Back on track!

Salam semua,

Alhamdulillah selepas sekian lama ter’isolated’ dari blog sendiri…finally i’m back🙂 thanks ema=)

Actually br abis exam, second day of post examination… even baru 2 hari…terlalu byk perkara yg Allah spark kan kpd diri yg sgtlah hina ini..utk di’reflect’…

Patutnya, best practice is to always reflect… tak perlu tunggu perkara special jadi br nk reflect…

Subhanallah, kadang2 bila di muhasabah balik terlalu byk perkara yg perlu dibuat sepanjang kita hidup kat atas muka bumi ni…terlalu byk expectation yg perlu dipenuhi…terlalu byk perkara yg di impikan…terlalu banyak perkara yg dirancang..terlalu byk perkara yg dicita2 kan…terlalu byk perasaan yg perlu dijaga… terlalu banyak perkara yg perlu diuruskan….terlalu banyak segala2nya….

Ya Allah, Tuhan yg Maha Mengetahui hikmah dari setiap ciptaanMu yg Engkau kurniakan kpd hambaMu ini dgn RahmatMu… sesungguhnya..seringkali hambaMu ini merasa buntu…keliru…serabut…

Yang mana patut didahulukan? Yg mana patut diutamakan? Apakah target yg perlu di’prioritise’kan? Nak focus kat mana? Banyaknye benda nk buat…in every second that YOU grant us with…

Yang pasti, realitinya hambaMu ini masih lagi merangkak utk bekerja di jalanMu…sepatutnya jika aku sudah benar2 bekerja…kesibukan tu sepatutnya jadi sbhg dari hidup…dan yg patut dipersoalkan bukan kesibukan…tp kelapangan masa…yg patut jadi pelik bukan kalau seseorang itu sibuk…tp pelik kalau seseorang itu terlalu lapang!

Kata2 seorang kakak: “Kerja takkan habis.”

Masa solat isyak td, baru perasan yg selama ni selalu take for granted je bacaan surah al fatihah dlm solat setiap hari…

Jika kita hayati surah Alfatihah:

Dengan nama Allah Tuhan yg Maha Pemurah dan Maha Pengasihani…Segala puji bagiMu Tuhan sekelian alam..yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani…yg Maha Memiliki Hari Kebangkitan…hanya kpdMu kami sembah dan mohon pertolongan…berilah petunjuk kepada kami ke jalan yg lurus…iaitu jalan org2 yg Engkau beri nikmat kepada mereka…bukan jalan orang yg Engkau murka ke atas mereka…dan bukan juga jln org yg sesat…”

Jadi jwpn kpd persoalan ‘nk fokus kat mana?’ sebenarnya 17 kali setiap hari mengetuk gegendang telinga kita semua…ie fokus to be on the ‘siratul mustaqim’ in whatever we do…

Jom usaha improve diri!

Wallahu a’lam..

2 thoughts on “Back on track!

  1. wanfarah!! entah kenapa tp this post reflects a bit on how im feeling rite now :S

    just nak share pasal salah satu hikmah kite bace alfatihah setiap kali solat, which relates to this hadith:
    “O My servants, all of you are astray except for those I have guided, so seek guidance of Me and I shall guide you” (hadith 24)

    minta la pada Allah dr sebesar2 perkara sprti Hidayah & petunjuk ke sekecil2 perkara seprti pakaian & makanan kita.

    take care sis! keep on writing😉

  2. definitely..kerja takkan habis..Rehat hanyalah di syurga!
    Tp kadang2 penat kerja byk sikit, kita mengeluh.. astaghfirullahalazim…
    tak sedar betapa sikitnya pengorbanan dan ‘kerja’ yang kita buat jika nk dibandingkan dgn para anbiya, sahabat2 nabi, malah org2 zaman skrg yg hebat berjihad menegakkan islam dan keadilan…
    moga Allah merajinkan tulang belulang dan ruas sendi kita untuk sentiasa bekerja keranaNya, untuk berhabis masa, duit, tenaga di dalam jalan Nya…insyaAllah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s