the keys to hearts!

assalamualaikum…

post yg lepas saya dah cakap2 pasal used the right flavour kan? so that kita boleh find the key to open people’s  hearts. so kali ni, saya nak kongsi satu key to heart which is…………


haha..but before saya kongsi, saya nak la jugak dgr pandangan usrahmate ku dan pembaca2 sekalian. mesti korg semua dah expert bab2 find da key to heart nih.. terutamanya akak2  dan penggerak2 yg telah lama dalam bidang nih.. mesti dah tau sedikit sebanyak bagaimana nak menyentuh hati mad’u dan hati orang2 disekeliling kita..


so, why not u all share sikit sebanyak kunci2 yg telah anda semua miliki dan moga ianya bermanfaat utk kami semua, adik2 yg baru nak mengorak langkah menyelusuri jalan yg panjang ini.. ok?? after u all semua dah share kunci2 yg u all ada, saya akan share kunci yg saya tahu melalui pembacaan saya… tunggu nak apply je lagi..hihi..


p/s: note to all my usrahmate! korg semua wajib kongsi satu kunci to open people’s hearts kat cni! ok? terutamanya kak mai and our mummy! tq~

——————————————————————————————————————————————-

OK , THANKS TO YG BERKONGSI. NOW THIS IS MY VERSION. hehe..


Every door has a key. the key to open people’s hearts is TO KNOW THEIR PERSONALITIES, SOLVE THEIR PROBLEMS, RECONCILE BETWEEN THEM, BENEFIT FROM THEIR GOOD AND KEEP SAFE FROM THEIR EVIL. one will become an expert in all these skills if he knows their personalities.


contohnya, seseorang yg keras hati xkan terkesan dgn kata2 yg penuh emosi or lemah lembut. so xde guna kalo kita gunakan pendekatan emosi dgn org yg sebegitu. maybe ada cara lain utk tackle hati dia..

teringat kisah perbualan saya dgn kakak2 saya sebulan yg lalu. adik saya ada mengadu pada saya masalahnya..saya ni cepat la kesian kat dia, xsampai hati dgr citer dia. lalu, saya rasa nak berkongsi dgn salah seorang kakak saya ni, yg mmg terkenal dgn keras hati and tabah je.. so punye lah becerita dgn penuh emosi, dgn penuh rasa kesian kat adik saya nih..apa respon yang saya dapat?? ” ala, relax la. biasa je tu. dia tau la uruskan hal dia. mu jgn duk susah2 hati pasal dia. saje je dia tu mengadu, xde pe pun.” hah? mcm tu jawapan yg saya terima? saya xpuas hati. saya rase problem adik saya tu sgt la menyayat hati!huhu.. tapi ni respon yg saya dapat. so saya call sorang lagi kakak saya, kakak sulung yg nmpk cool, tapi sebenarnya sgt la prihatin soal adik2nya. so saya ceritakan benda yg sama.. tau apa respon yg saya dapat??   ” kesiannya dia…kenapa la jadi macam tu,mcm mane nak buat ni? kesiannya” lebih kurang macam tu la. Nah!! sekarang saya dah jumpa org yg sama wavelength dgn saya pasal ni. nampak xperbezaan 2org kakak tadi tu?



so, key point citer ni sebenarnya, if kita nak deal dgn org2 disekeliling kita, kita perlu tahu and observed dia punya personality dulu. sebab xsemua org yg suka dgn sikap mcm ni dan mcm tu. if kita well known as a person who really likes to make a joke, but when dealing with a person whom dont really like this stupid thing, we wont make a joke with her. right?

