Travelogue Czech:Part 1-Prague

map_czech_republic
Czech-
Itu lah destinasi post-phase 1 exam getaway kami, jaulah kami ke bumi Allah Czech. sebut betul2…czechhh… Kalau nak tahu lagi seronok tak seronok jaulah kami ni, stay tuneee…!

Alhamdulillah, jaulah czech ini, suatu pengalaman yang tersangatlah indah, lebih indah drpd yang dpt digambarkan dengan kata2. Sampai sekarang bila teringat2, mesti akan tersenyum sorang2😉

Di bumi ini, kami terkesan dengan indahnya ukhuwah, terharu dgn layanan2 5 stars daripada sisters di sini, juga terpana melihat suburnya dakwah, dan menyaksikan sendiri bakal2 penggegar dunia Islam suatu hari nanti, insyaAllah!

Dan tentunya, Allah yang sebaik-baik Perancang, merancang sesuatu yang luar biasa untuk kami, yang memang tidak terdapat dlm plan asal pun. Alhamdulillah, He knows best, and He plans the best plans of all. Thank you Allah~ Nak tau ape dia yang best sgt tu? Read on!

Destinasi pertama-Prague

p1050037
Kami menjejakkan kaki di bumi Prague di airport, disambut oleh Firyal, yang dtg dari Prague, lebih kurang 45 minit dari airport. Disebabkan sedikit ‘jetlag’ meskipun perjalanan flight hanyalah 2 jam, dan beza waktu hanya sejam, kami dibawa berehat dulu di rumah Firyal. (Bukan jetlag sebenarnya, ada 2 org tu yg extra excited agaknye nak ke Czech, smpai tak dpt tdo mlm sebelum tu..eheh,,Just kidding!)

Seronoknya, sampai2 rumah Firyal, dpt jumpa rakan lama di MRSM and KMB dulu, Alia dan housemate2nya yang lain…Alhamdulillah..

Agak berlainan dengan di Leicester, kalau di Prague ni, di mana-mana saja, kami melihat snow putih, Subhanallah cantiknya, maka kami telah menjadi sedikit excited. Biasalah, jarang2 dapat lihat snow yang banyak sebegitu rupa.

Malam itu, kami dibawa ke Charles Bridge, jambatan yang paling famous di Czech, salah satu tempat yg mempunyai view paling cantik di Prague. Pemandangan di waktu malam memang mengasyikkan, tambah2 lagi di kejauhan dapat dilihat Prague Castle, yang bercahaya2 gitu.. Macam fairytale castle. Kemudian, jalan-jalan sedikit mencari souvenir untuk dibawa pulang..

Malam itu, sekembali daripada jalan-jalan, teringin untuk melawat seorang classmate di KMB dulu, Mahirah, yang sememangnya tidak tahu kite berada di Prague. Hehe, rasa nak buat surprise lah. Jengjengjeng..alhamdulillah dpt berjumpa juga, memang Mahirah terkejut lah melihatkan kami tiba2 je muncul..hehe, best betul buat surprise kat org ni! Kebetulan, malam itu, adalah hari lahir Syaz, salah seorang lagi rakan di KMB, maka kami pun sama2 menyambutnya sekejap di rumah mereka..😉

Part 2: Hradec Kralove, to be continued…

One thought on “Travelogue Czech:Part 1-Prague

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s