CAHAYA yang hilang…

Hari ni,saya rasa penat sangat…balik dari kelas tadi,pukul 5,sampai kat bilik,terus g toilet,buat ape yang patut dan solat maghrib.Lepas solat saya menghadap laptop sekejap>>bosan+rase penat yang menggunung….pas tu,saye tros syahid berbungkuskan duvet yang hangat…NIKMATNYAlena sampai tak sedar apa dah…

Tapi,tiba-tiba saya rasa sejuk sangat(biasalah,heater wat hal la ni)adeh…Masa mamai-mamai tu,saya bangun nak pakai sweater,sekali,ntah macam mane ntah,sweater saya terkena lampu bilik.PRANG!!! Lampu tu jatuh,and terus berderai…huhu…Maka bergelaplah bilik saya…Tetapi anehnya,dalam kemamaian tu,saya cuma senyum je tengok lampu tu pecah…sedih tak,marah pun tak(yela..nak marahkan sape???huhu..).

Dalam cahaya yang malap dibantu lampu meja yang belum arwah,saya pun mengutip serpihan-serpihan kaca yang bertaburan…Aduhai lampuku…Jadi satu kerja lak malam2 kutip kaca..huhu…

Tapi,masa ni la saya terfikir sesuatu…Alangkah mudahnya kalau ALLAH nak ambil NIKMAT daripada kita..Sekelip mata pun da boleh hilang…Teringat kisah lampu ni masa saya baru beli dari ebay.Saya rasa sayang sangat kat lampu ni sebab 2bulan saya duk UK,ni la lampu bercahaya putih yang pertama pernah saya ada….Saya beli lampu ni dengan harga 9.50pounds semata-mata nak rasa lampu macam kat Malaysia…sebab,kalau tak saya terpaksa guna lampu kuning yang romantic tu je la dalam bilik..huhu..nak study pun susah…

Mungkin sebab saya terlalu sayangkan lampu tu,maka Allah menguji saya hari ini… (mode: senyum lagi…)..nak buat macam mana..biarlah..dah bukan rezeki saya…Belajarlah bersabar dan redho..kan!kan!hehe..

Ataupun,mungkin juga disebabkan minggu ni saya macam tak diuji sangat…Hidup saya bahagia je..Ujian tu ade..tapi,biasa2 je…So hari ni,saya pasrah..Rasa bersyukur di dalam hati sebab bila saya dapat ujian,itu bermakna saya masih di bawah perhatian Allah,kan? Leganya,bila mana KEKASIH HATI masih sayangkan saya…Thanx Allah..I love You too…

Saya jadi terfikir,Allah Cuma hilangkan cahaya lampu dari saya…Secebis NIKMAT sahaja…dan nasib baik jugalah Allah tidak menarik CAHAYANYA dari saya…nauzubillah…Jangan Kau palingkan hatiku daripada cahaya imanMu ya Rabb…ameen…Semoga aku sentiasa di bawah rahmat dan kasih sayangmu..Aku tahu ya Rabb,cintaMu bahkan tiada bertepi…=)alhamdulillah….

***Dan malam ni, terpaksalah saya pasang lampu kuning yang sangat romantic ni..huhu…tak mengapalah…***(sigh)

p/s>>gambar2 di atas adalah ihsan bilik ema yang sebenarnya identical je ngan bilik saya..hehe

2 thoughts on “CAHAYA yang hilang…

  1. salam..
    Cahaya hilang? ni sy ade enam cahaya, ambiklah satu, sharing is caring. haha. knape kite suka cahaya? kenape rmi org letak nur atau nurul kat name? cahaya..terang..petunjuk..penyuluh..nampak..jelas…positifff je.. tapi kadang2 dalam terang pun kita tak ‘nampak’ jugak.. dan kadang2 jugak kita tak menghargai cahaya sampai bile kite dah gelap…barulah tercari2…hmm..pabila hari benar2 gelap, baru kita nampak sinar bulan dan kerlipan bintang..betul tak?:)

  2. ha.. bila kita cakap pasal cahaya ni.. cahaya yg paling Agung adalah cahaya hidayah dari Allah.. dan cahaya ini Allah gambarkan dalam surah Nuur:35.. tgk dan selami lah bagaimana ALLAH gambarkan CAHAYA milik ALLAH itu.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s