CINTA yang TULUS SUCI..betul ke ni???

Alhamdulillah…alhamdulillah..alhamdulillah…

bersyukur kepada PENCIPTA ku yang masih memberi ku peluang utk kembali kejalan NYA. masih diberi peluang utk menghirup udara, masih berpeluang utk bercakap, menggunakan segala pancaindera yg ada dan masih diberi peluang dan idea utk terus menulis. alangkah ruginya aku kalau masih tidak mampu menjadi hamba yg bersyukur. alhamdulillah.. syukur kerana aku masih dipilih Allah utk terus diberi kefahaman tentang agama, utk terus berusaha di kerana Nya dan utk terus ke majlis2 ilmu yg diberkahi.. banyak ilmu dan pengalaman yg ditimba sepanjang spring camp baru-baru nih.yang tinggal hanya menanti kan amal sesudah faham..semangat masih membara dan harapnya terus membara dan tidak mudah padam dek kerana perkara2 lagha..

alhamdulillah… talk about sayonara jahiliyyah amat terkesan dihati. seperti yg saya mention dlm entry sebelum nih,(in my own blog la) akhir2 ni saya mudah terjebak dgn perbuatan2 lagha dan seolah2 mengutip kembali perbuatan2 jahiliyyah yg pernah saya tinggalkan dulu. bila dgr talk sayonara jahiliyyah ni, byk la yg terkena kat batang hidung saya.huhu.. terasa tul..tapi bagus la at least saya tau yg saya sepatutnya cuba dan tinggalkan perkara2 yg sia-sia.

alhamdulillah.. saya dapat solution utk buang segala perbuatan jahiliyyah tu.. cara nya adalah dgn mendapatkan kemanisan iman.. camne nak tau kita dapat rasai kemanisan tu?cmner rase manis tu? cam makan gula-gula yg manis dan best ker? hmmm…jawapan nya, kena la rase dulu baru tau manisnya camner.hehe.. saya pun nak try rasa gak nih.,mudah mudahan Allah membantuku..

3perkara utk dapat kemanisan iman :

1. Allah dan rasul lebih disayanginya melebihi segala-galanya..

2. menyayangi seseorang hanya kerana Allah..

3. benci utk kembali pada kekufuran sepertimana benci utk dicampakkan ke neraka..

nah, sekarang kita boleh nilai adakah kita dapat rasai kemanisan iman atau tidak. bukan mudah, tapi xmustahil..cuba dan terus mencuba, mudah mudahan Allah membantu kita semua. CINTAKAN ALLAH DAN RASULULLAH lebih dari segalanya termasuk ibu bapa, keluarga, kawan dan harta benda. so sekarang kena pupuk CINTA tu dgn sebenar-benarnya, bukan cinta yg bermain dibibir saje. TULUS kah cinta yg kita ungkapkan tu? tanya pada diri, adakah cinta yg aku ungkap kan ini benar2 CINTA YANG TULUS SUCI?? fikir-fikirkan la ye..utk dapatkan cinta Allah, perlu cintakan kekasihNYA dulu. Cara utk mencintai kekasihNYA, Rasulullah adalah dgn menghidupkan rasulullah dalam hati kita. jadikan seolah-olah Raulullah xpernah wafat bahkan masih hidup iaitu HIDUP dalam hati kita.

bagaimanakah kita mencintainya sedangkan kita tidak mengamalkan sunnah2 nya?Hati yg padanya Rasulullah hidup adalah hati yang mengamalkan sunnah2nya, hati yang merindui nya dgn berakhlak dgn akhlak baginda, hati yg membawa kegigihan bersamanya sepertimana kegigihan rasulullah dalam menyampaikan agama Allah.. hati yang benar2 mengharapkan cinta Allah dan Rasul Nya..

Mata mu ini hidupkannya dgn kehidupan mata Baginda, jgn melihat kepada yg haram…

Telinga mu ini hidupkannya dgn kehidupan telinga Baginda, jgn mendengar dgnnya perkara haram..

Jgn engkau tuturkan dgn lidahmu melainkan ianya menyebabkan kamu bisa bertemu dgn Rasulullah..

Jika Rasulullah itu hidup pada hati mu nescaya engkau tidak boleh memutuskan silaturahim yg dilarang Baginda..

Jika Nabi itu hidup pada hati mu nescaya engkau tidak sanggup makan sesuap benda haram pun..

Jika Nabi itu hidup pada hati mu nescaya engkau tidak mengutamakan sesuatu yg fana berbanding yang kekal..

Jika Nabi itu hidup pada hati mu nescaya engkau tdk akan cemari hati mu dgn maki hamun ataupun sikap membenci walaupun terhadap org yg membenci dan mencaci mu bahkan org yg menyakiti mu.

Jika Nabi itu hidup pada hati mu, masa itu tidak akan berlalu melainkan engkau akan memohon rahsia kehidupan dgn mengingati Allah..

