from L to L..

Salam.. ape hal budak2 nih duk tulis blog 2U la, L to L la..haha..sebenarnyer saje je curi idea wan farah tuk tajuk post kali nih..baru balik dr PMSO8 yg amat bermakna.badan penat tapi xleh tido, nak study pun xleh.so, ape lagi tulis blog la, mommy dah warning dah!hehe..

L2L.. from La AlHambra to Leicester then to Loch Lomond(Scotland)..

dsc00372

hmm..perjalanan yg cukup panjang bermula 2mgu lepas..ape yg menarik, saya adalah org yg berbeza bila berada di setiap L tu..knape  saya kata saya adalah org yg berbeza? because of setiap tempat yg saye pergi telah mengubah diri saya, mengubah persepsi saya terhadap hidup ini.tapi ada satu je yg xberubah,yg sentiasa ada di setiap L nih.. BORBON!! hehe…

saya bawa diri yg berserabut dat week ke LaAlHambra..cuba ubah diri untuk jadi ceria.coz saya xdapat define apa yg xkena dgn diri saya minggu tu.tgh usrah pun boleh blur je ema nih..hehe..cube untuk ceria till jadi ‘budak nakal’ Byk gelak je sepanjang hari tuh sehinggalah tumpahnya airmata budak nakal nih time baca mathurat atas jambatan. The best moment yg saya dapat sepanjang kat spain is time kat jambatan tu, nak tgk sunset kononnyer la kan kak wan mai? hehe..bila saya tgk jmbtan tuh, teringat lagu favorite, “mengharap senang dalan berjuang, bagai merindu rembulan ditengah siang,jalannya xseindah sentuhan mata pangkalnya jauh hujungnya belum tiba..hmm..terasa jauhnya perjalanan yg harus ditempuhi dalam hidup ni, mampukah aku? persoalan ini xterjawab sehinggalah tamat PMSO8.nanti saya simpulkan at da end of diz article.

img_27861

Allah masih sayangkan saya. Walaupun byk dosa yg saya buat, DIA still bagi saya nikmat.still boleh gi  jalan2 ke spain, bergelak ketawa dgn kawan2. sempat lagi bergelak ketawa walaupun jauh disudut hati saya, ada dosa yg melingkari diri, ada hutang taubat yg perlu saya langsaikan. Betapa manusia itu alpa, lupa dgn nikmat Allah, jarang sekali bersyukur, sedangkan Allah telah berfirman;

Jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah(nikmat) kepada mu..”[14:7]

Sehinggalah saya kembali ke next L, Leicester. walaupun 2hari je transit before ke L yg seterusnya, saya adalah org yg berbeza lagi. 2hari yg cukup menguji kesabaran. 2hari yg saya cube untuk define apa yg xkena dgn diri saya, hmmm…terfikir jugak, aku sakit2 nih, mungkinkah kafarah dosa dr Allah? tapi still buat xtau jugak, bukan nak bertaubat minta ampun pun kat Allah..xpatut betul la.sedih dgn diri sendiri..

Nak melangkah ke Loch lomond pun diuji lagi, terkejar2 la kami nih ke train station..sabar je la! Sampai kat sana, bermulala episode pencarian diri sendiri..ukhuwah itu dirasakan terlalu indah..byk yg dapat saya kutip sepanjang PMS08 ni.tapi byk jugak la yg tercicir disebabkan kesihatan yg tidak mengizinkan saya tuk terus focus in certain talk.hehe.. Akhirnya tamat sudah PMS08 kali nih..tapi ape yg aku dapat?hmmm…

Alhamdulillah akhirnya saya sedar segala yg kita usaha kan selama ini akan kita perolehi hanya dgn rahmat Allah. sebelum ni saya asyik je terfikir mampukah aku nak buat semua nih? mampukah aku utk kekal di physics department tuk 3tahun? mampukah aku tuk buat itu dan ini? kalau nak ikutkan usaha saya mmg xterdaya. Akhirnya segala persoalan terjawab. Bukan usaha semata2 yg membolehkan kita dapat capai apa yg kita mahukan, tapi keyakinan yg tinggi pada rahmat Allah melebihi segalanya.tapi tu xbermaksud kita xyah berusaha kan wan sitah?hihi… Allah adalah YANG TERBAIK, thus He will gives da best things to us. Yakin bahawa apa yg Allah berikan dan aturkan adalah yg terbaik untuk saya membuatkan hati ni lagi tenang tuk harungi kehidupan ini.

Dalam slot In Search of Excellence, saya dapat 5 cara untuk excell dalam hidup

  1. Matlamat y g jelas
  2. prinsip dan pegangan agama yg kukuh
  3. beriman tanpa keraguan
  4. semangat juang yg tinggi dan berani tanggung risiko
  5. tidak lupakan dunia dan tidak pula hanyut dgnnya

kat cni saya nk quote kata2 penceramah2 yg terkesan dihati saya..

DR AIMAN: the best moment that Allah really likes is when we ‘muhasabah’ ourselves

DR MAZA: lihatlah keluasan Islam, sesungguhnya Islam itu mudah.

KAK ARFAH: “Ya Allah, masukkanlah aku ke dalam syurgaMU dgn rahmat MU tanpa hisab..”

USTAZ MAZRUL: Kita mesti obses untuk ke akhirat!

wallahua’lam…

~cahaya yg bersinar cemerlang~

moga cahaya ini akan terus bergemerlapan;))

10 thoughts on “from L to L..

  1. thnks you for sharing…tertarik dgn kta2 ust mazrul “KITA MESTI OBSES KE AKHIRAT” wuuu menusuk kalbu tuu.. hihi

    -anis notts-

  2. jzkk ema 4 sharing. sorile..wan truk sangat pas balik aritu..kifarah dosa…insyaAllah. wan tak sempat nak post pape seperti yang dijanjikan…

  3. guess what?
    i never believe u’re the one who wrote this article..
    kih3..
    hehe..gud..gud..gud..
    BUNUH NYAMUK!!!

  4. Assalamualaikum…

    ukhti2 kecil yg comel… suke sgt bace post korang…share share ye ngan kengkawan laen…😉

  5. jzkk ema for sharing.. ya, bourbon je tak berubah kan=P? hehe..
    rase bersyukur sgt sbb awak dpt benefit a LOT from both jaulah, takdelaa pegi, abeskan duit and tenaga tp blk kosong je..
    insyaAllah lps nie kite kena sama2 berusaha utk pastikan cahaya tu trus bersinar gemilang eh?!
    oh ye..sori ye ema kalo ade terkaco2 mase kite berjaulah bersama2.nak tambahkan perencah kehidupan,hehe..

  6. Ema, thanks sgt3 for sharing..;) Very inspiring.. Rasanya mmg dh tersimpul sgla ilmu yg diperoleh from PMS and Spain..
    Smga kte sume sentiasa beristiqamah bermuhasabah diri insyaAllah n seterusnya reflect dgn amalan..CHAIYOK3!!!

  7. MEDAN BERCAKAP ITU TIDAK SAMA DGN MEDAN BERKHAYAL,
    MEDAN AMAL PULA TIDAK SAMA DGN MEDAN BERCAKAP,
    MEDAN JIHAD ITU TIDAK SAMA DGN MEDAN AMAL BIASA,
    MEDAN JIHAD AL-HAQ ITU TIDAK SAMA DGN MEDAN JIHAD YG SESAT…
    Pesan Hassan al-Banna;
    Jadilah kte pemuda/pemudi yg berjuang dan berjihad menegakkan al-haq..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s