‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign (4)

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign
Brought to you by IKRAM EMSY
–DAY 4–

Common Misconception about Ramadhan

 

The common misconception is that Ramadhan is only about fasting. Then you can ask yourself, what about people who are ill and unable or not strong enough to fast?

 

Look at ourselves when we fast. Do we only abstain from eating? What about talking badly about others? Are we spending our time performing zikrullah? Are we spending time our free time to read the Quran? (this precious guidance from Allah was revealed during Ramadhan after all)

 

Those are questions whom only we can answer to.

 

It’s not too late to learn about the true meaning of Ramadhan. We’re learning, everybody’s learning. And the most challenging part is to perform and practice what we’ve learnt.

 

It’s never too late so get your act together now and let’s make this Ramadhan a better Ramadhan than the previous Ramadhan.

 

 

Video of the day:

 



From the ‘Ramadhan: The month of blessings Campaign’ team
Usrah Fityan (Leicester) of IKRAM EMSY

Advertisements

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign (3)

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign
Brought to you by IKRAM EMSY


–DAY 3–

Diazab kerana berbuka sebelum waktu..

Daripada Abu Umamah al-BahilibahawadiamendengarRasulullah saw bersabda yang bermaksud:
“Ketika aku tidur, dua orang lelaki datang kepadaku, mengangkatkedua-dua belah tanganku dan membawa aku ke sebuah gunung berbatu. Mereka berkata, “Dakilah!”.Aku berkata, “Aku tidak boleh melakukannya.” Mereka berkata, “Kami akan memudahkan untuk kamu mendakinya.”
Maka, aku mendaki sehingga ke atas puncak. Kemudian, aku terdengar suatu suara yang sangat kuat. Aku bertanya, “Suara apakah itu?”Mereka menjawab, “Itu adalah jeritan para penghuni neraka.”
Kemudian aku dibawa pergi dan aku melihat orang digantung pada buku lalinya, mulutnya terkoyak dan mengalir darah. Aku bertanya, “Siapakah mereka itu?”Mereka menjawab, “Mereka ialah orang yang berbuka puasa sebelum masa yang sepatutnya .” (Riwayat Al-Baihaqi)

Jika orang yang berbuka lebih awal menerima hukuman yang keras sedemikian rupa, bagaimana pula jika seseorang itu tidak berpuasa? Anak kecil yang belum mencapai usia baligh masih boleh dimaafkan lagi, tetapi ketegasan perlu ditunjukkan buat mereka yang berstatus mukallaf.

Rujukan: MajalahSolusiEdisiRamadhan, Isu No.34, mukasurat 113

 

 

Video of the day:

 

 

From the ‘Ramadhan: The month of blessings Campaign’ team
Usrah Fityan (Leicester) of IKRAM EMSY

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign (2)

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign
Brought to you by IKRAM EMSY

–DAY 2–

Muhasabah :Tiba-tiba…

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud, “Jika bulan Ramadhan tiba, pintu-pintu syurga dibuka, sedangkan pintu-pintu neraka ditutup dan syaitan pun dibelenggu.” (RiwayatBukharidan Muslim)
Mungkin berkat syaitan dirantai, maka ramai manusia berwajah iman.Topeng syaitan ditinggalkan seketika. Apabila mereka berwajahkan iman sepanjang Ramadhan, maka apa yang terjadi adalah ibadah mengejut.
Tiba-tiba ibadah digandakan…
Tiba-tiba bangun qiamullail…
Tiba-tiba tahap kesabaran meningkat…
Tiba-tiba segala yang lagha semua ditinggalkan…


Dan macam-macam lagi…
Okey, tidak mengapa seandainya ibadah sepanjang bulan Ramadhan dilakukan dengan mengejut. Tidak mengapa jika malaikat Raqib sibuk sedikit dan Atid pula tidak disibukkan untuk merekodkan amalan buruk seseorang. Alhamdulillah jika itu yang berlaku sepanjang Ramadhan.
Namun, jangan ulangi kejutan berupa “tiba-tiba” itu seawal hari pertama “graduate” dari madrasah Ramadhan.
Tiba-tiba makan banyak…
Tiba-tiba mendedahkan aurat…
Tiba-tiba terlupa di mana al-Quran…
Tiba-tiba meninggalkan amalan solat-solat sunat yang dikerjakan…
Tiba-tiba memulakan kembali semua agenda lagha…

