Akhlak International?

Alhamdulillah, byk sy belajar weekend lepas.. Rasa sgt excited utk share ilmu ni dgn sahabat2 sume.. insyaAllah sama2 kte usaha utk contohi akhlak Rasulullah s.a.w… =) Chaiyok3!! Hehe..🙂

Akhlak Rasulullah s.a.w = AlQuran…

Subhanallah.. byk nye bnde yg perlu kte usaha utk equip diri kte agar kte jd mukmin yg cemerlang dunia n akhirat.. Utk itu, di sini sy sertakan beberapa contoh akhlak yg boleh kte focus utk diamalkan..kerana sesungguhnya akhlak ni sgt byk..subhanallah.. (lemahnye diri ini..tp xpe..ckit2 lama2 jd bukit kan??)

Akhlak within yourself.
– Buang sifat sombong/takabbur
– Sentiasa merendah diri dgn ‘izzah (humble but proud w Islam)
– Amalkan ‘Al Hilmu’ = generous, polite + all good characters.
– Buang sifat hasad (dengki)

Akhlak within your family.
-With parents = Gne perkataan yg baik
-Eratkan silaturrahim with ; siblings, aunts, neice, etc
-Hbgn suami isteri
-Tarbiyyah anak2.

Akhlak w society.
-Buang sifat ‘Azzhulmu’ (mengambil hak org lain)
-Buang sifat ‘Attajassus’ (looking to the news or details of others without right i.e secretly)
-Buang sifat menipu
-Buang sifat ‘Al ghibah’ (mengumpat)
-Buang sifat suka berbohong.

Subhanallah, byk nye yg nk sy huraikan..walau bagaimana panjang sekali pun huraian sy, akan menjadi sia2 sekiranya kte tidak amalkan akhlak islamiah ini dalam diri kte dgn berlandaskan keimanan dan kefahaman yg mendalam tentang Islam..

Jadi, ape yg kte patut aim dlm diri kte insyaAllah adalah utk mempraktikkan akhlak islamiah ini dalam kehidupan kte dgn bertunjangkan kefahaman Islam (iman dan akidah yg sohih)..

Bagaimana nk amal akhlak islamiah with iman/ aqidah yg benar n mantap??

-Di sini, ingin sy kongsi buah fikiran seorg saudara seislam kte dari Bumi Ghaza, Palestine yg dikenali dgn nama Abu Muhammad..(translated n interpreted version);

“Akhlak islamiah yg benar dan mantap memerlukan pakej yg terdiri dr;

1- Tarbiyyah yg berterusan (berlandaskan Al quran + sunnah)

2- Role model (Rasulullah dan para sahabat = hayati sirah mereka!)

3- Sentiasa bertaubat (sesungguhnya manusia tidak dpt lari dr kesilapan)

4- Sentiasa usaha memperbaiki diri dari sesaat ke sesaat.. (rugilah bg seorang mukmin sekiranya dia sama seperti semalam…dan celakalah bg seorang mukmin jika dia lebih teruk dari semalam…reflect ourselves…)

Let us aim to AT LEAST equip ourselves with these 10 excellent values in ourselves!!

(Why AT LEAST? Actually there are so many other values that we should equip ourselves with and not just these 10..we should always aim to follow all the excellent values that is found in the Quran n hadith…Istiqamah..insyaAllah..)

1- Akidah yg sejahtera

  • Jadikan Allah kekasih kita.
  • Interaksi dgn Allah + rasul (solat = dating with Allah…selawat to Rasulullah)
  • Ikhlas redha padaNya.
  • Allah sediakan everything for us..Allah loves us soooo much🙂
  • If syahadah tu boleh dipeluk, kalau bole nk peluk sbb sayang sgt2..

2-Ibadah yg sohih (betul berdasarkan AQ dan hadis)

  • Surah Al Mulk: 2 – Ulasan: Allah suka org yg paling ikhlas dan paling betul amalannya…
  • Detik seorang hamba plg hampir dgn Allah..= SETIAP sujud + sebelum salam.

3-Akhlak yg mantap.

4-Mampu bekerja.

5-Berpengetahuan

6-Tubuh yang cergas.

  • Bersih diri, pakaian dan tempat tinggal.

7-Mampu melawan nafsu

8-Tersusun dalam urusan

  • Solat = organizer kte =)
  • Solat = dating dgn Allah… therefore pastikan diri kemas dan bersih utk ‘jumpe’ Allah..

9-Menjaga waktu

  • Bangun awal
  • Tentukan masa tertentu utk belajar
  • Hayati + amal surah Al-Asr

10-Bermanfaat kpd org lain (especially ibu bapa)

One thought on “Akhlak International?

  1. salam wbt…
    alhamdulillah, bes nye perkongsian farah ni… byk la kite dpt drpd entry ni abt akhlak…thank u for the reminder n tazkirah =)
    skrg ni , nk kena amalkan sbb dah tahu kan…
    caiyok~😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s