Love is infinite :)

Alhamdulillah lepas balik dari winter retreat aka PMS baru2 ni right after balik from jaulah spain, banyak benda yang telah dipelajari, baik yg baru mahupun yg lama tp disingkap kembali…huhuhu…manusia kan selalu lupa…sbb tu la perlunye kte remind each other insyaAllah (demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian..kecuali org yg beriman dan beramal soleh, serta berpesan2 dgn kebenaran dan kesabaran -Al’Asr)…so, do remind me k🙂

Alhamdulillah jgak, apa yg sy byk belajar dr both (PMS and jaulah spain) ialah tentang kasih syg. InsyaAllah ade 2 main points yg sy nk highlight.. Tp before that, jom sama2 hayati lagu ni dgn HATI insyaAllah…

1st; UKHUWWAH

Throughout the programme i learned a lot about ukhuwwah..”Sesungguhnya tidak benar2 beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri” (riwayat imam muslim)

Bila difikirkan balik, sebenarnya hadis ni walaupun nampak senang tapi sgt susah nk apply in daily life.Mmg berat rasanya kdg2 utk bg ape yg kte plg sayang kpd saudara kte..Even adik beradik…huhuhuhu…hrp lepas ni boleh tarbiyah diri utk ikhlaskan hati n yakin dgn pertolongan Allah setiap kali kte beri pertolongan kpd org lain,insyaAllah. Sbb mcm Dato’ Fadzilah Khamsah sllu cakap, “What goes out of ur life is corresponding to what goes out of your life”.. Bercakap pasal quotation ni tibe2 teringat sesi tukar hadiah time PMS..Sbb hadiahkan org toblerone choc, mmg dpt balik toblerone choc jgak…mmg terbukti kan…

2nd; UNIVERSALITY

Tak sure sesuai tak penggunaan kata ni.Tp nk gne jgak sbb tu je yg duk bermain di fikiran ni beberapa hari ni.. Pasal ni sy nak reflect ape yg sy dpt spjg PMS indirectly despite all the talks n LDKs yg mantap2 tu.Sblm ni sy sllu fikir dr sudut individu sj..Tak nampak bnde tu as a whole..Smpikan kadang2 tu rasanya apa yg diperoleh diri hanyalah utk diri..Smpi diri ini keliru dgn konsep ‘special’ in kasih sayang between manusia, as well as kasih sayang antara manusia dan Allah.

So, sepjg observations time PMS aritu dan berdasarkan pengalaman yg dilalui, barulah diri ini sedar and mula menerima bahawa kasih sayang tu bersifat universal..Maknanya, kasih sayang tu infinite kuantitinya lebih2 lagi kasih sayang dr Allah..Cuma tinggal kte je nk kne cari n dptkan..Dan dlm usaha utk mendptkan kasih sygNya dan kasih syg sesama manusia semasa berukhuwwah, jgnlah takut utk memberi kasih syg wlpn mungkin tak dibalas dgn kasih syg yg setimpal. Sebaliknya kte kne sentiasa yakin bahawa Allah tahu apa yg tersirat di hati hamba2Nya..Dan macam kak wani penah ckp masa PMS “tangan yg memberi lebih baik dr tangan yg menerima”..

Jd, nk igtkan diri n sume, jgnlah kte takut utk curahkan kasih syg kte n carilah hbgn yg erat dgn Allah sbb dgn rahmat kasih syg dr Allah ni lah kte dpt hidup di dunia ini.Bersyukurlah byk2 sbb apa yg kte ade mmg jauh lebih banyak dr apa yg tiada.. Realitinya manusia sentiasa sibuk bersedih dgn ape yg tiada rather than bersyukur dgn nikmat yg sgt abundant yg Allah kurniakan..

Smga kte semua sentiasa bersemangat mencari kasih sayangNya sekaligus memantapkan lg kasih syg dlm berukhuwwah insyaAllah..

Wallahua’lam..

One thought on “Love is infinite :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s