now, jom kita lihat kisah org yg pentingkan diri dan perasaannya saja. insan ni, if dia nk marah dia akan marah terus, if dia tgh bad mood dia akan tunjukkan dia bad mood xkira dgn sesiapa pun. ye, saya akui, ada ketika2 dimana kita akan bad mood and rasa xnak layan org. but ada cara yg lebih appropriate utk face this situasion. why not just tell them kita in a bad mood and xrasa utk byk bercakap. so another pihak akan boleh terima dan faham. tapi if kita lakukannya dgn cara yg x appropriate, kita  trus diam and buat muka, buat pihak satu lagi rasa unwelcoming. so kalau kita pakat redah je, tu yg menyebabkan kawan kita terasa dgn kita, makan hati dgn sikap kita, so hubungan boleh renggang.so, if anda berada dalam situasi ini, ia mmg akan menguji tahap kesabaran anda.hihi..

jadi pada pendapat saya yg xseberapa ni, saya rasa kita perlu juga consider others feeling and use appropriate skills to handle even this small matter. so the result is…… every man has a key to his heart, and knowing his personality assists in identifying the right key to open it.

p/s: pesanan tuk diri sendiri gak. susah, tapi xmustahil utk cuba perfect kan  all these skills.

6 thoughts on “the keys to hearts!

  1. “p/s: note to all my usrahmate! korg semua wajib kongsi satu kunci to open people’s hearts kat cni! ok? terutamanya kak mai and our mummy! ”

    wlpn sy bukanlah org yg diutamakan utk share the key… tp, js nk share a few theory yg bermain d fikiran..sbb theory ni sy sndri pn blum lg apply sepenuhnya..huhu.. smga akk2 dpt membantu insyaAllah..

    In my opinion the key to open hati mad’u is by opening our heart first… how? mayb dgn ade hubungan yg baik dgn Allah..by knowing ourselves first… insyaAllah pemilik sekelian kunci hati..i.e Allah akan bantu kte..as long as kte buka hati kte supaya Allah tunjuk jln tarbiyah yg terbaik buat kte..insyaAllah…

    Also, insyaAllah lepas kte lalui jln tarbiyah ni..(which will never end..) sume confidence to touch other people’s heart, akan Allah bg ilham… inputnya ialah tarbiyah… outputnya pula ialah dakwah = touch other people’s heart…

    Harap tlg btulkan mana yg salah ye…sy budak baru belajar…huhuhu…
    Wallahu a’lam…

  2. wanfarah, awak amek point kite!! (ingat tak tadi kite cakap kat awak, baik kite tulis cepat2 sebelum org lain amek idea kite? hehe.tak sangka jd betul2 :P)

    kite pn setuju ngan wfarah, sbb hanya hati2 yg bersih je mampu menyentuh hati2 yg lain. and camne kite nak menyampaikan atau memberi smthg kat org lain kalo hati/ruh kite sndri yg kosong?
    camtulaa..kite pn masih lagi dlm proses membaiki diri, its a never ending process.

    lagi satu, kena selalu berlapang dada and bersangka baik, berlapang dada tukan serendah2 ukhuwwah. kalo kite bleh snts berlapang dada ngan manusia, iA org pn akan berbuat baik kat kite.
    tu jelaa kunci2 yg ingin kite share pd kali ni. wpon kite tak betul2 buat lagi mende2 ni, tp iA snts cuba utk baiki diri.
    sama2 igtkan eh

  3. wah! mantap! baru 2 lagi 3org? haha..mesti semua bizi nih.. xpe2 jazakillah share ur key. nanti leh la buat kunci pendua! haha..

  4. kak wan mai, nape sy tak igt pn pasal ape yg akk mention?? hehe…😛
    terigt phrase “fastabiqulkhairat!!”..hihi…

    btul2, ape yg akk ckp tu betul..insyaALLAH, sama2 kte usaha perbaiki diri…

    esok sy OSCE kul 3 ptg.. dgn ikha…doakan ktorg ek…

    tq;)

  5. aha, so cute ema.
    em, akak nak share key to heart yg bese ‘org’ di russia apply~~ hehe

    “kakak usrah/daie kena rajin masak untuk mad’unya…” haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s