Berharaplah padaNya

Surah Annisa’ ayat 104;

” Dan janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). Jika kamu menderita kesakitan, maka ketahuilah mereka pun menderita kesakitan (pula), sebagaimana kamu rasakan,sedangkan kamu masih dapat mengharapkan dari Allah apa yang tidak dapat mereka harapkan. Allah Maha Mengetahui , Maha Bijaksana.”

Kadang kala, kte akan diuji dengan pelbagai perkara sama ada yg melibatkan keputusan mahupun masa depan. Sampaikan kadangkala kte berasa betapa beratnya segala pilihan yg perlu dibuat kerana ia bukan sahaja berkaitan dgn diri kte semata-mata, malahan juga berkaitan dengan org2 yg kte sayangi dan org2 disekeliling kte.. Ma sya Allah…

Namun ya Allah, terima kasih ku ucapkan buatMu kerana memberiku peluang ya Allah, peluang utk merasa kebergantungan kepadaMu semata2 ya Allah…Kerana ya Allah kadangkala diri ini sedar bahawa diri ini cenderung utk berbuat sesuatu berdasarkan pertimbangn sendiri semata2 sehingga kadangkala aku lupa bahawa sebaik2 perancang adalah Engkau ya Allah…

Ya Allah terima kasih di atas segala ujian yg Engkau berikan kepada diri ini ya Allah..ya Allah terima kasih kerana masih mengingati diri yg hina lagi lemah ini.. terima kasih ya Allah kerana membuat diri ini menyedari betapa kerdilnya diri ini ya Allah…

Sesungguhnya ya Allah, tak kira betapa banyak ungkapan terima kasih ku kepadaMu ya Allah..takkan mungkin dpat menyamai segala nikmat yg Engkau berikan selama ini ya Allah…Terima kasih ya Allah di atas segala rahmatMu yg tak putus2 ya Allah..

Ya Allah, Kau peliharalah diri ini supaya apa jua yg aku fikirkan, perkatakan, dan lakukan adalah mengikut apa yg Engkau redhai ya Allah…Jauhkan diri ini dari hasutan syaitan, sifat2 mazmumah, maksiat, fitnah, dan perkara yg sia2 ya Allah, ya arhamarrohimin, amin3 ya rabbala’lamin…

Ya Allah, tunjukkanlah kami jalan keluar dari segala masalah dan konflik yg Engkau beri kepada kami sebagai ujian ke atas kami ya Allah, sesungguhnya Engkau lah yg paling mengetahui apa yg terbaik buat kami dan mengetahui segala isi hati kami lebih dari diri kami sendiri ya Allah…

InsyaAllah, sama2 kte hayati ayat seribu dinar (serta maksudnya) dan turut saya sertakan di sini satu talk bertajuk ‘Never lose hope in Allah’…

Wallahu a’lam…

11 thoughts on “Berharaplah padaNya

  1. takpe didi, sesungguhnya ‘Chaiyok’ bukanlah milik sesape..hehe..:p
    K, lets reflect ourselves..:)

    Miss u all so much…my usrah mates..;)

    sayang sume…HUGSSS~

  2. Semanis coklat putih.. macam best ayat tu..

    revision semula ttg definisi “ilah” dalam kalimah syahadah yang kita ulangi setiap hari.. terasa adakah diri ini sepenuhnya bersandar kepada rabb ‘alamin?? ‘Astaghfirullah.. Surah Al-Falaq sering mengingatkan kita ttg sinaran harapan di akhir kegelapan malam.. Moga diri ini insaf dan menyandarkan harapan pada yang selayaknya..

  3. jzkk wanfarah..
    tau x ayat surah annisa’ tu one of kite punye fav verse in the quran sbb sgt bleh relate ngan ayat tu, esp since we’re overseas.last year kdg2 rase low self esteem tgk diorg sume terer2, tp Alhamdulillah lps bace ayat ni cam motivated sket.hehe😉

    goodluck for exams for all of us..insyaAllah, if Allah has brought us to this, He will bring us through this.
    p/s: suke jugak psl ape yg awak komen dlm post kite bru2 nie..exam ni yg pntgnye usaha bkn outcome sbb outcome mmg Allah dh tetapkan kan?

    to ikha:
    be strong sis..you have all of us to support you, and most importantly you have Allah to go to rite?🙂

  4. salam
    sori kerana wan menyenyap….
    exam x abih lg ….
    ngan konflik dalaman lg…..
    cume wan terfikir….kenape perancangan Allah adalh yg terbaik…
    sebab..Allah tahu semuanya…ape yg akn belaku kt kite..sume tu kuase Dia…so, Dia dah tau ape yg kite perlukan sbnarnye…
    wlupun kdg2 kite mengeluh wat mase ni..rase cam knape la ak dpt ujian gini, knapela itu, knapela ini..tak macam kite hrpkan
    tp x lame pas tu…barula kite, “oooo…ini rupenye…”sbb dah jumpe hikmah d sbalik segalenye…beruntunglah org2 yg sabar dan x berputus asa ngan rahmatNya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s