use the right flavour

alhamdulillah….

berakhirnya musim exam yg semmemangnya mencabar diri baik dari akal fikiran mahupun iman… tercabar iman? semestinya.. mcm mana nak balance kan study and ibadah lain. ye, walupun study merupakan salah satu ibadah, namun terkadang kita lupa dan leka.. asyik study hanya kerana utk exam, tanpa sedar kita sedang beribadat…

after exam ni pun boleh menguji jugak… ada mase kurang dari sebulan, tanpa dibebankan oleh akademik workload..so, mmg akan mencabar iman sekali lagi. masa yg ada utk apa akan kita gunakan? movies? facebook? merayau2 dilaman internet dan melepak2 tanpa berbuat apa2 dalam bilik? hmm..apa nak buat ek?

teman sepanjang hari..mana satu perlu diutamakan?

sebenarnya, ada je list kerja2 berfaedah dan boleh dianggap penting yg telah disenaraikan…panjang jee… tapi bimbang gak kalau2 tak tercapai target tu..harap2 nya, selesailah semua yg telah disenaraikan sebelum balik malaysia nanti.. insyaAllah..

nak kongsi something dari apa yg saya baca… contoh situasi:
didiey(bukan nama sebenar haha..contoh je ek!) suka makan makanan manis.
wan farah lak xsuka makan pedas and ema suka makanan pedas2…
satu hari, akak naqibah diorang datang bawak makanan, konon2nya makanan tu sgt pedas! ok, now soalannya… siapa akan gembira and makan dgn penuh berselera???

hmm…jawapannya semestinya ema yg akan makan dgn penuh berselera kan? xkan wan farah yg xsuka pedas akan makan dgn lahapnya? impossible..mengalir airmata kepedasan bila wan farah makan..and mungkin didiey akan makan tapi sekadar mengisi perut..

apa yg saya nak kaitan sebenarnya nih? sebenarnya, manusia punya citarasa dan sikap adalah sangat berbeza antara satu sama lain.. there are things which people unanimously love and appreciate, and things which they unanimously dislike. some may love to talk and sesetengat org suka bila diberi perhatian. ada yang suka diziarahi dan ada yg xsuka. macma2 lagi perangai yg kita boleh jumpa disekeliling kita..

so, macam mana nak tarik hati manusia yg pelbagai ragam nih? macam mana nak win their heart? kita perlu lebih sensitive dan deal differently with different people.. sometimes kita xboleh ikut suka hati je bergaul dgn org kerana setiap patah yg kita ucapkan menyebabkan ada hati yg terguris walaupun tanpa sengaja, mungkin hati itu akan terus menjauh..dan jauh… ok, now kita tengok contoh terbaik yg ada.. siapalagi kalau bukan junjungan kita Muhammad SAW..

if you relise the nature of one you are conversingwiyh, what he like and dislike, you will able to capture his heart. whoever looks at the way Prophet pbuh dealt with people would realise that he would deal with everyone in accordance with their personality. even when he would deal with his wives, he wolud do so on the basis of the personality of each.

jom hayati kisah yg sering kita dengar ni, observe how Rasulullah react with different people.

Aishah was very much of an extrovert and so Rasulullah would often joke with her. once she went with him on a journey and on the way back, as they approached Madinah, the Prophet pbuh said to the people, ” Continue on and leave us behind for a while.” the people carry on, leaving them behind, and so the Prophet pbuh was left with Aishah. at the time, Aishah was a young and energetic girl. the prophet turned to her and said, ” come, let;s race!” she therefore raced him, and Aishah won.

after some time she went out again with the Prophet on another journey. by now she had grown and put on weight. the Prophet pbuh said to the people,”carry on..” and they did. He then said to Aishah, “come, let’s race!” they raced, and this time, the Prophet won. The prophet then started to joke about it as he patted her on her back, saying, “That was for last time when you defeated me! That was for last time when you defeated me! He would however, deal very differently with Khadijah, as she was fifteen years his senior.

he would take this into consideration even when dealing with his companions. he would not deal with Abu Hurayrah as he would with Khalid, or with Abu Bakar as he would with Talhah. He would deal with UMAR in a way he would never do with anyone else.

