nantikan BOOM edisi ketiga tahun hadapan yang akan digubah oleh team akan datang, insya Allah…

p/s: Laporan formal akn disiapkan…=)

Yogjakarta Indonesia Relief Mission

(adapted from facebook note of a fren)

Salam to all,
In the name of Allah, Most Merciful, Most Compassionate,

“Who is it that will give Allah a beautiful loan? A loan that Allah will repay after increasing it many times and grant him a generous reward”
Al-Hadid 57:11

InsyaAllah,
Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM) UK Ireland Student Chapter will organise a relief mission to Yogyakarta/ Jogjakarta Indonesia to continue their help for earthquake victims there.

The Indonesia (Yogyakarta) Relief Mission Team would like to make plea for donations to make this mission a success. The donations will be used to purchase relief-aid necessities and will be donated to the target group in Yogyakarta. Besides that, the donation will also be used to purchase items needed for the mission activities (ie: mobile clinics, sunathon). If you need an official letter regarding this Relief Mission or donation drive, please feel free to contact me through emai as provided.

We would really appreciate the kindness of those who would like to contribute for this mission. For those who are not in the best position to donate in monetary values, we also appreciate that you could pray for the success of this mission.

More information can be found on the paperwork that can be downloaded here:
http://www.mediafire.com/?cdvjmz2w3yf

For donation, please transfer funds directly to:

Republic of Ireland Bank Account
BANK NAME: AIB Bank, Baggot Street
ACC NAME: MOHD F TAHAR
(Ferdaus Tahar)
ACC NO: 19479023
SORT CODE: 93-10-12

OR

United Kingdom Account
Account Name: Nuruldina Alia Samdin
Account No: 27166860
Sort Code: 30-98-93

OR

Pay Pal Account
mft_fer@yahoo.com
(Mohd Ferdaus)

Please enter statement as ‘IRM 09’

Every cents, pennies, quids, yens, euros are greatly appreciated.

Take this opportunity to do good insyaAllah. You never know how a single penny from you might change another’s person life, might determine another person’s life or death.

May Allah bless and reward your kind and pure intentions with the greatest of all rewards insyaAllah. Thank you!

Regards,
Ferdaus Tahar (Republic of Ireland)
mft_fer@yahoo.com
(+353)857646216

For more info, click here:
http://www.facebook.com/home.php#/event.php?eid=94386628432

Baling Relief Mission…Jom INFAQ!!

Assalamualaikum semua,

InsyaAllah cuti summer ni, satu lagi program relief mission under IMAM (Islamic Medical Association of Malaysia) Ireland Student Chapter akan diadakan bertempat di Baling, Kedah, in Malaysia..our beloved country.. 🙂

Baling Relief Mission 09, IMAM Eire SC
Baling Relief Mission 09, IMAM Eire SC

Antara program yg akan dijalankan adalah seperti yg tertera di dalam poster di atas..antaranya:

– Klinik ‘Jantung Sihat’

– Klinik Wanita

– Kiosk Kesihatan

– Sesi Belajar ‘Memasak Sihat’

– Kem Motivasi

– ‘Jom Pi Bendang’

InsyaAllah, utk tujuan sumbangan, boleh salurkan terus ke akaun berikut:

Reference: INFAQ BALING.

1)WAKIL IRELAND
Nama : Nor Fadzlina Mohd Shukri
Bank : Allied Irish Bank (AIB)
Account Number : 19610189
Sort Code : 93-10-12


2)WAKIL UNITED KINGDOM
Nama : Mayura H B Damanhuri
Bank : Lloyds TSB
Account Number : 23735168
Sort Code : 309542

Surah Al Baqarah: 245

“Barangsiapa meminjami Allah dengan pinjaman yang baik, maka Allah melipat gandakan ganti kepadanya dengan banyak. Allah menahan dan melapangkan (rezeki) dan kepadaNya lah kamu dikembalikan”

mark your diaries!

Salam everyone..

since the easter break is just around the corner, i would just like to promote a few events coming soon. Hopefully, something to fill in our free time, meet new friends, and also to have fun!!

1. Spring Camp UK 2009
Venue: kibblestone international scout camp, staffordshire.
Date: 28-30 March 2009
Registration fee : GBP20 only
Tarikh tutup pendftrn: 17 March 2009

activites include pengisian on 10 muwasafat tarbiyyah, indoor and outdoor games, and lots more!
(will be updated soon insyaAllah)

preview from last year’s Spring Camp (brothers):

2. Ladies Day out ~ “A Walk to Remember”

Venue: Conkers, Derby
Date: 25th April 2009 (Saturday)

meet new friends from Nottingham, Sheffield & Loughborough 😛

activities include picnic, outdoor games, and exploring Conker’s natural beauty !

poster conkers

click here visit Conker’s website


Make sure to mark your diaries so that you wont miss out!!

hope to see everyone there 🙂

Donation for New Mosque in Czech

Dear brothers and sisters,

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
Rasulullah SAW said, “One who build a mosque in which Allah’s names are spoken within it, Allah will build a palace in Paradise for him.”
(Authentic by Ibn Majah)

Insyaallah, with Allah’s PERMISSION and GRACE, we, the Muslim Union of Hradec Kralove, Czech Republic are planning to build/buy a mosque in our city. Due to the increasing number of Muslims in Hradec Kralove, we think that it is important for us to have a mosque. The mosque will be used to:

1. Perform daily and special prayers
2. Organize events
3. Gathering place
4. Information Centre
5. Economic centre

Our plan will begin with a project to collect 1 000 000 Kc by June 2010 or approximately 35, 090 Euro. We would like to invite you to join us in our cause. Hopefully, we will manage to collect the proposed amount of money within the coming 16 months.

