lampu yang terang benderang

sape tau lampu apakah yang paling terang??
lampu apekah yang mempunyai watt yang paling tinggi?
oleh itu, hari ni jom kita belajar pasal lampu yang terang itu..hehe
MyEm0.Com

“serta menjadikan matahari sebagai lampu(yang terang benderang)”[Nuh:16]
yeah,its the SUN!

berapa kadar sinaran matahari yang sampai ke bumi??

MyEm0.Com
pancaran dalam satu saat adalah lebih dr 4juta ton. dan, yang sampai ke bumi hanya lah 4paun sesaat.

harga sinaran dalam masa sehari?
MyEm0.Com
173tan sinaran cahaya yang sampai ke bumi dlm mase sehari. kalo dikira2..harganya terlalu mahal! erm mungkin tak terbayar!!! so, faham kah kita dgn nikmat yang Allah berikan ini, tanpa sebarang bayaran????? kalo kena bayar camne?like kena byr electric,internet etc..xke naya kita?huhu..abih duit sponser bagi.tu pun still xcukup! MyEm0.Com

fungsi matahari?? MyEm0.Com

  1. dgn cahayanya kita dpt melihat dan bergerak
  2. dgn kepanasan sinaran mentari, kita dan semua hidupan memperoleh makanan yg dihasilkan oleh tumbuh tumbuhan
  3. dgn kepanasan mentari, bumi menjadi panas dan kesejukkan yg membawa kematian dpt dilenyapkan

sekiranya bumi bergerak sedikit menjauhi matahari..ape jadi??? kita semua akan beku!!!
kalo, bumi tiba2 nak dekat2 skit dengan matahari..pe jadi? kita semua akan hangus terbakar!!!
namun Allah yang Maha berkuasa dan Penyayang itu, dah tetapkan semuanya utk kita. tetapkan sistem yang sangat sempurna,teratur dan mengikut arahan. jika perangai bumi,matahari, planet2 semua tu same dgn perangai manusia yang suka ingkar arahan Allah, pe jadiii??? fikir la sendiri..kita semua sebagai manusia,ada jawapannya..hehe…

And He has made the sun and the moon, both constantly pursuing their courses, to be of service to you; and He has made the night and the day, to be of service to you. And He gave you of all that you asked for, and if you count the Blessings of Allah, never will you be able to count them. Verily! Man is indeed an extreme wrong-doer, – a disbeliever (an extreme ingrate, denies Allah’s Blessings by disbelief, and by worshipping others besides Allah, and by disobeying Allah and His Prophet Muhammad ).

hargailah nikmat yang Allah berikan kepada kita..jom same2 berusaha menjadi hamba yang bersyukur!

-source from kitab tauhid abdul majid aziz az zindani-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s