Kan dah sakit satu badan….

assalamualaikum…MSN Onion Emoticon

tula..kan dah sakit satu badan…hehe, begini ceritanyer..Onion Emoticon

Malam tadi,dengan bantuan orang, saye baru berjaya lowerkan seat basikal k.anne. sepatutnye saye dah bleh guna 3 minggu yang lepas, seat punyer pasal, arini baru berani nak bawak, haha.

So, nak dijadikan cerita..pagi tadi saye dengan bersemangatnyer menaiki basikal tersebut..kayuh punya kayuh punya kayuh…alamak bukit! turun, tolak basikal…kayuh lagi..alamak orang! Onion EmoticonsMSN Onion Emoticonsalamak brek kurang makan! upppss…… nasib baik ade kaki kurniaan Tuhan untuk jadi brek kecemasan..(walaupun hanya hujung kasut yang jejak tanah,hehe). Nyaris tol..

Ya Allah, dah hampir pukul 9! cepat2, kelas nak mula dah. kayuh lagi dengan bersemangatnyer…akhirnya berjaya sampai di kelas sebaik sahaje lecture bermula..

tiba2, terasa sesuatu…sakitnyer seluruh badanku ini..sengal-sengal..aduh…kenape? Onion Iconssebab..dah setaun tak kayuh basikal..tiba2 tanpa warming up, kayuhlah dengan semangatnye..kan dah sakit satu badan..huhu

tiba2 wan tersedar..bila kita x biasa atau jarang buat sesuatu tu..kita akan rasa payah..apatah lagi kita nak mulakan sesuatu yang kita tak pernah buat..lagila payah. Walaupun hakikatnya,kadang2 x susah pun..cuma x biasa, atau x pernah..

sebaliknya, kalau kita memang dah buat benda tu hari2…dah jadi rutin..kita rase mudah je..no hal la kirenyeMSN Onion Emoticons..hehe

samala macam bende x elok..mungkin mula2 kita rase kekok, malu, ish berdosanye aku..tapi kalau dah hari2 buat..akan hilanglah segala kekekokan tu..  begitu jugak dengan amalan2 yang baik..bangun qiyam..sedekah, puasa sunat, sabar…kalau dah lame tinggal, nak start balik, ‘bercinta’ kate orang perak. means susah beno nak buatnye.. MSN Onion Emoticonmulala rase sakit satu badan cam saye kayuh basikal tadi..haha.

pengajarannya disini…MSN Onion Emoticons

1) kalau x biasa, mulakan dengan perlahan2, warming up kate orang perak.. sikit2..tapi berterusan..Onion Iconssebelum, kita boleh berlari, mestila kena tahu berjalan dulu..

2) kalau dah mula wat bende2 bagus tu..jangan sekali2 tinggal..(itulah bagusnye ada mutaba’ah amal, bleh check and improve) sebab kalo dah tinggal tu, nafsu jahat dan syaitan akan berganding bahu menjauhkan kita terus dari buat semua tu…huhu

3)mengambil keratan pepatah melayu, ‘buat jahat jangan sekali’. kalau dah terbiasa, susah….

4)and pengajaran daripada brek x makan tadi…sesungguhnya ciptaan Allah lebih sempurna daripada cetusan akal manusia…(nasib baik kupunya kaki untuk membrek, hehe)MSN Onion Icons

Sebenarnye, banyak lagi pengajaran yang kite bleh buleh kutip daripada kehidupan harian kite…sekadar ingin berkongsi satu episod dari kehidupanku yang bukan milikku ini…diharap berguna, inshaAllah. okOnion Emoticons

P/S:Busy sangat kut minggu ni. Tu nak kena anta,ni nak kena submit, nun nak kena hand in, itu ini nak kena siapkan. MSN Onion Emoticon SetNak pikir pasal winter break lg..hehe.laptop lak meragam..MSN Onion Emoticonstu pasalla x post apape till now(nipun gune computer library,hehe)..hihi.

2 thoughts on “Kan dah sakit satu badan….

  1. hehe..seronoknye bce entry wan neh..byk dd dpt..btol2 kate wan..benda baek ke jahat ke sama je sunnatullahnye..=D
    so,belajarlah berbuat baek selalu agar terbiasa n hilang kekekokannya>>bak kata wan ek!!hehe

  2. slm wan sitah..
    sori tak terjenguk blog ni bbrp hari sbb bz sgt (bz ke? hehe)

    mmg sgt perlu kan, kite sit back and reflect on all the things yg kita buat sehari2, insyaAllah byk sgt pengajaran n benda baru yg kite bole dpt.. sebab tu Allah kurniakan the ‘sound heart, and the attentive mind’ (bak kata kakwanmai), utk kite selalu beringat n muhasabah…

    jom sama2 wat benda baik, kite start sikit2..insyaAllah lama2 jadi bukit!! eh, jadi gunung, insyaAllah!!

    p/s: byk unsur2 ‘org perak’ yg awak sebut kan kat atas ek..bangga plak jd warga perak =) heehee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s