Apakah semua ini? Adakah ini satu perbuatan membalas dendam? Balas dendam kepada siapa pula ini?
Tidak mengapa jika tiba-tiba mengerjakan ibadah seolah-olah esok sudah tiada. Namun ada sesuatu yang tidak patut jika tiba-tiba “bertanduk” sebaik takbir Syawal bergema. Koreksilah diri. Apa niat utama kita berpuasa sebulan? Adakah kerana sekadar ingin berpuasa dan focus kepada ibadah hanya dalam tempoh sebulan sahaja?  Apakah ibadah sepanjang bulan Ramadhan dapat menebus semua kealpaan kita daripada mengingati Allah selama sebelas bulan berbaki?

Rujukan: MajalahSolusi, Isu no 34, mukasurat 129


Video of the day:

From the ‘Ramadhan: The month of blessings Campaign’ team
Usrah Fityan (Leicester) of IKRAM EMSY

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign

‘Ramadhan: The Month of Blessings’ Campaign

Brought to you by IKRAM EMSY

Starting this month, IKRAM EMSY will begin our monthly online campaign insyaAllah.  As we are in the last few days of Ramadhan, we would like to motivate ourselves and others too to increase our good deeds in this blessed month in the hope of gaining His Redha and Pleasure.

Let’s take some time to read these daily reminders, which will go on for 5 days insyaAllah. Hopefully it will benefit us all so that we can get closer to Allah.

Feel free to share these with family and friends, through emails, via facebook or others. May the act of spreading good words and reminders will be rewarded by Allah.

THE SIGNIFICANCE OF LAYLATUL QADR

(by Anwar Ahmad, ref: http://www.khaleejtimes.com/displayarticle.asp?xfile=data/theuae/2010/September/theuae_September95.xml&section=theuae&col )

Laylat Al Qadr or the Night of Power — when the first verses of the Holy Quran were revealed to Prophet Mohammed (Peace be upon him) — holds a very special significance for Muslims around the world.

Laylat Al Qadr falls on odd days in the last 10 days of the holy month of Ramadan, for example, on the 21st, 23rd, 25th, 27th, or the 29th day of this month. This holiest night, when the faithful are advised to pray throughout, is revered by Muslims around the world as the reward for worship in this night is better than the worship of a thousand months.

This was the night when Quran was revealed to Prophet Mohammad while he was praying to God in Cave Hira, and hence the significance of this night.

According to Hadith, these odd nights must be searched in the last 10 days of Ramadan, albeit no particular night has been fixed so that the yearning for it sees people spending more nights in worshipping Allah.

From this aspect, the importance of ‘Itikaaf’ (seclusion) during the last 10 days of Ramadan is clear and highly rewarding.

The Prophet said: “The person who offered prayers to Allah in the Night of Power with faith and with hope of reward from Allah, all his past sins have been forgiven.” (Hadith: Bukhari)

The importance of Laylat Al Qadr can be realised from the fact that the Holy Quran contains a whole chapter on this night. The blessing of this night is equal to the blessing of thousand nights as angels descend on the earth to shower Allah’s blessings on the faithful.

According to the verses of the Holy Quran, “Verily! We have sent it (this Quran) down in the Night of Decree (Laylat Al Qadr). And what will make you know what the Night of Decree is? The Night of Decree is better than a thousand months. Therein descend the angels and the Rooh (i.e. Gabriel) by Allah’s permission with all Decrees, Peace! until the appearance of dawn.” (Surat Al Qadr: Quran)

Video of the day:

From the ‘Ramadhan: The month of blessings Campaign’ team

Usrah Fityan (Leicester) of IKRAM EMSY

Siapakah Pengarang Al Quran?

Bismillahirrahmanirrahim…

Sebagai seorang muslim, tidak dapat dinafikan bahawa Al Quran merupakan sumber rujukan terpenting dalam kehidupan kita. Namun, sejauh manakah keyakinan kita terhadap kredibiliti Al Quran sebagai suatu arahan dan perintah dari Allah swt? Adakah keyakinan itu mampu teguh sekalipun disangkal oleh banyak pihak?

