Bukan milikku mahupun milikmu.

Assalamualaikum semua🙂

Alhamdulillah syukur alhamdulillah td dpt berusrah with beloved sisters and medicmates tersayang..hehe.. glad to have that chance;) thanks to ALLAH, thanks to dr.nida, dr. teha, dr. hana, dr.ikha…hehehe… alhamdulillah rasa syukur sgt sbb ALLAH pertemukan lg dgn the latest ubat hati utk minggu ni…alhamdulillah…

Ubat hati yg dimaksudkan ialah ayat-ayat cintaNYA yg insyaALLAH akan dikongsi dlm entry kali ini..for my beloved sisters to read insyaALLAH..;) Sharing = caring rite?? =)

Anyway, menjelang nk exam..huhu…nervous la plak… semakin diri rasa lemah… sempat ke?? huhu.. (apa yg sempat??huhu…faham2 je la ye.. :P)

ya ALLAH berilah kekuatan…rahmatilah hamba-hambaMU yg hina dan lemah ini agar kami berpeluang utk menghasilkan usaha yg excellent insyaALLAH..kerana outcome is urs to decide..but pliz give us the chance to exert an excellent effort towards whatever outcome that U have already destined for us..

Dlm kte berusaha, knelah sentiasa igt bahawa segalanya yg kte faham.. BUKAN MILIK KITA… segala ilmu yg dipelajari BUKAN MILIKKU (org yg belajar) mahupun MILIKMU (org yg mengajar) jua.. semuanya adalah MILIK-NYA… subhanallah..terima kasih di atas pinjamanMU ya ALLAH…

Surah Azzumar: 49

“Maka apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, dia segera berdoa kepada Kami; kemudian apabila Kami memberikannya sesuatu nikmat (sebagai kurnia) dari Kami, berkatalah dia (dengan sombongnya): Aku diberikan nikmat ini hanyalah disebabkan pengetahuan dan kepandaian yang ada padaku. (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah dia bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu)”

Jadi jgnlah kita sekali-kali lupa utk bersyukur setiap kali kita faham sesuatu teori yg kte pelajari..sbb tanpa rahmatNYA, sume tu tak mungkin terjadi…segala kefahaman itu BUKANlah atas sbb USAHA kita, tetapi RAHMAT drNYA…usaha itu hanyalah sbg suatu bukti pengabdian kita selaku HAMBA-NYA…

Sbb tu lah, adanya pakej USAHA+DOA+TAWAKAL dlm Islam:

Tentang USAHA = Surah Al Mulk : 2

Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)”

Tentang DOA’ = Surah Al Ghafir / Al Mukmin : 60

Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina.”

Tentang TAWAKAL = Surah Ali Imran: 159

“..Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.”

Semoga kita semua dijauhkan dari sifat kufur = TIDAK SYUKUR.. dan sentiasa tidak lupa berdoa dan bertawakal kepadaNYA, insyaALLAH…NEVER EVER EVER LOSE HOPE IN ALLAH…sama2 hayati video di bwh:

Wallahua’lam..

One thought on “Bukan milikku mahupun milikmu.

  1. i throw dirt/sands to Firaun’s mouth in order to make sure he won’t stumble words on Allah that His Mercy would come to Firaun and save him! -Gabriel

    it was so awesome!
    thanks for sharing sis. it is so touching

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s