pesona diatas pesona

tersenyum..
ish2.. senyum lagi.. MyEm0.Com
so sweet.. MyEm0.Com
dunno what else to say..MyEm0.Com
malu kat diri sendiri..MyEm0.Com

HEs soooo sweet..

HE got HIS own way to refrain me from doing something that ‘not really good for me’, even i do wish to just do it. MyEm0.Com

HE knew i can’t adapt that, thus HE had stopped me by HIS on way. Although i feel quite akward and a bit regret at first(ade ke regret coz xbuat benda xbrape nk baik?? ish3..) but then ketenangan tu datang MyEm0.Com kan HE is sebaik2 penolong..

teringat tafsir surah an Nas.. tema surah an Nas is “halangan dalam diri”. and only HIM can help us whenever this happen.. alhamdulillah, HE help me with HIS absolutely perfect skills!! MyEm0.Com

ok2 dah..sebenarnya nak kongsi something else.. melalut bercerita tentang perasaan yg best ni..

erm..semalam terbuka satu page dlm buku ni..dush3..kena batang hidung sendiri.. MyEm0.Com so kena lah share…walaupun kene kat diri sendiri..huhu..

PESONA DIATAS PESONA

“ku tanamkan didalamnya mutiara lalu kubiarkan
bersinar tanpa mentari dan berjalan tanpa rembulan
kedua matanya adalah sihir dan keningnya laksana pedang India
milik Allahlah bulu mata,leher dan kulit yang dicelup merah”
[‘Aidh AlQarni]

pesona dari seorang wanita.. mata..suara..kulit..penampilan..

mata yang jelita.. antara wanita muslimah dan bidadari..
dlm quran selalu cerita pasal bidadari yg jelita bermata jelita..dan paling best, menundukkan pandangan. kat sini, wanita muslimah bisa seperti bidadari di syurga itu jika dia pun turut menjaga pandangannya…

“disisi mereka ada bidadari2 yg tidak liar pandangannya dan jelita matanya”[ash shaffat:48]

“didalam syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya.
Tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka. Tidak pula oleh jin.”[ar rahman:56]

itu ayat2 mengenai bidadari.. ayat2 mengenai wanita???

“katakanlah kepada wanita yg beriman hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya. dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang bisa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerundung ke dadanya”[anNur:32]

how to put this into words eh, coz ayat penulis buku ni direct ah, dush3… katenya..wanita ni suka melirik,senyum2..lalu tunduk malu.. memang, walaupun lelaki tu xtampan sgt, xde la hensem sgt, tapi siapa tahu ada titipan syaitan dimata wanita itu membuatkan lelaki nampak begitu hensem,smart,tampan dll… tu kate penulis ni la..huhu..MyEm0.Com

camtu jugak lelaki..bukan pandangan wanita je yg mengentarkan hati yg memandang.. MyEm0.Com tapi senyum,tunduk, berbisik ketawa sesama rakan perempuan pun boleh merusakkan hati lelaki jika terpandang..kate penulis itu..huhu…saya no komen.. ala..mcm dlm citer tu la..bila gambar slow motion, perempuan ketawa..senyum dikalangan kawan2 perempuan..tu pun leh buat lelaki penasaran..yang kemudian melahirkan prasangka dan rasa..MyEm0.Com itu cerita la, realiti…?? tanyer diri sendiri…

so pengajarannya….

“pandangan adalah anak panah beracun dari anak panah Iblis. siapapun yang menghindarkannya kerana rasa TAKUT kepada ALLAH,Allah akan mengurniakan keimanan yang ia temui rasa manisnya dalam hati..”[HR Al Hakim]

banyak lagi pesona lain yang tak terkongsi disini..next time aje la ek..suara,kulit,penampilan..tu semua insyaAllah next entry…

erm..pesanan penaja..
entry ni xbermakna penulisnya terpelihara dari semua tu..
tulis or bg nasihat or mengingatkan sesama kita tak bermakna penulis blog ni sempurna..
but, somehow, bila tulis, bila kite dah ingatkan org…kite kena la usaha utk buat kan? walk ur talk…

insyaAllah, i’ll try utk perbaiki diri dlm masa yg sama kena la bgtau jugak, ye tak??
kalo tgk diri ni mcm cakap xserupa bikin..faham2 je la..(nasihat2kan lah ye kwn2?)hehe..walaupun dalam blog berapi-api membebel.. sy cuma share apa yang rase best.. and cuba apply apa yg best tu.. MyEm0.Com

sekian utk kali ini… MyEm0.Com

sumber;
buku: Agar bidadari cemburu pada mu
penulis:Salim A.Fillah

diolah dan disampaikan dgn gaya bahasa tersendiri(hancuss bahase..hehe) oleh ecalzz… MyEm0.Com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s