‘snow itu putih’

Assalamualaikum..

Roses are red, violets are blue, sugar is sweet, and so are you..

yang kurik itu kendi, yang merah itu saga, yang cantik itu budi, yang indah itu bahasa..

apekah motif intro ku ini?? hehe. saje mulakan dengan poem dan pantun yang mengguna pakai warna.ok, kembali kapada tajuk post ni ‘snow itu putih’. kenape snow itu putih ek? agak2 kalau snow tu hitam adekah ia masih bernama snow.. tergamakkah kita memanggil molekul ais berwarna hitam itu snow? hehe..tiba2 terbayang snowman berwarna hitam..

snowman

so, what’s the point man?? tanyeku pade diriku sendiri.. entahlah, tiba2 terfikir..pentingkah appearance dalam menilai peribadi? betulkah ungkapan..’tak ape, yang penting hati..’ macam familiar je ayat tu kan?

Memang..memang hati tu penting.. ‘ hati tempat jatuhnya pandangan Allah, jasad lahir tumpuan manusia, utamakanlah pandangan Allah, daripada pandangan manusia..’seruan menyuruh kita menjaga hati dalam nasyid pandangan hati nyanyian Hijjaz ni memang betul..sangat2 betul.dengan menjaga hati, insyaAllah yang lain kan terjaga.

“..Ketahuilah dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah, ia adalah hati” – hadis 6

Dan sesungguhnya…yang zahir itulah cerminan hati…tingkahlaku, tutur kata..sesungguhnya definisi iman itu bukan sekadar pengakuan hati. Jadi bagaimana boleh kita mengaku beriman jika perbuatan kita tidak sedikit pun menunjukkan keimanan itu?

Jika ada seorang hamba Allah yang berpakaian seperti seorang buruh kasar tiba2 melaungkan yang dia seorang doktor yang boleh mengubat pelbagai penyakit sedangkan physical appearancenya tak seperti seorang doktor pun, adakah orang akan percaya? melainkan orang akan suruh dia buktikan…katakanlah hamba Allah ni pun berbicaralah tentang ilmu beliau yang hebat tu..still orang susah nak percaya gak. lalu hamba Allah ni buktikan dengan mengubati seorang pesakit yang menderita sakit bertahun2 dengan disaksikan oleh orang2 yg meragui kebolehannya tadi.Then, barulah orang percaya….nampak kan?

so, kesimpulannya di sini…kalau ilmu dah ada, niat dah baik, sempurnakanlah dengan perbuatan…insyaAllah, same2 kita berusaha memperbaiki diri..kalau orang tanye why? tanye balik, why not?, bukan nak suruh pergi merompak pun..buat benda fitrah..sekian..

2 thoughts on “‘snow itu putih’

  1. wahai adik2..
    ketika adik2 semua bersuka ria bermain snow dan skiing atau mungkin membuat snowman, snowgirl ataupun membuat ais kacang,,,
    kak mai di sini bertarung hebat dgn ujian bernama examination phase 1!!!
    *dramatic pulak*
    takpe la, kite redha je, sebab pasti setiap usaha ni akan Allah kira, dan insyaAllah kalau betul niat belajar ni, Allah mesti bagi pahala, hopefully boleh mmbawa ke syurgaNya..amin…
    takkan mudah nak dapat kejayaan,, but I know that Allah is always near to help me!!
    *dun stress2, k, ditujukan kpd diri sendiri dan rakan2 sekalian yg berada dlm situation yg sama*

    ok, sambung bljr balik!! salam wbt..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s