Di sini, saya kongsikan sedikit isi penting dari buku berjudul ‘Keaslian Al Quran’ karangan Mohd Amin Yaacob dan Lim Jooi Soon. Diharap ia dapat menambah keyakinan yang sedia ada tentang keaslian Al Quran inshaAllah..

——————————-*******—————————————*******——————————————-

Rujukan: Keaslian Al Quran

Pengarang: Mohd Amin Yaacob dan Lim Jooi Soon

Dalil tentang Sumber atau Pengarang Al Quran:

Dari Al Quran:

Surah An nisa’ 4: 82

Surah Al an’am 6:19, 92

Surah An naml 27:6

 

Namun, bagaimanakah kita dapat menyangkal hujah golongan yang menidakkan bukti dari Al Quran di atas? Oleh itu, logik akal telah digunakan untuk menyokong dalil Al Quran di atas. Kaedah logik akal ini menggunakan teknik ‘Penyingkiran Pengarang’.

 

Terdapat pelbagai pendapat di kalangan golongan non-muslim berkaitan siapakah pengarang Al Quran. Antaranya:

  1. Nabi Muhammad saw
  2. Ilmuan serta penyair arab
  3. Ilmuan bukan arab
  4. Pendita Kristian (berasaskan teori kononnya Al Quran bersumberkan kitab Bible)
  5. Syaitan/Iblis
  6. Tuhan/Allah

 

Jawapan terhadap pernyataan di atas adalah seperti berikut:

1.Nabi Muhammad merupakan seorang yang tidak tahu membaca serta menulis.

2.Di dalam Al Quran terdapat fakta saintifik yang dibuktikan pada hari ini menerusi kajian. Justeru, adalah mustahil ia ditulis oleh manusia.

3. Al Quran menyebutkan banyak maklumat sejarah yang tidak dinyatakan bible. Contohnya: Kisah penduduk Aad dan Samud. Terdapat perbezaan antara Al Quran dan Bible, contohnya: kisah Nabi Adam dan Hawa.

4.Al Quran menganjurkan kebaikan dan mencegah kemungkaran. Hal ini sudah pasti bertentangan dengan sifat syaitan.

 

Penjelasan yang lebih terperinci beserta dalil dan sumber rujukan boleh didapati dengan membaca buku ini inshaAllah.

 

Wallahu a’lam.

Mengapa berada dijalan dakwah?

insyaAllah kali ni entry ringkas in bullet point. essay panjang2 pun org bosan gak bace.

hari ni nak share part first from buku Beginilah Jalan Dakwah Mengajarkan Kami

tajuk first; Mengapa berada dijalan dakwah?


  • Keperluan
  • Kewajiban
  • Kebersamaan dengan saudara2 lain
  • penghalang turunnya azab
  • sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah

rasa keperluan kepada dakwah mengatasi rasa kewajiban terhadap dakwah.

“barangsiapa mengajak kepada petunjuk Allah, dia akan mendapat pahala yang sama seperti jumlah pahala orang yang mengikutinya tanpa dikurangi sedikit pun oleh pahala mereka(HR. Muslim)

sesungguhnya Allah, para malaikat, semut yang ada didalam lubangnya, bahkan ikan yang berada dilautan akan berdoa untuk orang yg mengajarkan kebaikkan kepada manusia (HR. Tirmidzi)

dakwah penghalang turunnya azab.

ni leh refer balik kisah kaum Sabat>3kelompok manusia> pengakhiran kelompok tersebut.

surah al a’raf:164-165


Abu bakar mengatakan, sesungguhnya aku mendengar Rasulullah bersabda; “Sesungguhnya manusia jika mereka melihat kemungkaran dan mereka tidak merubahnya, dikhuatirkan mereka akan diratakanoleh Allah swt dengan azabnya (HR. Ahmad dan Abu Daud)


3kelompok manusia:

  1. penyeru dakwah yang shalih
  2. shalihin tapi tidak menyeru dakwah
  3. mengingkari dakwah

pengakhiran golongan ke 2 tidak disebut. why? 

