He and She

sedikit perkongsian dr pembacaan…~Wanita Islam -risalah Hasan AlBanna~

i’m trying to make it short, just isi penting.hehe..better than reading an essay huh?

erm..bercakap tentang he and she..well, i’m not really deserve to talk about this, MyEm0.Com but still have to..share something that u know, even a single sentence!

semua orang tahu what Allah said about this kind of relationship,he and she. whats the rules.
this and that. dos and don’ts.
kita tahu islam atur seluruh aspek kehidupan..
kita tahu islam adalah dasar dan sistem terbaik..
kita tahu islam dah jelaskan sejelas jelasnya hukum hakamnya..

tapi semua ni tak penting sangat… yang PENTING is, ask ourselves, adakah kita BERSEDiA utk AKUR dengan HUKUM ALLAH?? lihat hukum Islam tanpa dipengaruhi oleh hawa nafsu.
kalo dah xleh tu, mmg xleh la..jgn di cuba utk cilok kut jalan len.huhu.. MyEm0.Com

HUKUM ISLAM yang PERLU diketahui dlm soal iniMyEm0.Com

  1. islam mengangkat darjat wanita,menjadikan wanita setaraf dgn lelaki dr segi hak dan tanggungjawab
  2. perbezaan hak antara lelaki dan wanita dilakukan berdasarkan perbezaan semulajadi dan perbezaan peranan antara lelaki dan wanita tidak dapat dinafikan.
  3. tarikan semulajadi yg kuar antara wanita dan lelaki menjadi asas kepada hubungan mereka.Matlamat hubungan-bekerjasama menjaga kelangsungan bangsa manusia+pikul beban hidup

point ke 3 tu..islam ambil kira naluri kite ni..tapi Islam juga cuba utk MEMBERSIHKAN naluri tersebut dan mahu MENGUBAH naluri yg bersifat haiwani kepada yg lebih baik dan bersifat rohani. >>>capai matlamat dan halatuju sebenar.

tapi cam bese la, “ape yang ada ditangan tidak akan diminta oleh hati” kan2?? MyEm0.Comsuka pepatah ni.

erm..semua rules yg ada ni adalah utk selamatkan kita,baik perempuan mahu pun lelaki yang sememangnya attracted to each other.

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [al ahzab:59]

tunduk pandangan- bukan kena tunduk kepala! tapi our pandangan,menjaga cara dan perasaan kita apabila melihat kepada yg bukan mahram. MyEm0.Com rasulullah saw bersabda, Allah berfirman yg bermaksud “pandangan itu adalah panahan beracun iblis. siapa yang meninggalkannya kerana TAKUTKAN AKU nescaya Aku akan gantikannya dgn iman dan dia akan memperolehi kemanisan didalam hatinya [riwayat tabrani dan al haki,]

Rasulullah bersabda: “janganlah datang kepada wanita bersendirian”. lalu seorang lelaki ansar bertanya: Apakah pandangan mu tentang hamu? Baginda bersabda: Hamu itu maut”.
[riwayat albukhari muslim dan at tirmizi]

**hamu is lelaki sebelah suami seperti abang ipar,adik ipar dan bapa mertua
even dengan mereka ini pun perempuan perlu menjaga batas mereka..apatah lagi lelaki lelaki diluar sana? kawan,boyfrenz,bf? lagi xleh blah! MyEm0.Com

hurm..sebenarnya panjang lagi ni nk kena share.. tapi dah xsanggup..banyak terkena pada diri sendiri. ape2 punMyEm0.Com
kesimpulannya..pandai2 la nak hidup ni.. pandai2 la bergaul dan menjaga batas dan limit… saya pun cuba memandai kan diri..pandai2 pun..still in frame work of islam ya kawan2!

itu je utk kali ni…wallahualam… see ya MyEm0.Com

p/s: kak mai, happy birthday! kiranya sy dah update la blog ni ek.. tunggu org lain lak.hehe.. dr quantum ke..

3 thoughts on “He and She

  1. yey!
    blog kembali hidup!
    diceriakan dgn emoticon2 yg comey2..hehehe
    tp kena pastikan wanfarah is back on board…anyone pandai nk fix kan?

  2. hehe..saya dah jadikan wanfarah admin. xtau la if dia xaccept lagi or watever..huhu..

    erm, tajuk sensetive!! dush3! tapi xkira ah, nak kena share jugak kan?? huhu… jom didi, lagi byk membace,lagi byk ilmu, lagi la leh share..hehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s