What can you do?

1. Make an intention towards this project
2. Donate
3. Donate
4. Donate
5. Spread this message to anybody who will be able to help us in this project
6. Try to find sponsors
7. Copy and paste this post into your blogs, Facebooks, Friendsters, mailing lists etc.
8. Pray to Allah may this project be successful.

Whom to contact for further information?

Azizul Salehudin (Czech Republic)
ijoy_07@yahoo.co.uk
(+420)775377891

Shiraaj Mohd Rasol (Czech Republic)
szamunir@yahoo.com
(+420)776647291

Humza Noor (Czech Republic)
noorbury@hotmail.com
(+420)776466255

Ferdaus Tahar (Republic of Ireland)
mft_fer@yahoo.com
(+353)857646216

Transfering funds directly to:
Republic of Ireland Bank Account
BANK NAME: AIB Bank, Baggot Street
ACC NAME: MOHD F TAHAR
(Ferdaus Tahar)
ACC NO: 19479023
SORT CODE: 93-10-12

Please enter statement as ‘HK Mosque 2010’

OR

Pay Pal Account
ijoy_07@yahoo.co.uk
(Azizul Salehudin)

Please enter statement as ‘Donation for Masjid Hradec Kralove’.

Thank you.

Regards,
Ferdaus Tahar

Apakah kita tidak mahu ikut menderma??

Sumbangan Dari German dan Malaysia

February 10, 2009 · Print This Article

Salam,
Semasa jaulah di German pada cuti musim sejuk yang lalu, sebanyak 65 000 Rubles telah dikumpul untuk disumbangkan untuk PROJEK MASJID LAVROVAYA oleh peserta-peserta jaulah tersebut, yang hadir dari sekitar moscow,nizhny,volgograd,germany,france,czech republic & malaysia. InsyaAllah wang ini akan diserahkan kepada Mufti Volgograd secepat mungkin.

Pada hari Jumaat yang lalu, sebanyak 10 000 Rubles telah diserahkan. Wang ini merupakan hasil kutipan pelajar Volgograd yang pulang bercuti ke Malaysia pada cuti semester musim sejuk tahun ini.

Usaha rakan-rakan semua hanya Allah yang dapat membalasnya.

Pada hari Jumaat yang lalu juga, mufti ada mengumumkan yang pihak masjid amat memerlukan sumbangan untuk membeli bahan binaan dan peralatan masjid. Semoga pengunjung sekalian dapat terus menyumbang. Wang yang disumbangkan akan dikumpulkan, diuruskan dengan baik, insyaAllah

Terima kasih kepada semua yang menyumbang. Semoga usaha pembinaan masjid ini berjalan dengan jayanya, biznIllah..

P/S : Nilai mata wang Ringgit kepada nilai Rubles telah meningkat dengan banyaknya. Pada waktu ini RM1 bersamaan lebih kurang Rubles 10. Ini bermakna sumbangan yang kita rasakan sedikit, sebenarnya besar nilainya kepada umat Islam di sini, dan besar nilainya di sisi Allah

BERSATU MEMBANTU UMMAH!

Sumbangan boleh diwakilkan kepada:

Badan Penggerak Khas Tabung Kirovsky
Afham Naqiuddin Bin Osman
Account No: 153010170580 MAYBANK
Email : musliminvolgograd@gmail.com

Alamat di Malaysia : LOT 1203 LORONG PAKATAN KG GUCHIL BAYAM 15200 KOTA BHARU KELANTAN
No telefon : 097646155 (MALAYSIA), +79275479976 (RUSSIA)
*Pelajar Volgograd boleh menyampaikan sumbangan anda kepada ketua kumpulan, naqib dan naqibah masing-masing.

belated birthday wish

salam..

entry kali ni KHAS buat org yg jauh di mata tp dekat di hati 😉

firstly, HAPPY belated sgt3 BIRTHDAY! may Allah bless each and every second of your life and shower you with His neverending nikmat and maghfirah.

secondly, GOOD LUCK with ur exams sis! may Allah grant you success not only in this world but more importantly in the hereafter. And may Allah ease everything for you. ameen..

dear WAN NOR SITAH..all of us here are wishing whatever’s best for you..may Allah guide you in every action that you take. remember, you are never alone 🙂 keep on praying and have faith in whatever you do..

Here’s a lovely prayer i would like to share with you and all the wonderful readers =)

Ya Allah, sessungguhnya aku meminta petunjuk yg baik dr Mu, dengan ilmu-Mu, aku meminta kekuatan dariMu dengan kekuatan Mu. Aku meminta dari Mu dari kelebihan Mu yg banyak.

Sessungguhnya Engkau berkuasa dan aku tidak berkuasa, Engkau mengetahui dan aku tidak mengetahui, dan Engkaulah yang mengetahui perkara2 ghaib.

Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa perkara ini baik untukku pada agamaku, duniaku dan kesudahan urusanku buat masa kini dan masa akan datang, maka tentukannya untukku dan permudahkannya kepadaku.

Jika Kau mengetahui bhw perkara ini tidak baik utkku pada agamaku,duniaku dan kesudahan urusanku buat masa kini dan masa akan datang, maka elakkannya dariku dan elakkan diriku daripadanya.

Tentukanlah kebaikan untukku dimana sahaja aku berada. Sessungguhnya Engkau berkuasa di atas segala sesuatu..

AMEEN