InsyaAllah hati yang dipenuhi dgn CINTA Allah dan Rasul tidak akan memberi sebarang ruang utk perbuatan2 jahilayah berada didalam nya. walaupun sesukar mana, kita seharusnya cuba dan terus mencuba utk dapatkannya.. berusaha dgn bersungguh-sungguh dan bertekad utk dapatkannya.. mudah mudahan Allah membantu ku dan sahabat2 semua utk sama2 BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH DAN BERTEKAD UTK MENDAPATKAN CINTA ALLAH DAN RASULULLAH..xmustahil bukan??

jom sama2 berusaha utk membuang karat2 jahiliyyah yang melekat dalam diri bagi membolehkan kita terus bergerak maju kedepan..jom same2 tukarkan masa utk perkara2 xberfaedah(tgk movie lagha ke, chatting lebih2 ke, tido byk sgt ke,baca novel jiwang ke, dgr lagu jiwang ke,dan ape2 je la yg xberfaedah) kepada perkara2 berfaedah seperti melengkapkan diri belajar dan bersedia utk mentarbiyyah dan ditarbiyyah.. (saya sendiri tgh cube ni..huhu..moga2 Allah tolong..)

entry ni ditulis adalah utk mengingatkan DIRI SENDIRI agar sentiasa berwaspada dgn perkara2 lagha yg sentiasa menjenguk dan mengintai2 ruang tuk mendapat tempat dalam hati kita. moga kawan2 yang saya kasihi juga mendapat faedah dari entry ni. mana yg baik boleh diambil dan diamalkan, mana yg buruk dan tersilap mohon teguran dari anda semua..wallahualam

jalan yg aku tempuhi masih jauh, moga aku tidak ketinggalan dlm melalui jalan yg sama dgn Rasulullah dan para sahabat..

..Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba..

3 thoughts on “CINTA yang TULUS SUCI..betul ke ni???

  1. jzkk ema for this beautiful reminder
    insyaAllah, kita sama2 nak istiqamah dgn azam kita kan? nak tinggalkan jahiliyah betul2… taknak biarkan jahiliyah2 dan syaitan2 (yg jahat tu!) melambatkan langkah kita dlm jln dkwh ini,,,
    taknak ia menjadi ‘chewing gum’ yang menyebabkan kita tak dpt maju ke depan dgn cepat..

    insyaAllah, kita sama2 usaha yek?
    Azam kita ni seolah2 satu janji kita pada Allah, agar kite terus tinggalkan benda2 lagho.. dan janji pada Allah itu harus sgt2 kita jaga dan tepati ..

    “Di antara orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah, maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada yang menunggu-nunggu dan mereka tidak sedikitpun mengubah (janjinya) “. (Al-Ahzab : 23)

    Jadilah kita org yg menepati janji dan azamnya pada Allah insyaAllah! Kerana setiap yg kita lakukan mahupun fikirkan di dunia ini adalah dlm perhatian Allah juga..Dia yang Maha Melihat, dan Yang Paling Dekat dgn kita..

    Eh, komen panjang la plak..mcm nk tulis entry br je..hehe,, tu je la…nnt smbg lg…salam wbt!

  2. hehe..tu la kak mai, post entry tuk comment saje pun boleh gak.hehe..saje je usik kak mai..hehe jazakillah for sharing surah al ahzab:23 tu..takutnye ingat balik azam2 kita yg byk xtertunai. hope azam kali ni betul2 jadi..kena ada sokongan naqibah la jawab nya…ada anak usrah kak mai 2org tu, siap yg jadi saksi lagi, tuk each other, nk buang jahiliyyah..ntah sape la agak2 nye ek?? huhu..bukan saye la, saye menyibuk je.huhu…

  3. Salam ema, sori td perbualan kite kat ym terhenti huhu..

    kat sini kite tulis eh 5 jalan mencapai ketaqwaan (kat sini kite relatekn ngan camne nak buang karat2 jahiliyah) – 5M

    Muahadah (mengikat perjanjian) – berazam betul2 nak tglkan mende jahiliyyah tu. Everyday igt janji kite ngan Allah

    Muroqabah (merasakan kebersamaan Allah) – stp kali nk wat mende lagha2, trus igt yg Allah snts melihat kite

    Mujahadah (bersungguh2) – make an effort to become a better person

    Mu’aqabah (memberi dende) – denda diri sndri stp kali “terbuat” mende jahiliyah tu

    Muhasabah – reflek diri sndri

    iA ni lbh kpd perigtn utk diri sndri..
    hopefully sume dpt byk manfaat dr SC bru2 ni. igt, kite ade peranan yg sgt besar – dakwah & tarbiyyah! jgn lupe ttg penerusan tarbiyyah summer nnti iAšŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s