 

sebab golongan ke dua dikatakan terlampau lemah dan tidak layak untuk dibahas kan dalam ayat2 Allah. takde kepentingan. fuuh.. dan tidak tahu pengakhirannya. nauzubillah.


berada di jalan dakwah sebagai TANDA SYUKUR atas hidayah Allah. Thats it. bersyukurkah kita dengan hidayah yang Allah berikan pada kita. syukur, hanya ungkapan dipinggir bibir atau sebuah pembuktian melalui perbuatan?

Wallahualam.

Sharing pengalaman ke rumah kanak-kanak

The Children’s Home-A beautiful experience

I was trying to get to know this really innocent-looking kid, aged around 10 years old or so.

We were doing medical check-up at that time, which was one of the activity arranged when we came to visit the Children’s Home – a home for about 120 orphans/sheltered kids.

“Adik, adik dah berapa lama duk sini dik?”

“Dari 2001.”

“Ohh.. mcm mana boleh duk sini ya?”

And his answer made me speechless.

“…kena buang kat tong sampah dulu.”

What..? How…? Why..?? Ya Allah.. How could his parents do something like that to him? (Presumably it was his parents who threw him away). How could they? Oh, poor boy.. I’m sooo sorry to hear that!

How is this boy going to live his life carrying the fact that he was once unwanted by his parents, who had treated him like rubbish and had actually thrown him near the rubbish area?? Unlike other babies whose births are joyously awaited and celebrated by their parents, his wasn’t 😦 .

I didn’t know what to say to him in reply, I was still in shock hearing his answer. I wanted to say it’s allright, you’re a strong boy, Allah loves you so much and will take care of you always, but all I could speak to him at the moment was..

“Takpe dik..Allah ada..”

Yes, I pray Allah will always be there for you, dear, give you blessings, and I hope you will be a really soleh boy, and be successful in this life and the hereafter..

I think I was going to just cry at the moment then and there, but then, macam tak macho je. So I just bit my lip, held back my tears, and moved on to speak to the other kids. But my heart was aching for the boy… 😦

There were kids who looked like they’ve got healing scars and bruises here and there, and I could only imagine how they could have gotten them from. There were many kids who are orphaned, and listening to them actually saying “mak bapak saya dah meninggal” or “bapak saya tinggalkan saya kat sini” was so heart-wrenching.

Auw, poor kids, having to grow up without parents to love and care for them….Who will stand up for them and protect them in bad times? Who will buy them birthday cakes and give them hugs and kisses on their special days? Would they get new baju rayas every Eid like other children? And em, would someone come to their school to collect the report cards like parents usually do?

Hm, anyway, after that, the children had to go to 3 other stations besides the medical check-ups. Hand-washing, mouthcare and a games station. After that, we were ushered to their hall, and guess what? They had performance in store for us!! They were so cute on stage, singing, playing musical instruments, dancing.

And then, this really talented 12-year-old boy just HAD to sing this very very sad song, Kasih Ibu. Hoho, that time, I cannot tahan anymore, tears were streaming down my face. I mean, most of them are orphans and this song must mean so much to them. And when I turned to my side, everyone else was in tears too!

And then the staff also had surprises for them, lots of balloons, KFC for everyone and the KFC mascot, Chicky came!! You can imagine how excited these 100+ kids were at that time. Such a happy moment. And I was so happy seeing them so happy 🙂 Alhamdulillah.

Alhamdulillah, the visit to the Children’s Home today was a great day with many great reminders for myself. To appreciate what I’ve got and always be thankful to Allah for the many blessings He has given me. To always love the less fortunate ones like the orphan/sheltered kids because they too are in need of love. A reminder for myself to do a bit more for them, now and in the future inshaAllah.

A lovely quote from Karem Salama’s video A Land Called Paradise that I found inspiring, may it be an inspiration to all of us inshaAllah..

“When I die, I hope the poor, the weak and the oppressed miss me”

Salam wbt

Every second counts

Bismillahirrahmanirrahim…

“Gunakan kesempatan untuk kebaikan

sebelum segalanya terlepas dari genggaman

Kelak menyesal nanti tak berkesudahan

apa guna sesalan hanya menekan jiwa…

Ujian adalah tarbiyah dari Allah

Apakah kita kan sabar atau sebaliknya??”

