Wahai Hati..

Alhamdulillah hari ini, hati ini terisi juga..

Surah Al Isra’ (1-17)
– We must inform others about Palestine issues..

Tazkirah..
Kisah tentang ‘carrot’, coffee and egg yang dipanaskan dalam air panas…

Pengajaran:
– jgn jd seperti carrot yang lembut bila dipanaskan; apabila kte menerima ujian, jgnlah kte cepat lemah semangat.
– jgn jd seperti egg, yang menjadi keras; apabila kte menerima ujian Allah, jgnlah hati kte menjadi hati yang keras.
– jadilah seperti coffee, yang menghitamkan air panas..tidak mengubah dirinya disebabkan environment yang panas..sebaliknya semakin terpancar ‘nature’nya di dalam air panas..; jadilah seorang hamba Allah yang kuat menerima ujianNya dan pada masa yang sama mampu menjadi contoh dan mempengaruhi orang lain ke arah kebaikan.
– air panas adalah analogi kepada ujian Allah..

Hati.

Analogi:
-Apabila satu jag air berwarna hitam pekat dicampur dengan satu jag air putih, semestinya kehitaman air masih kelihatan, namun, apabila satu demi satu jag air putih ditambah ke dalam campuran itu, nescaya akan sampai satu tahap di mana keseluruhan campuran akan menjadi putih…

Penjelasan:
– Sesungguhnya tidak mustahil utk kte memutihkan kembali hati kte yg telah dikotori dosa, dgn syarat, kte perlulah bertaubat dengan bersungguh2 dan sentiasa mencari hidayahNya..

Hati: ‘Suci dan Menyucikan’
– Hanya hati yang suci mampu menyucikan hati yang lain.
– Oleh itu, berusahalah bersungguh2 utk menyucikan hati kte kerana hanya dgn memiliki hati yang suci, barulah kte mampu mempengaruhi org lain utk menyucikan hati mereka, insyaAllah..
– All in all; “conquer ourselves first before conquering others”.. but do it SIMULTANEOUSLY.. because we don’t know when are we going to die..what will happen to others, if we dont have the chance to share with them the words from Allah??

Surah Al Asr.
We need to improve ourselves internally and externally so that we are not among those who are useless when time goes by..
– INTERNALLY; beriman + beramal soleh
– EXTERNALLY; berpesan dgn kebaikan + kesabaran

Stop ‘waiting’;
Hadis from Umar;
“When you are in the evening, DON’T WAIT for the morning..when you are in the morning, DON’T WAIT for the evening..”
– So when you want to do sth good, DO IT NOW..!!
– DON’T wait bcoz u may not have the CHANCE to do it anymore… (think about DEATH..we never know when does it come to fetch us rite??)
– We can reach moon or even the sun with technology..but we will never be able to reach the lost CHANCE with technology…

Surah Al Insyirah
– Hanya Allah yang Maha Berkuasa utk melapangkan hati hambaNya.
– Oleh itu, doalah sllu padaNya; “Ya Allah, Engkau yang berkuasa membolak balikkan hati, Kau tetapkanlah hati-hati kami dalam agamaMu” ameen3..
– Hayati maksud surah Al Insyirah, insyaAllah…

Wallahu a’lam

7 thoughts on “Wahai Hati..

  1. wan farah…
    awak sayang wan tak?
    nanti kite jumpe ek..pas wan abih exam….
    hehe
    wat ayat romantik lak, x seswai tol ltak kat comment.sorry

  2. jzkk wanfarah sbb share psl usrah yg kite xdpt join aritu..huhu *sobs3*

    oo kak mai bru skang nak join “the wans” eh? ehehe..bessnye dah ade kat mesia..nak blk jugak!!!

    nway, marilaa kite sume persiapkan mental and rohani kite utk daurah weekend nie😀 insyaAllah recharge our iman esp lps exam ni kan..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s