Rasulullah juga tahu menilai apa tugas yg sesuai dgn setiap sahabatnya..contohnya, dia tahu apa kelebihan Umar dan dia tahu speciality Umar dlm what field. so, dia tidak arahkan Umar utk collect charity or make peace or educated unlearned. but he used the ability in umar to the right path.

choose the right way to interact with different people is the right way to find the keys to their hearts…

everyone has a speacial key to open his heart, earn his love and influence him. why not then used your key to open up peoples heart and be a head instead of being a tail? yes, be special and look for the keys with which to open up the hearts of your mother, father, friends and people closed to you. Knowing their keys to their hearts helps them accept good advice when it is offered, that is if the advice is presented in an appropiate manner, as people do not all react the same way when advised.

sumber

9 thoughts on “use the right flavour

  1. ema, terharu sgt baca article ni… xtau nape…
    thanks for sharing…

    but actually, i have not even found key to myself yet… huhuhu..
    hrp korg sume dpt tlg kte..insyaAllah… kdg2 mmg rasa mcm rate determining step.. n wlpn mmg dh tak nak pk cam tu… still, it’s d truth..🙂

  2. WELCOME.. ala farah, its ok.. kita just share je, tapi ema pun xjumpa lagi apa2 kunci..hehe.. tapi kan, u have ur own strength.. maybe kadang2 kita xnampak apa yg org lain nampak dlm diri kita kan?

  3. insyaAllah, bnyk kan benda dh plan utk cuti sementara tunggu balik ni?
    berhati2 terhadap masa..masa yang free ni akan disoal nanti di akhirat kelak, jadi kita kena pastikan masa terisi dgn benda2 berfaedah dan memberi manfaat pada diri dan org lain😉

    all of my adik2 usrah have their own special factor and uniqueness, in my eyes, and most importantly, in Allah’s. So, never doubt your capabilities and how far you can go, because one day, you all will be the shining stars that will light others’ lives, for the beloved ummah, insyaAllah =)

  4. salam.. kak mai!!!

    “all of my adik2 usrah have their own special factor and uniqueness, in my eyes, and most importantly, in Allah’s. So, never doubt your capabilities and how far you can go, because one day, you all will be the shining stars that will light others’ lives, for the beloved ummah, insyaAllah =)”

    see, wan farah.. akak naqibah kita dah cakap cmni..so, there must be sumtin inside ourselves… jom kite cari wat was dat… huhu…

  5. takut la plak dgn nikmat masa kosong nnti esp time lps exam and summer nnti. jzkk kmai and ema for the reminder.
    spttnye time tgh pulun ni kite kena bersyukur la kan sbb iA setiap saat diisi dgn something. kalo bleh nak pegang buku je 24/7. huhu..

    goodluck sume..doakan kite🙂

  6. kami…warga lester united skalian..ingin mengucapkan……………………………………..

    “Selamat Mengambil Peperiksaan!!
    kepada ..
    Adik2 2nd dan 1st year Medic
    yang akan mula berjuang pada hari isnin
    bersamaan dengan 1 june”

    Moga dipermudahkan, moga diberi ketenangan, moga cemerlang…~insyaAllah..

  7. saya pun nak wish gak! all da best to all of u!!😛 selamat berjuang…. and for those yg dah abih exam, selamat berjuang gak, all da best and take care dgn masa yg ada. selamat berusaha menjadi lebih baik.. hehe.. byk lak wish tuk didi and diri sendiri..hahaha… ok2, beres.. salam

  8. jzkk buat semua🙂

    maat taufiq wannajaah to all of us insyaAllah:)

    amin3..

    *hugs utk sume my usrah mates…rindu…hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s