(Lagu: Kehidupan oleh Inteam + Nazrey)

Sama-sama kita hayati dan renungkan liriknya….

Allah berfirman:

“Wahai orang-orang beriman! Mengapa apabila dikatakan kepada kamu, ‘Berangkatlah di jalan Allah,’ kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu lebih menyenangi kehidupan dunia daripada akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit.” 9:38

“Jika kamu tidak berangkat, nescaya Allah akan menghukum kamu dengan azab yang pedih dan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan merugikanNya sedikitpun. Dan Allah Maha kuasa atas segala sesuatu.” 9:39

“Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.” 9:41

Wa Allahu a’lam…

A.K.H.L.A.K

Alhamdulillah, hari ini Allah tunjukkan sesuatu yang sangat baik untuk dimuhasabahkan.

Petang tadi, ada klinik gastro dengan seorang gastroenterologist. Dengan izin Allah, Allah kurniakan seorang lagi pelajar perubatan muslim yang turut serta dalam klinik tersebut.

Akhlaknya sangat memikat hati ini; setiap kali pesakit hendak keluar, dia akan cakap ‘take care’ dan tolong buka pintu. Tiap kali pesakit nak masuk bilik, dia akan bangun dan cakap ‘hello’. 

Subhanallah…sangat jelas kelihatan betapa apa yang dilakukannya datang tanpa perlu berfikir terlebih dahulu. Kata orang, dah jadi ‘second nature’… Itulah akhlak..masha Allah…

Menurut sarjana islam, berikut merupakan definisi akhlak:

a)   Imam Al-Ghazali   menyebut akhlak ialah suatu sifat yang tertanam dalam jiwa . Daripada jiwa itu ,timbul perbuatan-perbuatan dengan mudah tanpa melakukan pertimbangan fikiran.

b)  Prof. Dr. Ahmad Amin  mendefinasikan akhlak sebagai kehendak yang dibiasakan . Maksudnya, sesuatu yang mencirikan akhlak itu ialah kehendak yang dibiasakan.  Ertinya, kehendak itu apabila membiasakan sesuatu, maka kebiasaan itu dinamakan akhlak. Ahmad Amin menjelaskan erti kehendak itu ialah ketentuan daripada beberapa keinginan manusia. Manakala kebiasaan pula ialah perbuatan yang diulang-ulang sehingga mudah melakukanya. Daripada kehendak dan kebiasaan ini mempunyai kekuatan ke arah menimbulkan apa yang disebut sebagai akhlak.

c)   Ibnu Maskawayh mengatakan akhlak ialah suatu keadaan bagi diri atau jiwa yang mendorong (diri atau jiwa itu) untuk melakukan perbuatan  dengan senang tanpa didahului oleh daya pemikiran kerana sudah menjadi kebiasaan.

Rasulullah saw. bersabda, “Perumpamaan orang beriman itu bagaikan lebah. Ia makan yang bersih, mengeluarkan sesuatu yang bersih, hinggap di tempat yang bersih dan tidak merusak atau mematahkan (yang dihinggapinya).” (Ahmad, Al-Hakim, dan Al-Bazzar)

Rasulullah saw. bersabda, “Manusia paling baik adalah yang paling banyak memberikan manfaat bagi manusia lain.”

Marilah kita sama-sama mendidik diri untuk berakhlak mulia inshaAllah…

Wa Allahu a’lam…

Al Quran Dusturuna

Bismillahirrahmanirrahim…

“Kitab (Al Quran) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertaqwa,” (Al Quran 2:2)

Dari Umar Al Khattab ra bahawa N.Muhammad saw bersabda, “Sesungguhnya Allah mengangkat (martabat) sebahagian orang dan merendah sebahagian lainnya dengan sebab Al Quran.” (Riwayat Muslim)

Dari Usman bin ‘Affan ra telah berkata: Rasulullah saw bersabda, “Sebaik-baik manusia di antara kamu adalah orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarkannya.” (Riwayat Bukhari)

Dari Abu Umamah ra dia berkata: Aku mendengar Rasulullah saw bersabda, “Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat menjadi syafaat (penolong) bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim)

Dari Ibnu Mas’ud ra bahawasanya N.Muhammad saw bersabda, “Yang paling layak mengimami kamu dalam solat adalah mereka yang paling fasih membaca AlQuran.” (Riwayat Muslim)

Cukuplah dengan dalil-dalil di atas untuk membuatkan seseorang bersemangat dan berlumba-lumba untuk menguasai ilmu Al Quran dan mengamalkannya dalam segenap kehidupan inshaAllah. Mengapa penting untuk kita menguasai ilmu Al Quran? Sepertimana penting untuk kita menguasai bidang-bidang ilmu yang lain untuk kemaslahatan umat manusia, sebagai contoh penguasaan ilmu perubatan penting untuk menyediakan khidmat kesihatan yang baik untuk masyarakat. Ilmu fizik dan astronomi pula misalnya penting untuk membolehkan ramalan-ramalan cuaca dan keadaan alam untuk membantu persediaan menghadapi bencana alam misalnya.

Bagaimana pula dengan Al Quran? Bukankah ia sumber segala ilmu-ilmu yang ada di dunia ini? Tapi mengapa sukar untuk kita merasakan dan mengakui hal ini? Jawapannya tidak lain tidak bukan kerana kita sendiri tidak memahami isi kandungan Al Quran apatah lagi mengkajinya. Bagaimana kita bisa mengkaji sesuatu yang tidak kita fahami? Dan bila tidak faham, lebih jauhlah untuk kita mengamalkannya dalam kehidupan. Sedangkan Al Quran mengandungi arahan-arahan dan panduan untuk menyelesaikan segala masalah dan urusan kehidupan.

Jika kita mengimbau kembali sirah Nabi Muhammad saw, kepesatan ilmu pengetahuan yang mencapai kemuncaknya pada zaman Abassiyah bermula sejak wahyu pertama diturunkan. Penguasaan para sahabat terhadap ilmu Al Quran membolehkan mereka membentuk suatu tamadun yang pernah menjadi ‘World Order’. Mengapa kini kita berada dalam keruntuhan sosial? Seolah-olah era jahiliyah kembali berkembang. Astaghfirullah.

Yang pastinya, penyelesaiannya telah lama kita miliki (iaitu Al Quran dan Hadis). Usaha para sahabat untuk membukukan Al Quran tidak sia-sia. Namun, ia akan menjadi sia-sia sekiranya kita tidak berusaha untuk memahaminya dan mengamalkannya.

Di zaman kepesatan ilmu ini, sepatutnya kita semua berlumba-lumba untuk memahami Al Quran. Dan menjadikannya ‘dusturuna’ (perlembagaan kita). Terdapat banyak cara untuk menjadi generasi yang celik Al Quran inshaAllah.

Antaranya adalah dengan mentadabbur ayat-ayat Al Quran setiap kali membacanya. Tadabbur Al Quran itu akan lebih berkesan sekiranya kita memahami sebab-sebab nuzul ayat itu, dan menghayati pemilihan bahasa yang Allah gunakan dalam ayatNya. Juga, apabila membacanya, lebih baik sekiranya kita dapat membacanya dengan betul (makhraj huruf, dan hukum tajwidnya). Kerana Al Quran adalah sesuatu yang tidak dapat ditandingi kecantikan bahasanya. Ia bukanlah sekadar tulisan kuno atau buku-buku biasa, tetapi ia merupakan ayat-ayat Allah buat hamba-hamba yang disayangiNya. Jadi sewajarnya kita berdisiplin apabila membacanya sebagai tanda memuliakannya dan menghormatinya.

Di sini turut dikongsikan beberapa bahan bacaan berkaitan ilmu tajwid dan sebab nuzul ayat Al Quran inshaAllah…

–          http://xa.yimg.com/kq/groups/22708266/975875608/name/Pedoman_Daurah_Al-Quran.pdf

–          Buku: Stories of the Quran by Ibn Kathir

Muhasabah Pasca SCUK ‘11

http://ikramuke.org/v3/?p=577